Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Spanyol kupa: gálázva nyerte a döntőt a Barcelona – videóval!

Semleges helyszínen, Madridban mérkőzött meg egymással a Sevilla és az FC Barcelona együttese, a tét pedig a kupagyőzelem volt – a döntő egyértelműen a katalánoknak sikerült jobban, Valverde és csapata megszerezte idei első trófeáját.

Kép: AS.com

Kép: AS.com

A papírforma alapján sokan nyugodt szívvel odaadták ezt a finálét a Barcelonának, mondván ez csak formalitás lesz majd, akkora a minőségbeli különbség a két csapat között. A Sevillát viszont illik mindig komolyan venni és nem lebecsülni: a Manchester Unitedet búcsúztatták a BL-ben, ami sokat elárul az erejükről. Ha nem is képesek huzamosabb időn keresztül megbízható teljesítményt nyújtani, egy-egy meccsen méltó ellenfelei lehetnek bárkinek – már csak az volt a kérdés, hogy ezúttal jó napot fognak-e ki. Fontos még megjegyezni, hogy egyik oldalon sem volt komoly hiányzó: egyedül Cillessen neve volt talán meglepő a barcelonai kezdőben, de ebben a sorozatban a holland kapus őrzi a portát.

A kezdés tökéletes volt a gránátvörös-kékek számára. Valverde együttese azonnal kisajátította a labdát és szép fokozatosan kezdték építgetni akcióikat. Ezúttal nyoma sem volt annak az unottságnak, fásultságnak, mint a Roma elleni BL-visszavágón. A katalánok élesek voltak, energikusak és gyorsak – különös tekintettel Andres Iniestára, aki sziporkázott a kezdés után. A Sevilla nem igazán tudott mit kezdeni egy ilyen formában játszó ellenféllel, leginkább csak próbálták őket féken tartani és kivárni. Legnagyobb bánatukra azonban nem jártak sikerrel, hamar lépéshátrányba kerültek.

A 14. percben Cillessen ívelte előre a labdát a saját térfeléről induló Coutinhónak, aki így nem volt lesen és a védők is alaposan lemaradtak róla. A brazil az alapvonalig szaladt a játékszerrel és finom mozdulattal tette azt be az érkező társnak, Luis Suareznek. Az uruguayi csatár aztán nem hibázott és betalált, a Barca pedig már a legelején megtett egy nagyon fontos lépést a győzelem felé. A következő percekben a Sevilla próbált kemény lenni és reagálni. Rámanősebbek lettek, többet kockáztattak, de csak egy-két lehetőségig jutottak, gólig nem. A Barcelona ezen az estén túl nagy játékerőt képviselt számukra, ők ezzel pedig már nem tudtak mit kezdeni.

Kép: AS.com

Kép: AS.com

A 31. percben két gólosra nőtt a katalánok előnye: Iniesta és Jordi Alba játszottak össze a balszélen, majd utóbbi egy szédületes sarkazással szolgálta ki Messit. Az ő kettejük kapcsolata amúgy is sok gólt eredményezett már idén, most sem volt ez másként – ezen a ponton úgy tűnt, akár egy tükörsima barcelonai siker is lehet ebből. Nem tudtak mit kezdeni a szituációval a fehér mezesek. Idegesek lettek, kapkodtak, jöttek a felesleges, elkerülhető szabálytalanságok és az égbekiáltó helyezkedési hibák hátul. Messit hol egy rossz bírói döntés, hol pedig Escudero kétségbeesett szabálytalansága tartotta vissza attól, hogy egy az egyben vezethesse a labdát Soriára és eldöntse a meccset.

Iniesta eközben kapufát lőtt, a Barca pedig érezte a vérszagot és támadott, amíg lehetett. Erőfeszítéseiket pedig végül siker koronázta: Coutinho a 40. percben ismét kiosztott egy gólpasszt Luis Suareznek, aki így gyakorlatilag még az első félidő végén eldöntötte a meccset. Mert onnantól már nem volt több kérdés. A fordulás után nem támadt fel a Sevilla és nem omlott össze a Barcelona támadójátéka sem. Ugyanaz folytatódott, ami azelőtt ment: egy meggyötört sevillai csapat próbált nem nagyon kikapni, ami nem volt túl egyszerű feladat, pláne ilyen idegállapotban. Nehéz lehetett feldolgozni nekik ezt a helyzetet, hiszen nem játszanak minden héten kupadöntőt. A látottak alapján azonban a legkevésbé rajtuk múlt a dolog.

A sevillaiak igyekeztek, de itt most osztálykülönbség volt ezen az estén. Erre kitűnő példa Iniesta gólja az 52. percben: Messi átadása után a lendületből érkező Andres kivárt egy ütemet és óriási hidegvérrel lőtte be a labdát a korán kivetődő Soria mögött. Az egész jelenet jól átadja a spanyol középpályás zsenialitását és azt, hogy a Sevilla miért volt szinte teljesen esélytelen ezen az estén. Csak a különbség, a gólok száma volt kérdés, más nem. Iniestát egyébként a meccs végén lecserélték és a Metropolitano közönsége álló tapssal búcsúztatta – a sevillai drukkerekkel együtt.

A kegyelemdöfést végül a 69. percben Coutunho vitte be: a brazil előbb Suarez elképesztő passza után talált be, ám kezezés miatt a bíró büntetőt ítélt, amit szintén Coutinho lőtt. A Liverpooltól szerződtetett játékos nem hibázott, így 5-0-ra változott az eredmény, ez pedig így is maradt a végéig. A Barcelona a hajrában már egy picit talán vissza is vett, szórakoztatták a nézőket egy picit, akik kaptak is a pénzükért nem keveset. Megvan tehát Valverde első trófeája a csapattal – ezt követheti majd hamarosan a bajnoki cím is, ha csak valami elképzelhetetlenül nagy csodát nem visz végbe az Atletico. Teljesen megérdemelt siker ez a részükről. Kár, hogy a BL-ben ilyen korán búcsúztak – egy igazán jó csapat ellen biztosan elképesztően nagy párharcot vívhattak volna végén.

https://www.youtube.com/watch?v=_Pf2tTVR70E

Sevilla – Barcelona  0-5 (0-3)
Helyszín: Wanda Metropolitano (Madrid). Vezette: Gil Manzano
Gólszerzők: Luis Suarez (14., 40.), Messi (31.), Iniesta (52.), Coutinho (69. – büntető)
Sárga lapok: Mercado, Escudero, Franco Vazquez, ill. Iniesta, Busquets
Kiállítás: –

Sevilla: Soria – Escudero, Lenglet, Mercado, Jesus Navas – Banega, N’Zonzi – Joaquin Correa (Sandro Ramirez), Franco Vazquez (Nolito), Sarabia (Layun) – Muriel. Vezetőedző: Montella.

Barcelona: Cillessen – Jordi Alba, Umtiti, Pique, Sergi Roberto – Iniesta (Denis Suarez), Rakitic, Busquets (Paulinho), Coutinho (Dembele) – Luis Suarez, Messi. Vezetőedző: Valverde.