Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

A James az új Ronaldo!

A La Liga második fordulójában már nem tudott gondot okozni a Real Madridnak egy újonc csapat, így a királyiak simán, 5-0 arányban nyertek. Látva a múlt heti vergődésüket, az eredmény meglepő. Mi változott?

1440870680_565704_1440889234_album_grande

Nos, Rafa Benitez tényleg formált egy picit csapatán. Már az elejétől fogva inkább a Gijon elleni meccs második félidejében látható Realra hasonlított inkább a csapat, mintsem az első játékrészben látottra. A Kroos-Modric kettős szerepe sokkal hangsúlyosabb volt, adtak egy ívet a csapat játékának. Sokkal jobban előtérbe került a labdabirtoklás, de a lényeg még mindig a feszített tempón és a villámgyorsan végigvitt akciókon volt. Mindegyik téren előre léptek a múlt héthez képest, ám ez csak a sikerük egyik részét teszi ki. Nagyon sokat köszönhetnek a korai gólnak is, amely rengeteg tehertől szabadította meg őket már a legelején, illetve elbizonytalanította a Betis játékosait is. A vendégek jó darabig nem is találtak magukra – az átmeneti időszakban pedig be is kaptak még egy gólt. Egyébként azt nem lehetne mondani, hogy a Real feltörölte volna a padlót a zöld-fehér csapattal – pedig az eredmény ezt mutatja -, a Betisnek is megvoltak a maga pillanatai, lehetőségei. Az persze igaz, hogy ellenfelük már magabiztos előny birtokában volt, így nyugodtan hátra is dőlhettek akár néhány perc erejéig. Ettől függetlenül a “mi lett volna, ha…” – kezdetű dolgokkal érdemes egy picit foglalkozni. Mert mondjuk ha nincs az a korai gól, akkor nem biztos, hogy ilyen sima ez a meccs – még a Bernabeuban sem. A második perces Bale-fejesen kívül viszont akadt még egy dolog, ami a fehér mezesek javára volt: a Betis más felfogásban játszott, mint a Gijon egy héttel ezelőtt.

A Gijon bátran nekiment hazai pályán a Realnak és felvette a kesztyűt – belement a futóversenybe és keményen megbirkózott a fővárosi csapattal – ennek egy pont lett a jutalma. A Betis sokkal konzervatívabb tervekkel érkezett. Nem próbálták meg zavarba hozni a Realt, nem voltak olyan rámenősek – és akkor ott volt az a korai gól is.Ha innen nézzük, akkor gyakorlatilag már a legelején eldőlt ez a párharc. Tény, hogy az önbizalom hiánya és a balszerencse is szerepet játszott a Betis nagyarányú vereségében, de kár lenne letagadni a madridiak érdemeit. Szemmel látható volt a különbség – a fejlődés, amit egy hét leforgása alatt véghez vitt Benitez a csapatával. Már sokkal tudatosabbak az akciók, nem ész nélküli rohangálás az egész. Az üresjáratokban meg tudták tartani a labdát, ami újabb piros pont, a gyors kényszerítők, egyérintős passzjátékok pedig helyenként kimondottan tetszetősek voltak. De. Az öt gólból nagyon nehéz lenne olyat kiemelni, amelyre legalább rá lehetne fogni, hogy egy begyakorolt, játékfelépítésből adódó figurából származik.

Kép: www.as.com

Kép: www.as.com

Bale és Benzema fejjel volt eredményes, James először rögzített szituációból talált be, a maradék két találat pedig inkább az egyén zsenialitásából, mintsem az edző remek taktikájából fakad. Természetesen ez utóbbi állítás jócskán vitatható, de akkor is: Cristiano Ronaldo a legutóbbi 7 meccsén (!) gólképtelen. Ez egy időben elképzelhetetlen volt és azóta ő nem lett rosszabb játékos. Most hol itt, hol ott tűnik föl. Néha a bal, néha a jobb oldalon rohangál, párszor bemerészkedik középre is, de sehogy sem találni az ő helyét a rendszerben. Pedig ő korábban már mindegyik pozícióban bizonyított, most viszont nagyon nem megy neki. Úgy is meg lehetne ezt fogalmazni, hogy művészet egy ilyen briliáns játékosból ilyen keveset kihozni. Ez pedig egy egyértelmű kritika Beniteznek, mert egy hatástalan Ronaldo senkinek sem jó. CR nem gratulál a társaknak a gólok után – vagy igen, de nem nagy átéléssel -, látszik rajta hogy bosszús – hogy nem boldog. Az egyértelmű, hogy a Real kezd kevésbé függni Ronaldótól. Ez jó is lehetne, hiszen nem az ő vállát nyomja az összes teher – nem mintha ez nagyon zavarná -, viszont egyre kevesebb lesz az ő jelentősége csapaton belül. Két mérkőzés elteltével azért óvatosan kell ezzel még bánni, de már a felkészülési mérkőzéseken sem szórt úgy, mint korábban.

Az pedig, hogy ez az új rendszer beválik-e, majd csak később tudjuk meg. Eddig két friss feljutóval randevúzott csak a madridi csapat. Az igazán értékadó feladatok csak ezután jönnek.