Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Világsztár voltam, Magyarországra jöttem: Paul Shaw

Az elkövetkező hetekben, az Itt ragadt légiósok sorozatának sikerén felbuzdulva, olyan külföldi focistákat gyűjtünk össze, akik mielőtt Magyarországra igazoltak volna valamelyik nagyobb nemzet válogatottjában vagy ugyan kisebb válogatottban, de világeseményen megfordultak. Mikor idekerültek a csapból is ők folytak, aztán később az éj leple alatt elhagyták Magyarországot. Ami fontos, hogy az utóbbi húsz év játékosait vettük figyelembe, így a Vasas kiváló labdarúgója Oleg Sirinbekov, vagy a Fradi szovjet válogatott játékosa Rácz László nem szerepel a listánkban.

1. Babatunde Fatusi
2. Salomon Okoronkwo
3. Marek Heinz
4. Stanislav Sesták
5. Kamil Kopúnek
6. Robert Vittek
7. Tommaso Rocchi
8. Luigi Sartor
9. Guiseppe Signori
10. Emiliano Bonazzoli
11. Nathan Eccleston
12. Rohan Ricketts

arsenalarsenal.com

Az angolok lezárását kivel is tehetnénk meg, mint a korábbi Arsenal támadóval, a Fradi kiváló angol csatárával Paul Shaw-wal. 1973.09.04-én született.

1991-ben került fel az Arsenal felnőtt csapatának keretébe. 1997-ig volt tagja, igaz többször kölcsönadták. A Burnley 1995 tavaszán, a Cardiff City 1995 augusztusában és szeptemberében, a Peterborough 1995 októberétől 1996 júniusáig alkalmazta a tar csatárt. 1997-ben a Millwall háromszázhúszezer euróért szerezte meg magának a támadót. Három évvel később a Gilingham ötszázhetvenötezerért. 2004 nyarán pedig a Sheffield United, mint lejárt szerződésű játékos. Shaw ekkor került jó kapcsolatba Kevin McCabe tulajdonossal. Ugyebár ő volt később az aki a Fradihoz csábította. Igaz érdekes módon sokáig nem volt a Sheffield játékosa. 2004-ben fél év után ugyanis kölcsönadták a Rotherdam United csapatának. Egy év után visszatért, de rá fél évre, ingyen elengedték a korábbi kölcsönvevő klubhoz. 2007 júniusában a Chesterfield megszerezte a 34 éves játékost, de ekkor ősszel már a Fradinál edzett. Igaz pályára csak tavasszal léphetett. Az első új igazolása volt az angol tulajdonosnak, igaz a téli szerződtetések nem voltak valami sikeresek, hiszen ugyan Lisztes Krisztián is ekkor tért haza a zöld-fehérekhez, de a “RetroFradinak” becézett csapat a bajnokság végén csak a harmadik helyre tudott befutni. Shaw 14 meccsen 8 góljával bizonyította, hogy kora ellenére, a magyar NB II szintjét bőven megüti. Következő évben elözönlötték a Ferencvárost a különböző testvérklubbok gyenge képességű légiósai, akikről már az első meccsen kiderült, hogy a belga harmadosztálynál a magyar második liga jóval erősebb. Shaw 24 bajnokin 12 találatával segítette, hozzá a Fradit a feljutáshoz. Ekkor nyáron már megfogalmazódott benne a visszavonulás gondolata, de a vezetők még rábeszélték egy éves folytatásra. A Ferencváros így három év után újra az NB I-ben szerepelhetett, s Shaw a ZTE elleni bajnokin kezdett, s gólt is lőtt a 4-1-es győzelem alkalmával. Összesen tíz bajnokin kapott szerepet.2010 nyarán bejelentette a visszavonulását. Fél évvel később visszatért s az USA-ban az FC New York színeiben még lehúzott két hónapot.

Ő se volt egy világsztár, de mégiscsak az Arsenáltól érkezett, s minden egyes mozdulatán láthattuk, hogy képzett labdarúgó. Közel kétszáz angol másodosztályú bajnokin szerepelt, mellette tizenkétszer a Premier League-ben is játszhatott, ahol két gólt is szerzett.

shaw-640166-201015Paul Shaw
Nemzetisége: angol
Sikerei:
Magyarországon játszott: 2008-2010
Magyar klubok: Ferencváros
Válogatottság:

Endrődi Dávid