Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

A rivaldafény árnyékában! – elveszett honi tehetségek (1. rész)

Azok a régi szép idők…! Milyen jó volt nézni Törőcsik András, Nyilasi Tibor vagy Dárdai Pál játékát…! Mennyiszer emlegetjük, hogy milyen jó is volt anno, hogy volt egy-két külföldön is magabiztos játékosunk. Persze mindig jöttek az újabbnál újabb tehetségek, akik nagy és fényes karriert futhatnak majd be…! Aztán többnyire mindenki a süllyesztő áldozatai lettek egy-két kivételtől eltekintve. Új sorozatunkban olyan magyar futballisták kerülnek bemutatásra, akiket anno nagy rivaldafény övezett, azonban mára már itthon fociznak, esetleg egy külföldi alsóbb ligában.

20121124_1067_MI640

A legjobb példa arra, hogy mennyire elveszhet egy játékos Dudás Ádám. A 2009-ben vb-bronzérmet szerző magyar U20-as válogatott tagja, 1989. második havának tizenkettedik napján látta meg a napvilágot Esztergomban. A fiatal játékos 2006. augusztus 20-án mutatkozott be az NB I-ben a Győri ETO színeiben a REAC ellen. Az ekkor 17 esztendős játékos 15 találkozón kapott bizonyítási lehetőséget, amelyeken nem sikerült betalálnia. A 2009-es szezont egy sérülésből felépülve kezdhette meg, ennek is volt köszönhető, hogy elvesztett formáját, melyet hosszabb idő után nyert vissza és csak a tartalék csapatnál szerepelt tavasszal. Hogy mennyire kegyes volt hozzá a sors? 2010 nyarán kölcsönbe került a Paks csapatához, azonban rögtön az első találkozón megsérült a combizma, így újabb heteket kényszerült kihagyni, az ekkora már vb-bronzérmes játékos.

A 2011/12-es szezont mondhatjuk talán a legjobb évének, hiszen elkerülték a sérülések, bejátszotta magát a kezdőbe és fontos emberévé vált a Győrnek. Jó teljesítményének köszönhetően az ősz legjobb játékosa lett, azonban a szezon második felében egy rosszabb széria miatt csak a harmadik helyen végezett csapatával az NB I-ben. A következő idényben már egyre kevesebb szerepet kapott, igaz ennek ellenére bajnoki címet ünnepelhetett.

Már eddig is sok minden hátráltatta a karrierjét, azonban a 2014/15-ös szezon végén ismét megsérült, majd egy közel két éves kihagyás várt rá. 2015 februárjában hiába írt alá a Szombathelyi Haladáshoz tétmérkőzésen nem léphetett pályára. A játékos térdét ezen évek alatt többször is műteni kellett, majd az idei évben tért vissza egykori csapatához, a most NB III-as ETO FC Győrhöz.

dudas

Hogy miért kallódott el Dudás?

A jelenleg már 28 éves játékos 2007-ben a Szpartak Moszkvához került kölcsönbe, ahol aztán egy találkozón sem léphetett pályára. Ezután kénytelen volt kihagyni a 2008-as U19-es Eb-t egy sérülés miatt, majd éppen csak felépült a 2009-es egyiptomi U20-as vb-re, ahol bronzérmet szerzett a magyar válogatottal. Meggyőző teljesítménye miatt hirtelen lett közkedvelt, mindenki nagy tehetségnek tartotta, azonban több sérülése miatt hosszabb kihagyásokra kényszerült. Azért persze a neve mellé írhatjuk, hogy volt a korosztályos Európa-válogatott tagja, majd később bajnoki aranyat szerzett a Győrrel, viszont ennél sokkal többre volt hivatott.

Soria, Ramon; Dudás Ádám

Mit látunk most?

A korábban több sérüléssel is bajlódó játékos visszakerült volt csapatához, ahol ismét magára találhat. Visszajutottak az NB II-be és talán nemsokára ismét az élvonalban rúghatja a bőrt, amennyiben az ETO sikeresen veszi a másodosztály akadályait. Az pedig elmondható, hogy Dudás jelenleg nem itt tartana, ha mellette van a szerencse. De mivel a fociban nincsen ha, így ezt el kell elfogadnunk. Reménykedjünk abban, hogy a jelenleg nagy tehetségnek tartott játékosaink nem ilyen karriert fognak befutni.

Szerző: Szabó Róbert