Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

La Liga: Real Madrid uralom Spanyolországban – Félévértékelő

Féltávhoz érkezett a La Liga is, ennek alkalmából pedig megnézzük, hogyan alakult eddig a szezon, vannak-e pozitív, illetve negatív meglepetések, milyen erősorrend látható eddig, és hogy mi várható az idény második felében. 

fociclub

 

A tabella első helyén jelenleg a Real Madrid áll. A királyi gárda eddig nem akadt legyőzőre a bajnokságban és pillanatnyilag 37 ponttal vezet úgy, hogy egy mérkőzéssel kevesebbet játszottak a többieknél. 11 győzelem és 4 döntetlen áll a nevük mellett eddig. Sérülések szempontjából nem indult túl jól a szezonjuk, és eddig nem volt még olyan mérkőzésük, amikor az egész keret egészséges lett volna, de még így is magasan a legeredményesebb csapat a ligában. A két nagy riválist már letudták, ráadásul idegenben. Az Atlético Madridot fölényesen győzték le, egy Cristiano Ronaldo mesterhármassal, a Barcelona ellen pedig Ramos mentett pontot. Az új évben a Granada után következik a dobogó harmadik fokán álló Sevilla, akik szintén jó idényt futnak. Zidane játékára nem a szépség jellemző, viszont nagyon eredményes. Többször jöttek fel hátrányból, ami nagy mentális erőt feltételez. Ettől függetlenül a királyi gárdának acélosabb taktikát kell választania, mert a lelki erő és a szerencse nem mindig lesz mellettük. Cristiano Ronaldo nem kezdte jól a szezont, azóta viszont belelendült, jelenleg második a góllövő listán 10 góllal. Bale még kora tavaszig nem lesz bevethető, és Zidane-nak aggódhat hiszen Lucas Vazquez jó helyettesítőnek bizonyult, de egy hónapig nem lesz bevethető. Jól áll a Madrid, amire oda kell figyelniük, hogy ne kerüljenek hullámvölgybe, mert akkor a Barcelona könnyedén megelőzheti őket.

A Barcelona három ponttal lemaradva második a tabellán, de egy meccsel többet játszottak a Realnál. Hosszú évek óta ez a legrosszabb szezonkezdete a katalánoknak, de azért nem lehet azt mondani, hogy gödörben a csapat. Messi kirobbanó formában, de jól játszik Neymar és Suarez is. 10 győzelem 4 döntetlen és 2 vereség áll a nevük mellett. Meglepetésre kikaptak az Alavestől, a Celta Vigo elleni vereségük viszont nem volt túl meglepő, a Barcelona már rég nem tudott nyerni a kelták otthonában. A két nagy rivális ellen csak döntetlent értek el, a Sevillát viszont legyőzték. Voltak problémák a csapatnál, amik Iniesta kiesésére vezethetőek vissza, de a spanyol visszatértével a játékuk is javult. Nem rossz a Barcelona, de nem is tökéletes, viszont a hibákat kétségkívül ki fogják tudni javítani, és az MSN se lesz gólképtelen. Messi és Suaret vezeti a góllövőlistát 12-12 találattal, Neymar viszont eddig nem ontotta a gólokat. Náluk is sok volt a sérülés, de jelenleg csak Mathieu harcképtelen. Januárban a Villarreal otthonába látogatnak, ami nem lesz egy egyszerű meccs, hiszen jó formában futballoznak a sárgák. A hátrányuk a Realhoz képes nem behozhatatlan, de nem lesz könnyű dolguk Zidane csapata ellen. Emellett hátrafelé is figyelniük kell, mert nagyon közel a Sevilla.

A harmadik helyet a Sevilla foglalja el a tabellán, és mindössze csak egy ponttal vannak lemaradva a Barcelonától. Sampaoli jó edzőnek bizonyult, és szinte tökéletesen tudta folytatni azt, amit Unai Emery hagyott ott neki. 10 győzelem, 3 vereség és 3 döntetlen az eddigi mérlegük. A Barcelonától épphogy csak kikaptak, az Atlético Madridot viszont le tudták győzni. A szezon eddigi egyik meglepetése viszont az volt, hogy kikaptak az addig még nyeretlen, utolsó helyen álló Granadától, azóta viszont összeszedték magukat. Félelmetes és erős Sampaoli csapata, akiknek minden esélye megvan a dobogós helyezésre is az idény végén. Az új évi második meccsük a Real Madrid ellen lesz, amit biztosan meg akarnak majd nyerni. Gameiro távozása után Ben Yedder és Vietto foglalja el a csatárposztot, akik eddig 5 és 6 gólt szereztek a bajnokságban.

A Villarreal 29 ponttal a negyedik. Habár egy döntetlennel kezdték a szezont, nem ment rosszul nekik, majd jött egy hullámvölgy, amiből már úgy tűnik, hogy sikerült kilábalniuk. 8 győzelem, 5 döntetlen és 3 vereség áll a nevük mellett. Az Alaves őket is meglepte, a Bilbaóval és az Eibarral sem bírtak, a Sevillával és a Reallal döntetleneztek, az Atléticot viszont könnyedén győzték le. Az új évet a Barca ellen kezdik, ahol biztos nem fogják könnyen adni magukat. Az ügyeletes gólgyárosuk, a nyáron szerződött Nicola Sansone 6 gólnál jár eddig. A Villarreal az a csapat, aki eddig a legkevesebb gólt kapta, szám szerint 11-et. 

Az ötödik helyet a Real Sociedad foglalja el, szintén 29 ponttal. Nem kezdődött túl jól a szezon számukra, egy csúnya vereséggel nyitottak a Real Madrid ellen, de azóta tudtak javítani. Legnagyobb meccsük minden bizonnyal az Atlético Madrid ellen volt, akiket 2-0-ra vertek meg, de egy kis szerencsével a Barcelonát is legyőzhették volna, bár így is elhoztak egy pontot. 9 győzelemmel, 2 döntetlennel és 5 vereséggel állnak a tabellán. Házi gólkirályuk Willian José 9 gólnál tart. Az új évet a Sevillával nyitják majd.

A szezon egyik negatív meglepetése az Atlético Madrid szereplése. Jelenleg csak a hatodikok 28 ponttal. Már a szezon eleje is rosszul kezdődött, két döntetlennel a két újonc csapat ellen, aztán belejöttek, a Barca ellen is hazahoztak egy pontot, majd először kikaptak a Sevillától, majd a Real Socieadadtól és a Real Madridtól is, a legutóbbi vereségük pedig a Villarreal ellen volt. Ez 4 vereség, a 4 döntetlen és a 8 győzelem mellett. Mindenképpen össze kell szedniük magukat, ha a dobogó közelébe akarnak kerülni, mert a közvetlen riválisok is erősek, arról nem is beszélve, hogy nagyon lemaradtak a két élmenőtől. Griezmann és Gameiro vezetik a góllövőlistájukat 6-6 góllal, a francia csatár érkezésével viszont Fernando Torres kiesett a kezdőből. Januárban kevésbé lesz nehéz meccsük, mint az előttük lévőknek, ám az Eibar szívós csapat, és ha nem koncentrálnak megfelelően, akkor nem számíthatnak túl sok jóra.

w_900x700_161711182-athletic-de-bilbao-real-sociedad-16-10-20168

Athletic Bilbao – Real Sociedad: 3-2 (2016.10.16)

A középmezőnyt az Athletic Bilbao vezeti 26 ponttal. Közel vannak nagyon az élmezőnyhöz, így az előttük lévő bukásával több helyet is előre ugorhatnak a tabellán. Az Eibar is erős csapat eddig a szezonban, több nagyobb csapatnak is meglepetést okozott, de az élmenőkkel még nem találkozott. Az Espanyol rosszul kezdte az idényt, az első kilenc meccsükből csak egyszer tudtak győzni, azóta viszont sikerült magukat összeszedni. A Las Palmas épp ellenkezőleg kezdte a szezont, kirobbanó formában, azóta viszont valami gond lehet, mert sorban kaptak ki és jöttek a döntetlenek a győzelmek után. A Malagának nem megy olyan jól, mint tavaly, de ha kell Kameni kapus ki húzza őket a bajból. Az Alaves a szezon egyik pozitív meglepetése. Újonc csapatként nagyon jól szállt be az első osztályba, döntetlennel nyitott az Atlético ellen, legyőzte a Barcelonát és a Villarrealt is, és tartják magukat a középmezőnyben. A Celta Vigo viszont eddig csalódás, főleg az előző idényükhöz képest, és hiába tudták legyőzni a Barcelonát, a többi meccsükön már nem ment olyan jól a csapatnak. A Betis már egy kisebb hátránnyal áll a 14. helyen, igen hullámzó teljesítményt nyújtva. Utánuk következik a tabellán a Deportivo, akik szintén nagyon rossz formában vannak a tavalyihoz képest. A másik újonc Leganes is hozott pár meglepő döntetlent erősebb csapatok ellen, de kevésbé tudja magát tartani, mint az Alaves. A szezon eddigi legnagyobb csalódása viszont a Valencia. Épp hogy elkerülik a kiesőzónát, de csak azért, mert a 18. helyen álló Gijónt le tudták győzni. Eddig csak 3 meccset tudtak megnyerni, 3 döntetlenre végződött, a maradék 10 meccset pedig elvesztették. Edzőcsere is történt már azóta, de nem sok minden változott, pedig olyan játékosokat igazoltak, mint például Nani. Mindenképpen jobban kell kezdeniük az új évet, mert nagyon könnyen a kiesőhelyeken találhatják magukat.

w_900x700_03133210lfp011

Granada – Sevilla: 2-1 (2016.12.03)

A kieső zóna elején a Sporting Gijón foglal helyet. A kis csapatnak ment már jobban is, ez a szezon viszont egyáltalán nem róluk szól. Az első meccset még negnyerték a Bilbao ellen, aztán jött a lejtmenet. Ha van csapat, aki viszont ki tud ebből a gödörből mászni, az a Gijón. A 19. helyen áll a Granada, aki eddig egy meccset tudott megnyerni, de azt a Sevilla ellen. Eddig minden évben megúszták a kiesést, most viszont nagyon sokat kell tenniük azért, hogy bennmaradjanak. Az utolsó helyen a harmadik újonc csapat, az Osasuna áll. Nekik egyáltalán nem megy olyan jól, mint két új társának, és nem úgy tűnik, hogy egy évnél tovább maradnának az első osztályban.

sattsts

A La Liga eddigi szezonja számokban:

Lejátszott meccsek: 159
Győztes meccsek: 117 Döntetlenek: 42 Legtöbb győzelem: Real Madrid (11) Legtöbb döntetlen: Espanyol (7)
Lövések száma
: 2889 Legtöbbet próbálkozó játékos: Cristiano Ronaldo (57) Legtöbbet próbálkozó csapat: Real Madrid (220)
Gólok száma: 468 Legtöbb gólt szerző játékos: Lionel Messi (12) Legtöbb gól szerző csapat: Barcelona (41)
Passzok száma: 136 879 Legtöbbet passzoló játékos: Assier Illaramendi (1148) Legtöbbet passzoló csapat: Barcelona (9935)
Sárga lapok száma: 793 Legtöbb sárga lapot kapott játékos: Amorebiata (10) Legtöbb sárga lapot kapott csapat: Alaves (55)
Piros lapok száma: 37 Legtöbb piros lapot kapott játékos: Sergi Gomez (2) Legtöbb sárga lapot kapott csapat: Eibar (3)

A La Liga eddigi állása: 

eredgkgkg

A góllövőlista jelenlegi állása:

hoell

Szigeti Andrea