Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Szögre a stoplist – 10. rész: ők is visszavonultak

Idén nyáron valami történt a magyar labdarúgásban, hiszen nagyon sokan vonultak vissza. Közülük többen a válogatottban is szerepeltek, így úgy gondoltuk, hogy pályafutásuk lezárását, pályafutásuk felelevenítésével, bemutatásával tesszük “emlékezetessé”.

1.rész: Gera Zoltán 2. rész Vanczák Vilmos 3.rész Hajnal Tamás 4.rész Rudolf Gergely 5.rész Danko Lazovics
6.rész Tisza Tibor 7.rész Vermes Krisztián 8. Balajcza Szabolcs 9. Bajzát Péter

Sorozatunk befejező részében, több korábbi NB I-es focistát is megemlítünk, akik az utóbbi időben már alacsonyabb osztályban szerepeltek. Illetve több korábbi NB I-ben szereplő külföldi focista is szögre akasztotta a stoplist.

Oláh Lóránt

nso.hu

A vajdasági származású csatár 1999 őszén alig 20 évesen mutatkozott be az NB I-ben még a megboldogult Szegedi LC színeiben. Majd öt évvel később a friss feljutó Kaposvár csapatában kezdte el ontani a gólokat. 2004-től 2008-ig 50 gólt rúgott az NB I-ben a Kaposvár csapatában, így nem okozott meglepetést, hogy lecsapott rá a kor sztárcsapata a Debrecen. A Lokinál másfél év jutott neki, ekkor 13 gólt szerzett, mely nem rossz, de azért egy támadó felfogású csapatban kevés. Másfél évre és 16 gólra visszatért a Kaposvárhoz, ahonnan 2011 őszén korábbi kedvenc edzője Prukner László a Fradihoz csábította. Bár ne tette volna. Prukner nem sokáig maradt, jött Détári nála pedig alig játszott. Összesen 16 meccsen 2 gólt szerzett a Ferencvárosban, majd visszatért a Kaposvárhoz. Újabb másfél év, s 8 gólt termelt, s ezek után már csak alacsonyabb osztályban játszott. (Kozármisleny, Szeged 2011,Budafok) Ami vele kapcsolatban még érdekes, hogy írtuk 2004-08 között 50 gólt szerzett. Ezek után 2008-15 között 49-et. Tehát már tényleg nem tudta a korábbi jó formáját tartani.

Fehér Zoltán

Fehér a válogatott bővebb keretéig is eljutott (nso.hu)

Ugyan a védő nem akasztotta szögre a stoplist, de 1981-ben született, s osztrák amatőr ligába szerződött, így minden bizonnyal nem láthatjuk már magyar profi osztályban. BVSC, REAC után Simon Tibor hívta magával Sopronba 2002-ben, ahol hamar be is mutatkozott az NB I-ben. 2006 tavaszáig volt a MATÁV játékosa, ahonnan a Vasas csábította el. Az angyalföldi klubbal kiesett ugyan, de mivel a Ferencvárost kizárták az élvonalból maradhatott az NB I-ben. Másfél év piros-kék játék után, visszatért a Hűség városába, ahol fél évig maradt, miután a korábbi MATÁV, most már FC Sopron csődbe ment. Ekkor légiósnak állt, s a bolgár PFC Vihren focistája lett. 2009-ben tért haza, s a Győri ETO játékosa lett. Három évig maradt, végig meghatározó játékos volt, de 2012 őszén Pintér Attila elképzeléseibe már nem fért bele. Ekkor több klub hívta, végül a Haladás mellett döntött. Napjainkig a zöld-fehérek játékosa volt, igaz az utóbbi másfél évet kölcsönben a Sopronban töltötte. Az NB I-ben összesen 269 meccsen lépett pályára, ezeken öt gólt szerzett. (egyet 2005 tavaszán a Sopronban, négyet 2014 őszén a Haladásban) Idén ősszel az osztrák sokadik ligában érdekelt Tschurndorf csapatához igazolt.

Siftert sem látjuk magyar profi osztályban játszani (borsonline.hu)

Sifter Tamás

Fehérhez hasonlóan szintén a soproni futball egyik ikonikus alakja, aki szintén nem fejezte be a pályafutását, hanem ugyancsak osztrák amatőr csapatban folytatja. 2003 tavaszán 22 évesen mutatkozott be az NB I-ben. 2008 ősze után a helyi csapat megszűnésével szabaddá vált, s ugyan kereste az akkor másodosztályú Ferencváros is, végül Fehérvárra szerződött. Két és fél évig játszott Fejér megyében, igaz utolsó szezonjában az élvonalban már nem lépett pályára. 2010 nyarán Paksra vezetett az útja. A zöld-fehéreknél három évet töltött el, ahol végig meghatározó játékosa volt a klubnak. 2013 nyarán végül hazatért Sopronba. Ahol újabb öt évet játszott a második osztályban, s idén nyáron az SVSE megszűnése után az osztrák amatőr SV Wulkaprodersdorf csapatához szerződött. Az NB I-ben összesen 202 meccsen játszott, melyeken 9 gólt szerzett.

Szekeres Adrián

A korábbi ifi vb-bronzérmes hátvéd, már az előző idényben visszavonult. Hosszú sérülésekkel tűzdelt pályafutásából nem hozta ki azt amit lehetett volna. Az MTK-ban nevelkedett, de játszott a Videoton, a Puskás Akadémia, a Dunaújváros és a Gyirmót csapataiban is.

Okuka több klubhoz már nem ír alá (mtkbudapest.hu)

Drazen Okuka

A szerb focista 2010 őszén került Magyarországra azon belül is Kaposvárra. Sisa Tibor fedezte fel, mikor is Prukner László a Fradihoz került. Négy évig játszott a zöld-fehéreknél, mikor is a Kaposvár kiesett, Okuka pedig Diósgyőrbe került. Két teljes idény és pár meccs után 2016 őszén az MTK-hoz igazolt. A kék-fehéreknél egy idényt húzott le, de mivel kiesetek az NB I-ből kénytelen volt távozni, hiszen a másodosztályba légiós nem játszhatott. Igaz Okuka utána sem játszott, mivel sérült volt. Idén nyáron pedig hivatalosan is bejelentette a visszavonulását.

Bonifert Péter

2005 tavaszán mutatkozott be az NB I-ben, húsz évesen. Az MTK-ban nevelkedett, 2008 januárjáig tartozott a kék-fehérek első keretéhez. Igaz meghatározó játékos nem lett, összesen 14 alkalommal viselte a klub mezét ezeken 2 gólt lőtt. Ezután Siófokra szerződött, ahol tavasszal 12 NB I-es meccsen 2 gólt szerzett. Majd már csak másodosztályban szerepelt Haladás, MTK II., Szigetszentmiklós, majd osztrák amatőr liga és magyar harmadosztály. (Diósd és Monor) Idén nyáron végül úgy döntött, hogy a monori csapatot nem követi a másodosztályba, hanem az edzői team tagja lesz.

Szalóczy Dávid

Az 1998-ban született ifjú középpályás 2017 tavaszán mutatkozhatott be az NB I-ben, de folyamatos sérülései miatt azon az egy élvonalbeli meccsen kívül csak harmadosztályú bajnokijai vannak. Sajnos súlyos sérülése miatt idén nyáron ő is szögre akasztotta a stoplist.

Lázok János szintén befejezte (tolnaiplusz.hu)

Lázok János

A magyar futball egyik, sok csapatot megélt játékosa, szintén tavaly nyár óta csapat nélkül tengett-lengett, s már télen lehetett tudni, hogy többet nem rúg labdába. Összesen 242 NB I-es meccsen játszott, 52 gólt szerzett. Békéscsabán mutatkozott be az élvonalban, a lila-fehérek kiesése után sorrendben, Vasas, MTK, Vasas, MTK, Vasas, Paks, Győr, Vasas és Újpest voltak az NB I-es állomásai. Köztük egy idényt lehúzott az MSV Duisburg csapatánál a 2011-12-es idényben 6 meccsen játszott a Bundesliga 2-ben. A válogatottban 2010 júniusában két barátságos találkozón kapott lehetőséget Erwin Koemantól. (Németország és Hollandia ellen) A későbbi kapitányok már nem hívták.

Majoros Árpád

A meg nem értett zseni… Technikás futballját sokan kedvelték, de kezelhetetlen stílusa miatt sok helyen nem ragadt meg. Az NB I-ben összesen 67 alkalommal lépett pályára, ezeken gólt nem szerzett. A válogatottban Lothar Matthäus irányítása alatt bemutatkozhatott, egy alkalommal játszott. Az NB I-ben a Vasas a Zalaegerszeg, a Nyíregyháza, majd ismét a Vasas színeiben játszott. Jobbára második vonalban játszott, Szigetszentmiklóson, Békéscsabán, Cegléden és Vácon. Utolsó évében a Pénzügyőr keretének volt a tagja a közben már doktori címet is szerző középpályás, ahonnan egyszer csak eltűnt a keretből, így minden bizonnyal többet már nem látjuk a pályán.

Urbán az MTK első generációjának a tagja (sport365.hu)

Urbán Gábor

Ékes példája annak, ha valaki egyszer gólkirály lesz, gyorsan a körön kívülre kerülhet. Az NB I-ben összesen 78 alkalommal játszott, 27 gólt szerzett. 2005-ben mutatkozott be az élvonalban, nevelőklubja az MTK színeiben. (mondjuk ifi éveiben több helyen, köztük a Fradiban is megfordult) Első gólját 2006 őszén szerezte. A 2007-08-as idényig nem volt meghatározó focistája az MTK-nak, mikor is 25 bajnokin 17 gólig jutott, s ő lett az NB I gólkirálya. A következő idényben még játszott 18 meccsen, s szerzett 7 gólt, de a kék-fehérek üzletpolitikája miatt (vagy jól el lehet adni valakit külföldre, vagy inkább elengedik) 2009 őszén Paksra került. A zöld-fehéreknél 14 meccsen 0 gólt szerzett, így nem okozott meglepetést, hogy nem maradt. Visszatért az MTK-hoz, ahol 2011 tavaszán játszott újra 4 meccsen s 1 gólt lőtt. 2011 nyarán Kecskemétre távozott, ahol 1 bajnokin kapott lehetőséget. 2012 tavaszán az NB II-be Szigetszentmiklósra került, majd 2013 nyarán Dunaújvárosba igazolt. Innen 2014 tovább állt, de már csak alacsonyabb osztályba. Előbb a Gyula, majd a Monor játékosa lett. Idén nyáron feljuttatta őket a második vonalba, de nem marasztalták. Jelenleg a megyei második ligás Alsónémedi focistája lett. Minden bizonnyal a profi pályafutását ő is lezárta.