Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Európa-liga: Ma este kialakul a legjobb négyes! – előzetes

A Bajnokok Ligája 2016/17-es szezonjának negyeddöntői tegnap zárultak el, ma pedig az Európa-liga mostani szezonjának elődöntőseire is fény derül. Arra is van esély, hogy a legjobb négy között olyan csapatok szerepeljenek, mint a Manchester United, a Lyon, a Schalke vagy az Ajax, de a többieket sem szabad leírni, és akár két belga klub is lehet majd a legjobb 4 között! Szóval elég jó kis négyes jöhet össze az elődöntőkre!

IMG_20170420_161317Az odavágó eredményei (forrás: twitter.com/EuropaLeague)

21:05 • Manchester United – Anderlecht • RTL II – ÉLŐ
Helyszín: Old Trafford. Vezeti: Alberto Undiano Mallenco (spanyol)

2457977_w1

Ibráék idegenben lőtt gólja sokat érhet az Old Traffordon (forrás: uefa.com)

Forma
A Vörös Ördögök hazai pályán elképesztőek, hiszen már jóideje veretlen otthon a Manchester United, ami az El-t illeti, öt meccse nem talált legyőzőre az Old Trafford hazai csapata.

Jelenleg ez az egyetlen versenysorozat, amelyben még van esélye a Unitednek a végső győzelemre. A honi kupákban már nem érdekelt, a bajnoki címre pedig szintén nincs már esélye Mourinho csapatának. Emellett fontos bajnoki sikerrel hangoltak a vörösök odahaza pont a listavezető Chelseat vendégül látva, melyet 2-0-ra tudott legyőzni a United! Mindent összevetve a manchesteri gárda 7 meccse nem talált legyőzőre, ráadásul legutóbbi 20 meccsébe is csak két vereség csúszott be összesen!

Az Anderlecht is igencsak jó formában van, amely zsinórban szintén 7 meccse veretlen. És ez még nem minden! A brüsszeli együttes is csupán kétszer kapitulált legutóbbi 20 találkozója során. Ez is azt vetíti előre, hogy két nagyon stabil lábakon álló, masszív klub küzd az Európa-liga elődöntőjébe jutásáért. Az Anderlecht egyébiránt a hétvégi bajnokin idegenbeli kiütéssel hangolt, hiszen az Oostende csapatát győzte le 4-1-re.

Egymás ellen
A két klub eddig 7 alkalommal csapott össze egymással tétmeccsen. Ebből 4 United győzelem, 2 Anderlecht-siker, valamint 1 döntetlen. A gólarány igencsak meggyőző a Manchester számára, amely 23-7.

A negyeddöntő első meccsén
A brüsszeli odavágón sokáig úgy tűnt, nyerni tud a Manchester United, ám Mkhitaryan első félidőben lőtt góljára a hajrában Dendoncker révén jött a válasz. Ezzel együtt valamelyest lépéselőnyben van United, hiszen megvan az idegenben lőtt találat.

21:05 • Schalke 04 – Ajax • Digi Sport 1 – ÉLŐ
Helyszín: Arena AufSchalke. Vezeti: Ovidiu Haţegan (román)

2457982_w1

Fährmann nagy mentései nélkül aligha lenne még esélye a továbbjutásra a Schalkénak (forrás: uefa.com)

Forma
Ha az Európa-ligát vesszük figyelembe, akkor ebben a szezonban a Schalke még veretlen hazai pályán. A gelsenkircheni együttes 3 győzelem mellett kétszer ikszelt otthon. Ezzel szemben a az utóbbi öt meccséből csak két alkalommal nem kapott ki – egyszer-egyszer győzött és ikszelt – a német klub. Érdemes hozzátenni, hogy legutóbbi 20 mérkőzéséből 13 nem vereséggel ért véget, és képes pozitív értelemben is bármikor váratlant húzni a királykékek együttes. Azonban a hétvégi bajnokin is kikapott a Schalke, melyet nagy meglepetésre 2-1-re maradt alul a Darmstadt otthonában.

A Schalke egyébként eddig 3 alkalommal játszott hazai pályán holland ellenféllel szemben az európai kupaporondon, s mindhárom alkalommal 3 góllal győzte le Hollandiából érkező ellenfelét a királykék együttes!

Az Ajax ezzel szemben sokkal stabilabb teljesítményt mutat. Az amszterdami gárda a legutóbbi 8 meccsén maradt veretlen, s ezekből 7-et meg is nyert! Ezen felül a holland fővárosi klub hazai környezetben a Heerenven 5-1-es kiütésével készült a mai visszavágóra. Az az adat még durvább, hogy a legutóbbi 20 meccséből is csupán egyszer kapott ki az Ajax! Ebből a 20 találkozóból döntetlennel is csupán 3 zárult! Formája alapján egyértelműen az Ajax az esélyesebb a visszavágón is.

Egymás ellen
A két együttes múlt héten találkozott először egymással tétmeccsen, a negyeddöntő első felvonása pedig Klaassen duplájá révén 2-0-s amszterdami sikert hozott.

A negyeddöntő első meccsén
Az Ajax nagyon meggyőző volt német ellenfelével szemben, az amszterdami gárda kétgólos sikere pedig Klaassen érdeme, legalább is a befejezések mindenképp. Ezzel szemben fontos megemlíteni, hogy gólt ugyan nem lőtt a Schalke, de képes lehet otthon a fordításra, amelyre azért van még esély, hiszen Fährmann kapus újra bravúrt bravúrra halmozott a legutóbbi EL-meccsen is.

21:05 • Besiktas – Lyon • ÉLŐ – Digi Sport 2
Helyszín: Besiktas Arena. Vezeti: Milorad Mažić (szerb)

2458042_w1

Kemény ütközetre van kilátás Isztambulban is a Besiktas és a Lyon visszavágóján (forrás: uefa.com)

Mielőtt ennél a párharcnál a két klub formáját kezdenénk kielemezni, arról kell szót ejteni, hogy a múlt heti odavágó előtti szurkolói balhé miatt az UEFA tegnap így határozott, hogy a Lyont és a Besiktast is eltiltja a következő szezonbeli nemzetközi kupaszerepléstől. Mindemellett az isztambuli klub két év felfüggesztést is kapott. Ennek tükrében is nagyon érdekes, és parázs visszavágó várható ma este Törökországban, no meg a kiélezett odavágó miatt is!

Forma
Ha a mostani európai kupaszezont vesszük első körben figyelembe, akkor az isztambuli Besiktas még nem kapott ki az új stadionjában lejátszott 5 meccsén. A török együttes eddig 3 alkalommal nyert, és 2-szer játszott döntetlent. A Besiktas egyébként épphogy kiesett a BL-ből, úgy, hogy az El-be pottyant.

A múlt heti Európa-liga negyeddöntője óta nem játszott a Besiktas, amely mindent figyelembe véve a legutóbbi 5 meccsén 3-szor nyert és kétszer kikapott. Az elmúlt 20 találkozója során is viszont csak 4 alkalommal nem tudott nyerni az isztambuli gárda, ami azért nem rossz teljesítmény!

A Lyon sem lépett pályára a hétvégén, szóval a francia csapat legutóbbi meccse is a negyeddöntő odavágója. A Lyon szintén 2-szer kapott ki legutóbbi 5 meccséből, és ugyanennyit nyert meg. Az AS Roma elleni El-nyolcaddöntő visszavágóját közvetlenül megelőzően viszont volt zsinórban 7 veretlen meccse is a francia klubnak! Ami viszont talán még fontosabb: legutóbbi négy idegenbeli európai kupameccséből csupán egyet vesztett el a Lyon, két győzelem és egy döntetlen mellett.

Egymás ellen
A múltkori volt az első tétmeccs a Lyon és a Besiktas között. A török klub vezetett ugyan, végül a francia alakulat tudott diadalmaskodni a szurkolói rendbontást megelőző párharc első felvonásán.

A negyeddöntő első meccsén
A Lyon annak ellenére, hogy tizenöt percnyi játék után Babel gólja miatt hátrányba került, és a szünetre is hátrányban vonult, a lefújásig fordítani tudott. Két gyors hajrábeli góllal nyert a francia klub hazai pályán – a 83. minutumban Tolisso, két perccel később pedig Morel volt eredményes. Ennek ellenére még a Besiktas számára sokat érhet és fontos lehet az Idegenben szerzett gól.

21:05 • Genk – Celta Vigo • Digi Sport 3 – ÉLŐ
Helyszín: KRC Genk Arena. Vezeti: William Collum (skót)

2457970_w1A Celta játékosai örülhettek a gólgazdag odavágón (forrás: uefa.com)

Forma
A Genk a hétvégi bajnokiján sima, 3-0-s győzelemmel hangolt a mai visszavágóra a Kortrijk otthonában. Legutóbbi 8 meccse során a belga együttes csak egyszer kapott ki, pont az El-negyeddöntő első meccsén Vigóban.

Azonban a Genk a legutóbbi 8 hazai pályán lejátszott európai kupamérkőzésén nem talált legyőzőre – 7 siker mellett 1 alkalommal ikszelt a belga együttes!

A Celta is nyert a hétvégi bajnokija során, szintén idegenben, szintén 3-0-ra. A vigói klub a Granadát múlta könnyedén felül. Legutóbbi 5 meccséből 3-at nyert meg a Celta, 2-szer pedig kikapott, de elég hullámzó összességében is a csapat szezonbeli teljesítménye. Mindesetre a spanyol alakulat képes nagyon jó játékot produkálni, és meglepni bárkit.

Egymás ellen
A két klub múlt heti találkozója volt az első egymás elleni meccs a csapatok történetében. A Celtának a győzelemmel pedig megmaradt a jó mérlege a belga klubok ellen.

A negyeddöntő első meccsén
Nagyon gólgazdag és fordulatos odavágót hozott össze a két csapat egy héttel ezelőtt Vigóban. Tíz perc elteltével már vezetett is a Genk, majd öt perccel ezután három percen belül fordított a Celta! A szünet után már csak a vendégek találtak be, de a 3-2-es végeredmény az idegenben lőtt gólok miatt bizakodásra adhat okot a Genk játékosainak. Mindemellett bármelyik klub is nyeri meg ezt a párharcot, az első alkalommal fog elődöntőbe jutni egy európai kupasorozat részeként! Szóval történelmi tettre felkészülni!

Mi természetesen minden egyes negyeddöntőről beszámolunk, így érdemes lesz este is a Fociclub.hu-ra kattintani!

Nagy Dávid