Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Világsztár voltam, Magyarországra jöttem: Rohan Ricketts

Az elkövetkező hetekben, az Itt ragadt légiósok sorozatának sikerén felbuzdulva, olyan külföldi focistákat gyűjtünk össze, akik mielőtt Magyarországra igazoltak volna valamelyik nagyobb nemzet válogatottjában vagy ugyan kisebb válogatottban, de világeseményen megfordultak. Mikor idekerültek a csapból is ők folytak, aztán később az éj leple alatt elhagyták Magyarországot. Ami fontos, hogy az utóbbi húsz év játékosait vettük figyelembe, így a Vasas kiváló labdarúgója Oleg Sirinbekov, vagy a Fradi szovjet válogatott játékosa Rácz László nem szerepel a listánkban.

1. Babatunde Fatusi
2. Salomon Okoronkwo
3. Marek Heinz
4. Stanislav Sesták
5. Kamil Kopúnek
6. Robert Vittek
7. Tommaso Rocchi
8. Luigi Sartor
9. Guiseppe Signori
10. Emiliano Bonazzoli
11. Nathan Eccleston

arsenalarsenal.com

A mai napon gyorsan végigfutunk a nevesebb angol focistákon akik megfordultak Magyarországon. Azok a focisták akik legalább egy meccsen nem szerepeltek a Premier Leagueban ne kerültek be, illetve pl. Matthew Lowton a Fraditól való távozása után futott be nagyobb karriert így ő is majd egy másik sorozatunkban (mely január végén fog indulni) kap szerepet. Tehát a mai napon három angol focistáról írunk, Eccleston után most Rohan Ricketts következik. No az ő magyarországi szereplése lett igazán nagy bukta.

Rohan Ricketts korábban az angol U18-as válogatottban 5/1-es, míg az U21-esben 2/0-val zárta ígéretesen induló pályafutását.

2001 nyarán került fel az Arsenal felnőtt csapatának keretébe. Sokáig nem maradt, hiszen egy évvel később másik klubhoz igazolt. Hogy hová? A Tottenhamhez. Hát Londonban így hirtelen nem lett túlságosan népszerű. Innen két évvel később egy hónapra kölcsönvette a Coventry City. 2005 márciusában leigazolta a Wolverhampton, ahonnan két évvel később két hónapra kölcsönbe a QPR-hez került. 2007 nyarán a Barnsley kaparintotta meg a támadó játékjogát. Majd a következő évben tavasszal Amerikába szerződött a Toronto FC-hez. 2009 nyarán itt sem marasztalták, s végül 2010 januárjában megérkezett Diósgyőrbe. A Honvéd ellen áprilisban mutatkozott be az NB I-ben, de összesen csak 32 perc jutott neki. Többször sérülés hátráltatta, s amilyen nagy várakozás előzte meg az érkezését, olyan gyorsan tűnt is el a DVTK keretéből. Vele kapcsolatban még az is érdekesség a magyarországi pályafutásával kapcsolatban, hogy az akkori diósgyőri vezetőedző Tornyi Barnabás nem javasolta a leigazolását, hiszen drágának találta, s nem gondolta azt, hogy az ára a teljesítményével arányos lett volna. A vezetők végül mégis szerződtették.

Ricketts azóta több országban megfordult, így a moldáv élvonalbeli Dacia, a német Landesligás Wilhelmshaven, az ír élvonalbeli Shamrock Rovers, az angol alacsonyabb osztálybeli Exeter City, az indiai Dempo SC, az ecuadori Quevedo, a thaiföldi PTT Rayong és a hongkongi Eastern AA csapataiban szerepelt. Tehát jó pár kultúrát megismert, igaz sehol sem maradt hosszú ideig.  Hat év alatt nyolc csapat, nem épp kevés, ráadásul 2015 nyara óta nincs is csapata.

rohanRohan Ricketts
Nemzetisége: angol
Sikerei:
Magyarországon játszott: 2010
Magyar klubok: Diósgyőr
Válogatottság: utánpótlás válogatott

Endrődi Dávid