Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Mélybe taszított tehetségek: Az “atomhangya”

Egy kis idő elteltével újra jelentkezünk a “Mélybe taszított tehetségek” című cikksorozatunkkal. Az elmúlt részekben kilenc labdarúgó karrierjének a mélypontját követhették figyelemmel, nevezetesen Ben Arfáért, Robinhoét, Quaresmáét, Sahinét, Van der Vaartét, Marinét, Arshavinét, Rossiét és legutolsó sorban Adebayorét. Ezúttal a Juventus korábbi olasz támadóját, azaz Sebastian Giovincot mutatjuk be. 

addeb4f44d50026680fe7bf05bebef79_large

A “Mélybe taszított tehetségek” című cikksorozatunk 10. számában nem mással ismerkedhettek meg, mint a Juventus korábbi, a Toronto jelenlegi támadójával, azaz Sebastian Giovincoval. Az “atomhangyának” becézett olasz labdarúgónak nagyobb jövőt jósoltak, viszont ez nem igazán tudta beváltani, ami első sorban nem csak az ő hibája. Nos, nézzük mit is tudhatunk róla. 

Cikksorozatunk első része: A megbukó francia csodagyerek (KATT)
Cikksorozatunk második része: A Real Madrid után jött a lejtő (KATT)
Cikksorozatunk harmadik része: A portugál “hazafi” (KATT)
Cikksorozatunk negyedik része: A dortmundi örök ígéret (KATT)
Cikksorozatunk ötödik része: A holland arany ifjú (KATT)
Cikksorozatunk hatodik része: A Werder után jött a süllyesztő (KATT)
Cikksorozatunk hetedik része: Az orosz “herceg” (KATT)
Cikksorozatunk nyolcadik része: Az olasz “porcelán” (KATT)
Cikksorozatunk kilencedik része: Az afrikai “ágyús” (KATT)

Sebastian Giovinco 14 évesen, azaz 2001-ben került a Juventus kötelékébe. Az “atomhangya” 2006-ban csatlakozhatott a felnőttek közé, majd 2007-ben be is mutatkozhatott. Mint az ismert a “zebrák” a 2006/2007-es idény során a Serie B-ben szerepelhettek. A 2007/2008-as során az Empolihoz került ideiglenesen, ahol húzóembernek számított, hiszen 35 bajnokin léphetett pályára, ezalatt pedig 6 gólt és 4 gólpasszt jegyezhettek fel a neve mellé. Az első osztályban való bemutatkozása tehát jól sikerült. A következő két kiírást ismét nevelő együttesében tölthette el, viszont java részt epizódszereplőként számítottak rá. A 2010-es nyári átigazolási piac során a Parma együtteséhez került.

A szebb napokat is látott olasz klubnál először kölcsönbe került, majd a következő esztendőben végleg megvásárolták. Első idénye vegyesre sikeredett, majd a második során megmutatta azt, hogy miért is tartják hazája egyik legnagyobb tehetségének. A 2010/2011-es bajnoki szezon folyamán 30 meccsen 7 gólt és 6 gólpasszt , majd a 2011/2012-es kiírás alatt 36 összecsapáson 15 találatot és 16 asszisztot jegyezhettek fel a neve mellé. Nevelő együttesének egyébként 4-szer köszönt be. Remek teljesítménye miatt visszakerült a Juventushoz.

Giovinco tehát visszatért az “öreg hölgy” kötelékébe, ahol nagy kérdés volt, hogy vajon megkapja-e a megfelelő játéklehetőséget. Nos, a válasz egyértelműen nem lett. A 2012/2013-as kiírás során javarészt igaz volt az állítás, viszont az elkövetkezendő 1,5 évben újra a padot koptatta. Az olasz támadó 2014 januárjában újfent távozott nevelő együttesétől. A neves olasz klubnál végül minden frontot egybe véve 131 mérkőzésen kapott lehetőséget, mely során 20 gólt szerzett és 23 gólpasszt osztott ki társainak (mindkét korszakát egybe nézve). Sebastian jelenleg az MLS-ben szereplő Toronto labdarúgója, ahol 33 bajnokin 22 alkalommal talált be az ellenfelek hálójába illetve számos asszisztott is adott. A napokban egyébként azt nyilatkozta, hogy szívesen visszatérne még a Juvéba. Az “atomhangya” tehát nem váltotta be a hozzáfűzött reményeket. Első sorban ez nem az ő hibája, hanem mondhatni a torinóiaké. Nem igazán adták meg neki azt a teret, amit például a Parma. Nemcsak az olasz, de véleményem szerint az futball világának egyik legnagyobb örök tehetsége maradt ő.

Az olasz válogatottban 2011-ben mutatkozhatott be, ahol 23 mérkőzés alatt 1 gólt szerzett. Legnagyobb sikere a 2012-es Eb ezüstérem. A Juventusszal egyébként 2 bajnoki címet és 2 Olasz Szuperkupát zsebelhetett be. Egyénileg szintén több szép eredményt is elért, hiszen 2015-ben bekerült az MLS év álomcsapatába, társgólkirály lett és ő adta a legtöbb gólpasszt a ligában.

Képforrása: sport.gentside.com

Németh Boldizsár