Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Henry és Gulácsi egy csapatban – a Red Bull-család legjobbjait gyűjtötték össze

A Red Bull 2005 óta foglalkozik valamilyen formában a labdarúgással, kezdve a munkát Salzburgban, majd New York, Brazília, Ghána és Lipcse jött a sorban. Igaz, a brazil és a ghánai lehetőség végül zátonyra futott, de ettől még a többi területen sikert sikerre halmoztak. A New Yori-i csapatuk az MLS egyik legjobbja, a Salzburg uralja az osztrák klubfutballt, míg a Leipzig idén kezdte meg a bundesligás szereplést és szenzációsan teljesítenek. Rendszerük és játékospolitikájuk Európában különösen jól működik, nevezetesen,  hogy fiatal játékosokat vesznek – akár egymástól is – és ők maguk nevelik ki őket, járatják a csúcsra. A tekintélyes Squawka.com összeszedte az álomtizenegyet a Red Bull-család klubjaiból, ráadásul még egy magyar játékos is bekerült: Gulácsi Péter egészen szép társaságban kapott helyet.

Kép: Origo

Kép: Origo

Habár nem volt zökkenőmentes az RB-nél eltöltött idő, utólag elmondható: kitűnő döntést hozott Gulácsi, amikor Salzburgba, majd onnan Lipcsébe igazolt. Idén már kezdőként számoltak vele és stabil, jó teljesítményt is nyújt a BL-be vágyó csapatnál. Azóta ráadásul a válogatottban is alapember lett, így joggal merülhet föl a kérdés, hogy miért nem kellett ő Liverpoolban. Ezt most így nem tudjuk megfejteni, de az biztos: a java még csak most kezdődik. Jövőre az ideinél is komolyabb kihívások várhatnak a magyar kapusra, aki a jelek szerint még egy svájci riválist is kaphat, csak hogy ne legyen olyan egyszerű az élete…

Kép: Juan Escalante

Kép: Juan Escalante

Az álomcsapatban olyan emberek szűrnek Gulácsi előtt, akik azért tehetség dolgában nem állnak rosszul egyáltalán. Elég csak a Barcelona korábbi klasszisát, a legendás Rafa Marquezt említeni. A mexikói védő még most, 38 évesen is játszik, mi több, válogatott is. Annak idején két és fél évet húzott le New Yorkban, ami végül nem bizonyult annyira sikeres időszaknak, mint amilyen lehetett volna – ettől függetlenül ilyen karrierrel nehéz lett volna nem beválogatni.

Mellette a fiatal Willi Orban kapott helyet, aki egy ideig még a magyar válogatott kapcsán is felvetődött, de végül a német nemzeti csapatra esett a választása. Ő lehet majd Hummels és Jerome Boateng utódja hosszú távon Németországban, a Kaiserslauterntől megszerzett játékos pedig egyre inkább kezdi befutni azt a pályát, amit a szakértők vártak tőle. Martin Hinteregger is nagy jövő előtt állhat. Az osztrák védő a Red Bull akadémiájának növendéke, 23 évesen már több, mint 200 mérkőzéssel a lábában. A Salzburg után a Gladbach-hoz került, majd onnan az Augsburghoz, így már stabil Bundesliga-játékosnak vallhatja magát.

Kép: Goal

Kép: Goal

A középpálya sem lett gyengébb. A rikítóan szőke hajáról és attraktív játékáról ismert Kevin Kampl szintén salzburgi nevelés. Több, mint 100 meccs jutott ott neki, majd onnan a Leverkusenhes és a Dortmundhoz vezetett az útja. Igaz, Jürgen Klopp kezei alatt nem tudott kiteljesedni a szlovén középpályás, de most a Bayernél újabb lehetőséget kapott, amivel élhet is. Joshua Kimmich nevével a világ a Bayern München és a német válogatott kapcsán ismerkedhetett meg. Pedig ő is megfordult ám a Red Bull Leipzignél, ahol jó 50 meccset húzott le, mielőtt Stuttgartba igazolt volna.

Naby Keita hasonlóan tehetséges, de ő már Lipcsében és ott vált ismertté. A Red Bull scout-csapatának bravúrja volt, hogy megszerezték őt a francia másodosztályból. Salzburgban nagyszerűen játszott, majd jöhetett számára a német kaland, ahol kimagasló teljesítményt nyújt. Jelenleg Európa legjobb szervezői között tartják számon, az év egyik legnagyobb pozitív meglepetése. A szélen pedig ismét egy mostani Leipzig-játékos, Emil Forsberg kapott helyet. Svédországban sokat kritizálták, hogy a BL-ben szereplő Malmö együttesétől miért épp a Bundesliga 2-es Lipcsét választotta. Most már azért egészen más a leányzó fekvése és neki is bejött a váltás. Jelenleg övé ebben a szezonban a legtöbb gólpassz az öt európai topligát nézve.

Kép: Youtube

Kép: Youtube

A csatársorban Sadio Mane példája is bizonyítja, mennyire komoly lehetőség az osztrák liga. Keitához hasonlóan őt is a Ligue 2-ből szerezték meg, majd a Salzburgban Jonathan Soriano és Kampl oldalán eladta magát a Premier League-be. Southampton és Liverpool volt az irány, onnan meg ki tudja, hová megy tovább. Timo Werner neve csak mostanság kezd ismertté válni. A Stuttgarttól szerződtetett csatárt korosztálya legtehetségesebb támadói között tartják számon. Nem is csoda, hogy lecsapott rá a Leipzig: 27 meccs, 15 gól a mérlege a Bikáknál.

A sort pedig ki mással is zárhatnánk, mint a jó öreg Thierry Henry-val. A francia válogatott és az Arsenal korábbi legendája még a Barcelona aranykorszakának elejéből is kivette a részét, mielőtt New Yorkba igazolt volna, hogy ott is ikonná váljon. 135 meccsen 52 gól jött össze neki az MLS-ben. Valószínűleg a valaha élt legjobb (vagy egyik legjobb), aki sose kapott Aranylabdát.

Íme, így fest a hadrend:

Mane   Werner   Henry

Forsberg   Keita   Kimmich   Kampl

Hinteregger   Orban   Marquez

Gulácsi