Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Így született meg a Copa America

Hamarosan kezdődik a legrégebbi labdarúgó torna, a Copa America. Négy részes cikksorozatunkban visszatekintünk a torna kezdeteire, és bemutatjuk a legfontosabb momentumokat napjainkig.

 CZvZZVNXEAAynjB

A Copa America a legrégebben megrendezett labdarúgó torna. Az első összecsapásra 1916-ban került sor, Argentína függetlenségének 100. évfordulója alkalmából került sor. Július 9-e az Argentin függetlenség napja, viszont most már más alkalomból is jeles ez a dátum, mert ekkor alapították meg a CONMEBOL-t, a Dél-amerikai Labdarúgó-szövetséget.

A torna neve kezdetben Dél-amerikai Válogatottak Bajnoksága volt. 1916-ban Július 2 és 17 között rendeztek mérkőzéseket, négy nemzet részvételével. Argentina, Chile, Uruguay és Brazília voltak az első résztvevők. A bajnokság sikerén felbuzdulva, a következő évben ismét megrendezték azt, de most Uruguay volt a házigazda. Az 1918-as tornát el kellett törölni, mivel influenza járvány tört ki Rio de Janeiroban. 1919-ben megszűnt a járványveszély, és Brazília otthont adhatott a tornának. A hazai pálya kedvezett nekik, mivel első alkalommal ülhettek fel Dél-Amerika trónjára, a címvédő Uruguay-t győzték le a döntőben. 1921-ben új tagot köszönthettek a nevezők között, Paraguay is beszállt a dél-amerikai csapatok küzdelmébe. 5 évvel később Peru és Bolívia is debütált a tornán.

Az 1930-as első világbajnokság után ellenségeskedés ütötte fel a fejét Argentína és világeseménynek otthont adó Uruguay között. Így a kontinens torna sokáig szünetelt. 1939-ben, Peruban rendezték meg újra, és a házigazdák győzedelmeskedtek is életükben az első alkalommal. Az újoncok között Ecuadort köszönthették.

1941-ben Chile adott otthont a tornának, abból az alkalomból, hogy az ország fővárosát, Santiago-t 400 éve alapították. Ebből az alkalomból az Estadio Nacional befogadóképességét megnövelték 70000, az eddigi 30000-rel szemben. A hazai csapat sikerszériáját ezen a tornán az Argentinok állították meg.

A torna megrendezése sokáig kaotikus volt. Volt olyan időszak, hogy évente rendezték meg a bajnokságot. 1945-47 között Argentína az egyedüli csapat, aki zsinórban három trófeát is be tudott zsebelni. Ezt követően visszatértek a 2, 3, majd 4 évenkénti megrendezésre. 1959-ben két tornát is megrendeztek egyazon évben. Az elsőt Argentínában, majd a másodikat Ecuadorban. Ebben az évben alapították meg a Copa Libertadores de América versenysorozatot is a klubok számára. 1967-ben Venezuela is csatlakozott a Dél-amerikai Válogatottak Bajnokságához.

kép: kaisermagazine.com

Nagy Gábor