Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Afrika-kupa: Extrém körülményekre figyelmeztetnek!

Az Egyiptomban június 21-én kezdődő torna előtt az Afrikai Labdarúgó-szövetség  (CAF) közleményt adott ki, felhívva a a csapatok figyelmét az extrém időjárási körülményekre.

(Kép: as.com)

Való igaz, furcsa extrém melegről beszélni egy afrikai torna előtt, ám ahogy a szövetség fogalmaz, bizony a játékosoknak fel kell készülniük a közel sem szokványos időjárásra.

Az előrejelzések szerint ugyanis Egyiptomban az átlaghőmérséklet 35-38 fok közé esik majd a következő hetekben, amelyhez 40-60%-os páratartalommal is társul.

“A WBGT-index elérheti a 32 fokot is. Bízunk abban, hogy a csapatok tisztában lesznek enne ka jelentőségével, és úgy végzik az edzéseiket is.” – Olvasható a CAF közleményében, amelyben azt is olvasni, hogy a FIFA szabályzatában előírtak szerint, 2×3 perc ivószünetet is beiktatnak a mérkőzésekbe, mégpedig a 30. és a 75. percben.

A WGBT (wet bulb globe temperature) a hőérzetet hivatott jelezni. Lényegében a ténylegesen megélt hőmérsékletről beszélhetünk. A mutató a hőmérséklet, a páratartalom, a napsugárzás, a légmozgás együtteséből adódik. Ezek a tényezők alapvetően befolyásolhatják a sportolói teljesítményt. 

“Ezekre a szünetekre nagy szükség van, hiszen a hűsítés és frissítés elengedhetetlen. Mind a pályán lévő 26 személynek biztosítunk jeget, vizes törülközőket, hideg italokat. Ezenfelül felkészülünk a megfelelő egészségügyi ellátásra is a mérkőzések alatt. Alapvetően fontos a hőséggel kapcsolatos betegségek szakszerű és gyors kezelése.” – Írta a CAF.

Érdekesség, hogy amennyiben a rendezésre szintén pályázó Dél-Afrikában tartották volna a tornát, akkor ott jóval barátibb, 24 fokos hőmérséklet várta volna a csapatokat.