Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Ma 27 éve, hogy elhunyt a Juventus legendás védője!

Ma 27 esztendeje, hogy tragikus körülmények között elhunyt a Juventus és az olasz válogatott legendás hátvédje, nevezetesen Gaetano Scirea. 

scirea 3

Gaetano Scirea 1953. május 25-én látta meg a napvilágot, Cernusco sul Navilgio városában, amely Milánótól 10 km-re található meg. A futball alapjait az Atalanta utánpótlásában sajátította el, majd ott is vált profi labdarúgóvá. A csapat legjobbjai közé 1972-ben csatlakozhatott, két szezont követően pedig továbbállt. Az 1974-es nyári átigazolási piac során csapott le rá a Juventus, melynek színeiben 14 esztendőn keresztül szolgált. A rá következő évre debütálhatott az olasz válogatottban is, ahol 1986-ig számított kerettagnak. No, de a pályafutásának rövid bemutatója után jöjjön, hogy milyen sikereket ért el a “zebrákkal” és az “azúrkékekkel.”

Scirea sikerei a Juventus színeiben:
– hétszeres bajnok
– kétszeres Olasz Kupa-győztes

– egyszeres UEFA-kupa-győztes
– egyszeres KEK-győztes
– egyszeres BEK-győztes
– egyszeres UEFA-szuperkupa-győztes

– egyszeres Világkupa-győztes

Scirea sikerei az olasz válogatottal:
– egyszeres Vb-győztes
– egyszeres Eb-bronzérmes

A tragikus pillanat bekövetkezte, avagy 1989. szeptember 3.: Scirea akkoriban Zoff segítőjeként dolgozott a Juvénál, akit azzal bíztak meg, hogy térképezze fel a csapat soron következő UEFA-kupa ellenfelét, azaz a Gornik Zabrzét. A mérkőzés utáni napon tragédiába torkollott. A Fiat, amellyel visszaakarták szállítani a repülőtérre, frontálisan ütközött egy másik autóval. A kocsi, amiben Scirea helyet foglalt 4 kanna benzit vitt magával, melyek lángra kaptak… Az olasz úriember és két másik személy meghalt, egyedül Idebski tudott időben kimenekülni… 

Németh Boldizsár