Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Magyar Eb-keret: Priskin Tamás

2016.06.14. a nap amire már az egész ország vár, Magyarország 44 év után újra az Eb-n szerepel. A következő napokban bemutatjuk azon játékosokat, akik hazánkat képviselik ezen tornán. Minden este 8 órakor, egy újabb játékost igyekszünk jobban megismertetni a veletek.

A válogatott Eb – kerete:

Kapusok:
Gulácsi Péter, Dibusz Dénes

védők:
Kádár Tamás, Guzmics Richárd, Lang Ádám, Fiola Attila
Pintér Ádám, Juhász Roland, Korhut Mihály, Bese Barnabás

középpályások:
Kleinheisler László, Stieber Zoltán, Lovrencsics Gergő, Elek Ákos

csatárok:
Szalai Ádám, Németh Krisztián,Nikolics Nemanja, Böde Dániel

Priskin Tamás

Sorozatunk végéhez közeledünk, hiszen lassan tényleg itt az első meccse a magyar válogatottnak. Hétfőn lesz az utolsó, akkorra marad a csapatkapitány, míg az előtte lévő napokon a két legnagyobb név (Király, Gera) és az Eb egyik legnagyobb ígéretének tartott játékos marad. Mai hősünk még nincs 30 éves, de már 11 éve tagja a válogatottnak. Ő volt az egyik olyan játékos, akinél nem tudtam eldönteni, hogy már elején írjunk róla, vagy a végére maradjon. De mivel az egyik legtöbb gólt ő szerezte a jelenlegi keretből, ezért végül az utolsók között mutatjuk be azt a Priskin Tamást, aki a norvégok elleni pótselejtező első találatát szerezte.

Priskin eto.hu fiatal(eto.hu)

1986.09.27-én született. 2003 tavaszán mutatkozott be a Győrben az NB I-ben. Óriási tehetségnek tartották, nem véletlen, hogy mindent megtettek azért, hogy mihamarabb magyar állampolgár legyen. Felvidéken született, de magyarnak tartotta magát, s egy percig nem volt kérdés, melyik nemzet válogatottjában szeretne játszani. 2003 tavaszán 3 NB I-es meccsig jutott, míg ősszel ezt 1 találkozóval toldotta meg. Majd jött 2004-es év, s köré kezdték építeni a csapatot. 13 meccsen 4 gólig jutott. 26/8-as mutatóval hívta fel magára a szakemberek figyelmét. 2005 nyarán be is mutatkozhatott a válogatottban. Igaz ekkor nem volt nehéz, hisz Lothar Matthäus boldog – boldogtalant kipróbált. Nem véletlen, hogy ebből az időből sok 1 válogatottsággal rendelkező játékost találunk. 2005/06-os bajnokságot már 25/12 -es mutatóval zárta, s úgy érezte, az akkor még 20.születésnapját sem ünneplő játékos, ideje légiósnak állni.

Priskin Tamás Watford sporthirado.huA Watford mezében (sporthirado.hu)

1,5 millió Euróért megvette az angol Watford. 2006-tól, 2009 nyarági tartozott a Watford kötelékében, ezen idő alatt 83 tétmeccs 19 gól és 11 gólpassz, nem számít rossz eredménynek. 1 hónapot a Preston csapatánál töltött kölcsönben, 5 meccs 2 gól. Ha az összes statisztikáját nézzük, a legtöbb meccsen pályafutása alatt a Watfordnál játszott, 3-al többön, mint a Győrnél.  2009 nyarán az Ipswich Town, 2 millió Euróért megvette a csatár játékjogát. 2011 év végéig tartozott az ipscichiek keretéhez, de ezen idő alatt többször kölcsön adták. Ennek ellenére a csapat mezében 60 tétmeccsen 9 gólig 5 gólpasszig jutott. No nézzük, hol is szerepelt kölcsönben: QPR 3 hónap 13 találkozó 1 gól, 1 gólpassz. Swansea 2 hónap 4 meccs 1 gól. Derby County 1 hónap 5 meccs 1 gól.  2012 januárjában elhagyta Angliát, s meg sem állt Oroszországig.

Priskin Tamás Alania - starsandfriends.huOroszországot is megjárta (starsandfriends.hu)

Az orosz Alania Vladikavkaz szerezte meg a játékjogát. 2012-es és 2013-as évet töltötte a csapatnál. Ezen idő alatt 36 meccs 14 gólt és 4 gólpasszt tudott felmutatni. Az orosz évek után, leigazolta az Austria Wien, mely csapatnál, ha 1 napot eltöltött, hisz január 30-án aláírt a bécsiekhez, 31-én meg kölcsön adták Izraelbe. A Maccabi Haifánál fél évet töltött, 11 meccsen 1 gólt ért el.  Ezután visszatért az Austriához, igaz azt lehetett tudni ott bizony ő nem fog maradni. Egyre inkább erősödtek azok a hangok, hogy hazatér az ETO-hoz. Kevesen hitték még is ez a forgatókönyv valósult meg. 1 évig maradt nevelőcsapatánál, pedig hosszabb időre készült, de ugye a győri csőd után ő is távozott. Ekkor újra meglepte a közvéleményt a csapatválasztásával, hisz a Slovan Bratislava labdarúgója lett.  Azt mindenki tudta, hogy a nyelvet beszéli, révén Szlovákiában született. De el is fogadták a pozsonyi csapat szurkolói. 26 bajnokin, 12 gól, 2 gólpassz, 3 Európa – Liga találkozón 1 gól, 1 gólpassz, 3 szlovák kupa találkozón 2 gól a mérlege. Nem zárt rossz szezont, de a bajnokság végére egy sérülés hátráltatta, ezért még az sem volt biztos, hogy utazhat az Eb-re. De szerencsére felépült, s Franciaországban felhívhatja magára  valamelyik komolyabb bajnokságban szereplő csapat figyelmét.

Priskin Slovan - magyarlelato.huMost a Slovan Bratislava játékosa (magyarlelato.hu)

Amint megkapta a magyar állampolgárságot behívták az utánpótlás (U21-es) válogatottba. Ott 6 találkozón 2 gólig jutott. 2005.08.17-én Argentina ellen pedig már a felnőtt nemzeti válogatott mezét húzhatta magára. Lothar Matthäus volt ekkor a szövetségi kapitány. Priskin összes válogatottságán már bocsánat, de nem mennénk végig, hisz 56 találkozón viselhette a meggypiros mezt. Matthäusnál még Mexikó és Angtigua ellen kapott lehetőséget. Majd jött a kispadra Bozsik Péter, nála viszont egyáltalán nem kapott meghívót a fiatal játékos. A sokáig a válogatottsági csúcsot tartó Bozsik József fia, valószínű ma is rémálmaiban Máltával álmodik, s a szigetország elleni vereség után elküldték. A korábbi kapitányt váltó Várhidi Péter, azt a feladatot kapta, építsen a fiatalokra. Közülük már hányan eltűntek, megsérültek… Priskin Tamásnak is meghívót postázott. Az első meccsein lövöldözte a gólokat, sorjában: Kanada, Ciprus, Lettország (2gól), Montenegró, Moldova, mind megtapasztalták, milyen csatár is Priskin Tamás. Ekkor 2007 márciusát írtuk, s legközelebb 2008 augusztusában Montenegró ellen zördült meg újra a háló, lövése után. Érdekes, hogy gólja után több, mint fél évig nem kapott meghívót. Erwin Koeman ideje alatt inkább kiegészítő játékos volt a válogatottnál.

Priskin valogatott mno.huMár több, mint 10 éve bemutatkozott a válogatottban (mno.hu)

Egervári Sándornál már több lehetőséget kapott.  Most nem szeretnék napról napra menni, de azért azt leírom mely válogatottak ellen talált a kapuba: Litvánia, Lichtenstein (ellenük 2), Lengyelország, Andorra kapujába betalált. Az utána következő időszakban viszont háttérbe szorult újra a nemzeti csapatnál.(2012 augusztusa és 2013 júniusa között nem volt kerettag) Majd 2013 júniusától 2014 júniusáig. Pintér Attilától is csak az albánok és az észak-írek ellen kapott meghívót, igaz mindkét meccsen gólt lőtt.

“Majd jött a rendszerváltás”. Német stílus, s Dárdai Pálnál és Bernd Storcknál is rendre a keretbe került. Ha nem is lépett pályára, de a keretben bent volt. Az elmúlt közel 1 évben, csak a litvánok elleni barátságos találkozón és a norvégok elleni pótselejtezőn talált a hálóba. Apropó norvégok! Az első meccsen csak 1 percet kapott, így mindenkit meglepett Storck húzása, hogy a második találkozón vele kezdett.  Majd jött a 14.perc! Priskin Tamás lő! Gól!

Az idei találkozókon egy félidőt kapott a horvátok ellen, a németek ellen pedig 26 percet. Tudjuk mire képes, helye van a válogatottban. Reméljük, talán az Eb-n is, egy – két kapus megtapasztalja, milyen az a “Priskin – kifli”.

Priskin T. index(index.hu)

Priskin Tamás
Klub: Slovan Bratislava
Válogatottság: 56/17

Endrődi Dávid