Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Kisvárda: akár csupa külföldi játékossal is felállhat az együttes

Kérdéssel fordult az MLSZ-hez a Kisvárda labdarúgócsapata, hiszen az ukrán játékosok státusza nem igazán tisztázott a nemzetközi futballban, a szövetség reakciójában tisztázta ezeket a problémákat.

Mint arról mi is beszámoltunk, a Kisvárda Master Good FC csapatnyi légióssal erősítette meg nyáron keretét, köztük négy ukrán labdarúgó is érkezett: Pavlo Lukjancsuk, Roman Karaszjuk, Temur Parcvanija és Anton Sinder. Rajtuk kívül három brazil, egy görög, egy szerb és egy magyar labdarúgó kötelezte el magát az újonchoz, amely azzal a kérdéssel fordult a szövetséghez, milyen státuszban szerepelnek az ukrán labdarúgók, azaz tekinthetők-e uniós állampolgárokkal azonos jogokkal rendelkező sportolóknak. A szövetség pénteken reagált a várdaiaknak. Merthogy a négy érkező mellett további ukrán nemzetiségű játékosok is találhatók a keretben: Rjasko Mihajlo, Bogdan Melnyik és Andrij Cserepko. Többségük ugyanakkor rendelkezik magyar felmenőkkel, így nem számítanak légiósnak.

„Az NB I-ben az ún. 6 plusz 5-ös szabály van érvényben (azaz egy csapatban 6 európai uniós és legfeljebb 5 unión kívüli játékos lehet a pályán egyszerre).

Vannak olyan nem EU-tagországok, amelyeknek a munkavállalói a különböző nemzetközi egyezmények alapján (pl.: Deep and Comprehensive Free Trade Area, DCFTA, a Cotonou-i megállapodás) diszkriminációmentesen, az uniós tagállamok polgáraival azonos elbírálásban részesülnek.

Ukrajna egyrészt aláírója az előző pontban említett megállapodásnak, másrészt az ukrán állampolgárok 2017. június 11. óta vízum nélkül utazhatnak be az Európai Unió országaiba – tekintettel Ukrajna folyamatban lévő felvételi eljárására az Európai Unióba.

Ezek alapján a Kisvárda ukrán állampolgárságú labdarúgóit az uniós játékosokkal azonos joggal rendelkezőnek tekinti, és velük azonos elbírálásban részesíti” – olvasható a szövetség levelében.