Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Nagy Dominik lengyel bajnok lehet a Legiával – előzetes

Elképesztően izgalmas lesz az Ekstraklasa utolsó fordulója. Még négy csapat is bajnok lehet, ráadásul ez a négy csapat egymás ellen dönthet az aranyérem sorsáról. Az első helyen álló Legia Warszawa a negyedik helyen álló Lechia Gdańsk csapatát fogadja, a második helyen tanyázó Jagiellonia Białystok pedig a harmadik helyen álló Lech Poznańt látja vendégül. A Legia van a legkényelmesebb helyzetben: ha győz, akkor a többi eredménytől függetlenül bajnok lesz. Azonban, ha a Lechia elvinné a három pontot Varsóból, akkor még a másik meccs eredményétől függően a Lechia, a Jagiellonia és a Lech is bajnok lehet. Egyenlő pontszám esetén az alapszakasz sorrendje a mérvadó: Jagiellonia, Legia, Lech, Lechia.

nagydomi-777x437

A bajnoki cím mellett eldől az is, hogy mely csapatok indulhatnak még az Európa-ligában. A Legia már nem tud lecsúszni a nemzetközi kupaszereplésről, ahogy a kupagyőztes Arka Gdynia sem. A Jaga, a Lech és a Lechia azonban még odaérhet az EL-indulást érő három hely egyikre, ha nem sikerült a megnyerniük a bajnokságot.

jún. 4. 18:00 Jagiellonia – Lech Poznan
jún. 4. 18:00 Wisla Kraków – Termalica
jún. 4. 18:00 Legia Warszawa – Lechia Gdansk
jún. 4. 18:00 Pogon Szczecin – Korona Kielce

Nézzük a lehetőségeket:

LEGIA bajnok lesz, ha:

– győz
vagy
– döntetlent játszik, miközben a Jagiellonia nem nyer.

JAGIELLONIA bajnok lesz, ha:

– nyer, a Legia pedig nem.

JAGIELLONIA Európa-ligában indulhat, ha:

– nem nyer
vagy
– Lechia nyer a Legia ellen.

LECH bajnok lesz, ha:

– nyer, a Legia pedig nem.

LECH Európa-ligában indulhat, ha:

– nyer
vagy
– döntetlent játszik és a Lechia pedig szintén
vagy
– Lechia nem nyer

LECHIA bajnok lesz, ha:

– nyer a Legia ellen, a Jagiellonia pedig döntetlent játszik a Lech Poznan csapatával.

LECHIA Európa-ligában indulhat, ha:

– nyer
vagy
– döntetlent játszik, a Jagiellonia pedig veszít
vagy
– döntetlent játszik, a Lech pedig veszít.

Az alsóházban sem dőlt még el minden. Egyedül az a biztos, hogy a Ruch Chorzów búcsúzott az Ekstraklasától. A másik kieső a kupagyőztes Arka Gdynia és a Górnik Łęczna közül kerül majd ki.

Lássuk:

ARKA bent marad, ha:

– nyer,
vagy
– döntetlent játszik, miközben a Górnik is,
vagy
– Górnik Łęczna veszít

GÓRNIK ŁĘCZNA bent marad:

– nyer, az Arka pedig veszít,
vagy
– döntetlen esetén akkor, ha az Arka veszít.

Az Arka a Lubinhoz látogat, a Górnik pedig a már kiesett Ruch otthonában játszik. Egyik ellenfél számára sincs már tét a bajnokságban, tehát az is simán elképzelhető, hogy győznek mind a ketten, így az Arka maradhat elsőosztályú jövőre is.

A kiesők mellett az is érdekes kérdés, hogy kik jutnak fel az Ekstraklasába? A Sandencja Nowy Sącz már bebiztosította magának a feljutást, viszont a második – még szintén feljutást érők – helyre hat (!) csapat is pályázik: a Górnik Zabrze, a Chojniczanka, a Zagłębie Sosnowiec, Miedź Legnica, a GKS Katowice és az Olimpia Grudziądz. A legkönnyebb dolga a Górniknak lenne, csupán a kieső helyen álló Wisła Puławy otthonában kell nyernie, és a nyáron már készülhet is az Ekstraklasára. Ez azonban talán nem is lesz olyan egyszerű, mivel a Puławynak is szüksége van a pontokra: egy győzelemmel bent maradhat az I. ligában. Meglátjuk, mindenesetre itt még nagyon sok variáció elképzelhető.

Forrás: ekstraklasa.hu