Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Bundesliga: Bajnokavatás és kieső is lehet a hétvégén – előzetes

Mozgalmas hétvége előtt állhatnak a német élvonalbeli labdarúgó-bajnokság (Bundesliga) csapatai, ugyanis a 31. fordulóban az első hivatalos kieső mellett akár bajnokavatás is lehet Wolfburgban. A kiesőzónát és az érintett csapatokat részletesen górcső alá vettük a minap, a többiről pedig essen pár szó most. 

The-Bundesliga-is-in-its-50th-year-in-2012-13-and-the-famous-piece-of-silverware-has-been-lifted-by-some-famous-names-over-the-years-Peter-Price

A bajnoknak járó “salátástál” 

Péntek:
20:30 Bayer Leverkusen – Schalke 04 (Eurosport 2)

A kiesés elkerülése, illetve a bajnoki cím mellett további fontos kérdéseket képez a nemzetközi porondon való  indulás joga, melyet a bajnoki végeredmény tekintetében hat német csapat vívhat ki. Az első három automatikus BL-főtáblás lesz, míg a negyedik a sorozat selejtezőjéből indulhat. Az ötödik az Európa-liga főtáblájára készülhet, míg a hatodik a második számú sorozat selejtezőire, mely által akár magyar csapat is sodródhat az útjukba az új szezon kezdetét. A 31. forduló nyitómérkőzésén azonban két olyan együttes csap majd össze, melyet egyaránt nemzetközi kupaindulást érő pozícióba vártunk, hiszen idén is a BL-ben, illetve az El-ben vitézkedtek. A Schalke és a Leverkusen szezonja azonban csalódást keltő, mindkét csapat az alsóházban foglal helyet. Papíron még az osztályozós hely és a Európa-liga is elérhető a felek számára, de ez már inkább csak matematikai esély, mint valós lehetőség.

Szombat:
15:30 Mainz – Mönchengladbach
15:30 Werder Bremen – Hertha BSC
15:30 Borussia Dortmund – 1. FC Köln (Eurosport 2)
15:30 RB Leipzig – Ingolstadt
15:30 Darmstadt – Freiburg
18:30 Wolfsburg – Bayern München (Eurosport 2)

A Mainz mindössze egy pontnyira van az osztályozóra kényszerítő 16. pozíciótól, így Szalai Ádám korábbi csapatának nagyon kell figyelnie, ha nem akar extra párharcot a szezon zárásaként. Ellenfelük az a Mönchengladbach lesz, mely még nem mondott le az El-indulásról, ám ahhoz hibátlan teljesítményre és a riválisok botladozására lenne szükség.

A Hertha BSC ötödik pozícióját védi, Dárdai Pál csapatának hátrafelé kell figyelnie, ugyanis a BL-selejtezőt érő negyedik pozíció már 9 pontnyira van, mely csupán matematikai esélynek számít. Ellenfelük az a Werder Bremen lesz, mely 10 meccse nem talált legyőzőre, ebből 8 alkalommal győztesen jött le a pályáról, és a kiesőzónából rajtolva kései hajrával akár az El-indulást is elcsípheti.

A Borussia Dortmundnak a Hoffenheim támadásaira kell figyelni, a tabellaszomszéd ugyanis egy pontnyira van, a két pozíció között pedig BL-selejtező és automatikus főtábla a különbség, mely nagyon nem mindegy. A BVB hétvégi ellenfele a pocsék tavaszt futó Köln, mely Modeste góljai nélkül talán kieső lenne idén, ám a francia 23 találata azt eredményezi, hogy a csapat a felsőházban El-álmokat dédelgethet.

Az RB Leipzig ha nyer és a Hoffenheim botlik, akkor hivatalosan is BL-főtáblásnak tekinthető jövőre. Ellenben ha kikapnak Gulácsiék és a Bayern München nyer, akkor már szombaton bajnokavatás következhet be Wolfsburgban. Ott vendégszerepel ugyanis Carlo Ancelotti csapata. A Wolfburg viszont sebzett vadként fog küzdeni, hiszen csakúgy mint a Mainz, illetve a Hamburg, számukra is csupán egy pontnyira van az osztályozót érő 16. pozíció. A Leipzig ellenfele az Ingolstadt a bennmaradás reményének életbetartásáért fog küzdeni, meglátjuk, hogy elengedik-e az utolsó szalmaszálakat, vagy bravúrt bemutatva életben tartják a reményt.

A Darmstadt lehet az idei szezon első hivatalos kiesője, bennmaradásukra már csak sanda matematikai esély mutatkozik. Ellenfelük az El-selejtezős pozícióját védő Freiburg lesz.

Vasárnap: 
15:30 Augsburg – Hamburger SV (Eurosport 2)
17:30 Hoffenheim – Frankfurt (Eurosport 2)

Igazi hatpontos kiesési rangadó, avagy nagyon sok minden eldőlhet az Augsburg és a Hamburg mérkőzésén. Utóbbi idén is nagyon közel áll az osztályozós helyhez, melyet az utóbbi években jól megszokhatott. Szokás mondani, hogy a végzet előbb vagy utóbb mindenkit utolér. A Hamburg eddig mindig nyert egy kis egérutat, de a gödörből úgy fest, hogy nem tud kimászni.

A 31. forduló zárómérkőzéseként Szalai Ádámékat tekinthetjük meg, a Hoffenheim hazai pályán fogadja a hét közben Német Kupa döntőbe jutó Frankfurtot, mely így némileg hátradőlhet, hiszen az Európa-liga indulása így már adott.

A bajnokság aktuális állása

Teljes képernyő rögzítése 2017.04.28. 121200

A góllövőlista élmezőnye

gl