Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

El: a csoda megvolt, de nem lett elég nagy – a Vidi meglepte a Chelsea-t, de kiesett

A csoda reményében lépett pályára a Mol Vidi FC a Chelsea ellen az Európa-liga L-csoportjában, a kilátogatóknak pedig nem is kellet csalódniuk.

Kép: Mol Vidi FC Facebook

Fehéroroszországban alaposan megnehezítette a saját dolgát a Videoton, amely esélyes volt a továbbjutásra az El csoportkörében – ám egy meglepően sima vereség után már nem voltak olyan jók a kilátások. Egyfelől a BATE teljesítményétől is függött, hogy lesz-e magyar csapat a kieséses szakaszban, másfelől pedig a Chelsea ellen sokkal nehezebb pontokat szerezni, mint amilyen legutóbb lett volna. Ez azonban már a múlt, a feladat pedig adott volt: pontot kellett szerezni hazai pályán a csoportelső kékek ellen, lehetőleg hármat.

A kezdés tökéletesen olyan volt, mint amilyennek a Vidinél remélték: a tartalékos Chelsea játékosai komótosan adogattak és keresték a rést a hazai védelmen, míg a fehérváriak az ellentámadásokra alapoztak. Ráadásul az ellenakciók olyan jól működtek, hogy az első félidő legnagyobb helyzeteinek a túlnyomó része bizony a magyar csapat támadóihoz köthető. Nikolov már az 5. percben veszélyeztetett, majd pár perccel később ismét izgulhatott az angolok kapuját védő Willy Caballero.

A Chelsea sokat birtokolta a labdát, ám a Vidi nem hagyta nekik, hogy azt tegyenek, amit csak akarnak. Marko Nikolic legénysége mintaszerűen lezárta a pálya közepét és kikapcsolták a londoniak kreativitását. Többnyire szépen oldották meg a védekezést, a gyors akciók során pedig kellően határozottak tudtak lenni ahhoz, hogy zavarba hozzák a nagy nevű ellenfelet. Esetenként érzékelni lehetett a magyarokon némi megilletődöttséget, de amikor belefeledkeztek a játékba és nem tűnt fel nekik, hogy a Chelsea az ellenfél, akadtak kimondottan tökös megoldásaik is.

A mérkőzés első igazi fordulópontjára fél órát kellett várni. Vinicius követett el egy könnyelmű szabálytalanságot, amit a bíró kissé könnyű síppal fújt be. A tökéletes szögből járó szabadrúgást végül Willian csavarta be Kovácsik kapujába: a sorfal nem ugrott fel, de nem kizárt, hogy ez sem számított. A brazil támadó pazar gólt szerzett. A piros-kékek viszont nem vártak sokat a válasszal. Picit agresszívabb lett a Vidi és ennek is köszönhetően 2 percen belül sikerült is kiegyenlíteni. Huszti szögletét a 18 éves walesi védő, Ampadu fejelte óvatlan mozdulattal a saját kapujába, így pedig 1-1-el folytatódhatott a játék.

A majdnem teljesen megtelt Groupama Arénában innentől megélénkült a hangulat. A Chelsea nehezen tudott boldogulni az ellenfél tizenhatosának közelében, a Videoton viszont felbátorodott és többek között Nego révén újabb helyzeteket dolgozott ki. A félidőben azonban már nem változott a helyzet, 1-1-el mentek szünetre a csapatok. Sarri együttese a folytatásban sem tudott jelentősen változtatni a játék képén. Tették-vették a labdát, de helyzeteket nem igazán tudtak kialakítani.

Kép: MLSZ

A Vidi türelmes volt. A magyar játékosok nyugtatták a játékot, ésszel játszottak és nem vállalták túl magukat. Azt tették, amihez értenek és ez végül meghozta az eredményét. Az 56. percben gyönyörű kontrát vezethetett a Vidi, aminek a végén Milanov beadását követően a hosszún érkező Nego kapásból óriási gólt szerzett. Emerson csúnyán lemaradt róla, Caballero pedig tehetetlen volt – a francia szélső pályafutása legnagyobb tettét hajtotta végre. Fordított a Mol Vidi, magyar boldogsággal fordulhattunk rá a hajrára.

A végjáték viszont már jobban feküdt a vendégeknek. A Chelsea növelte a fordulatszámot, a fáradó magyar csapat játékosai pedig egyre több hibát követtek el. Az utolsó fél órában, de leginkább az utolsó 20 percben már általánosak voltak a rossz döntések, apró késések, helyezkedési hibák. Nikolic pedig nem cserélt: “jó” szokásához híven ezúttal is próbált megfeledkezni arról, hogy ülnek játékosok a fehérvári kispadon.

Többek között ennek is volt köszönhető az, hogy a 75. percben ismét egyenlő lett az állás. Újabb szabadrúgást, amit ezúttal Giroud varázsolt be. A sorfal ezúttal sem ugrott, Fiola pedig elég fura módon befutott a gólvonalhoz az utolsó pillanatban, így Kovácsik el sem vetődött a lövésre. Érdekes volt ezt látni, de sok haszna nem volt – az angolok visszajöttek a meccsbe és ismét nyílt volt a játék.

A 81. percben a Vidi szerb mestere kettős cserét húzott meg: érkezett Hodzic és Kovács, de talán már túl későn. A változtatás élénkítőleg hatott, az utolsó percekben a győzelemre pályázó Vidi még egy kis presszinget is bevállalt – ami egyáltalán nem ízlett a vendégeknek -, de ez már nem volt elég a sikerhez. 2-2 lett a vége, ami egyfelől parádés teljesítmény egy sztárcsapat ellen; másfelől viszont azt is jelenti, hogy az európai kupakaland véget ért. A BATE ugyanis nyert Görögországban, így övéké lett a második hely a csoportban.

A Videoton miden előzetes elvárást messze túlszárnyalva 7 ponttal zárta az idei kiírást. Kritika legfeljebb a két BATE elleni mérkőzés kapcsán merülhet fel velük kapcsolatban, ugyanis mind a két alkalommal formán kívül játszottak és fontos pontokat buktak el. Ezen túl viszont bizonyították: bőven megütik az El szintjét. Jár nekik a taps.

Mol Vidi – Chelsea 2-2 (1-1)
Helyszín: Groupama Aréna (Budapest), Vezette: Stavrev (MKD)
G.: Willian (30.), Ampadu (32. – öngól), Nego (56.), Giroud (75.)
Sárga lap: Juhász, Huszti, Vinicius, Nego, ill. Loftus-Cheek
Piros lap: –

Mol Vidi: Kovácsik – Stopira, Vinicius, Juhász, Fiola – Nikolov, Hadzic, Nego – Huszti (Hodzic), Marko Scepovic, Milanov (Kovács István). Edző: Nikolic.

Chelsea: Caballero – Emerson, Ampadou, Christensen, Zappacosta – Loftus-Cheek, Fabregas, Barkley – Hudson-Odoi, Morata (Giroud), Willian (Pedro). Edző: Sarri.

A csoport végeredménye:

 

A tabelláért köszönet az Eredmenyek.com-nak!