Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Nem voltak elragadtatva – portugál lapszemle és vélemények

Ketten vérüket adták a magyar válogatott elleni győzelemért a portugáloktól, viszont a helyi lapok kiemelik, meg kellett szenvedni a tíz emberrel játszó magyarokkal szemben.

hunpor13

Lapszemle

320abola

Az A Bola címlapján kívánságának adott hangot, mert csak akkor végezhet a csoport élén Portugália, ha megnyeri hátralévő két világbajnoki selejtezőjét Andorra és Svájc ellen. A lap szerint az andorrai összecsapás „csak felvezető” lesz a svájciakkal szemben október 10-én esedékes találkozóra, amelyet döntőként jellemez az orgánum. A fővárosi újság André Silvát méltatta, aki tizenötödik meccsén kilencedik gólját szerezte a válogatottban.

A Record arról értekezett, hogy a portugál együttes agresszivitásban felvette a harcot a mieinkkel szemben, és a lehető legjobbkor talált be, majd őrizte magabiztosan előnyét.

„Édes vér és Silva” – kürtölte világgá az O Jogo címlapja, hozzátéve, hogy Pepe és Cedric Soares is áldozata volt a budapesti csatának. Majd idézték Fernando Santost is. „Nagyon nehéz mérkőzés volt, bár a harmincadik percig messze mi voltunk a jobb csapat. Jól szervezetten, az ellenfélre nagy nyomást helyezve futballoztunk, volt hat-hét lehetőségünk. Aztán jött a kiállítás, és nem tudom, miért, de belementünk a magyarok agresszív játékába, a félidő hátralévő részében elveszettek voltunk. A szünetben felhívtam a játékosaim figyelmét pár dologra, szerencsére hamar betaláltunk a folytatásban. Végig irányítottunk, és bár egy–nullánál mindig vannak kétségek, kézben tartottuk ezt a nehéz találkozót.” Ami a játékosokat illeti, Ronaldót szólaltatta meg a lap. A Real Madrid kiválósága szerint a svájciakkal szembeni döntő ütközetre fel kell kötniük a gatyájukat. „Nagyon fontos, hogy már az Andorra elleni meccsről beszéljünk, mert ez a két idegenbeli találkozó nagyon nehéznek ígérkezik. A magyarok ellenit letudtuk, de Andorrában ők például kikaptak, míg Svájc éppen csak nyerni tudott, nekünk sem lesz könnyű dolgunk. Az andorrai stílus nem fekszik az ellenfeleknek, ráadásul három nappal később Svájccal játszunk, fel kell kötni a gatyánkat.”

Szenvedett Portugália is felütéssel írt a vasárnapi találkozóról a Público. A lap írója szerint meglepte a luzitánokat, hogy Szalai Ádám sérülése után két csatárral kezdett válogatottunk, s Nagy Ádám hiányára sem számítottak. Ugyanakkor kiemelik Danilo és Moutinho teljesítményét, míg Gelson Martinst élesen bírálták, ahogy Priskin Tamást is.320record

Nem csak a lapok írtak elmarasztalóan a magyar teljesítményéről, hiszen a Recordnak nyilatkozó Carlos Godinho, a portugál szövetség korábbi igazgatója szerint „Ezek a játékosok nem tisztelik a magyar labdarúgás fantasztikus múltját. Albert Flórián vagy Puskás Ferenc rosszul lett volna, ha látja a vasárnap történteket.”

Játékosoktól idézve

Joao Moutinho: „Rendkívül nehéz mérkőzés volt, a kiállításig jól játszottunk, utána viszont kapkodni kezdtünk. De a legfontosabb, hogy megszereztük a három pontot. Most már gondolkodhatunk előre is, nagyon fontos két meccs vár ránk. Mindig is az első hely volt a célunk, Andorra és Svájc ellen is nyerni akarunk.”

629ojogo

Joao Mario: „Korábban is megoldhattuk, eldönthettük volna már ezt a mérkőzést, megvoltak ehhez a lehetőségeink. Önfeláldozóan futballoztunk, nagy szívvel. A kiállítás sorsdöntő pillanat volt, nyilván sokkal jobb 10 ember ellen játszani, de létszámegyenlőség mellett is jobbak voltunk a magyaroknál. A Svájc elleni rangadón múlik a sorsunk, de előtte lesz még egy Andorra elleni mérkőzés is.”

André Silva: „Bonyolult mérkőzés volt, az elsőtől az utolsó percig, nagyon örültünk, hogy végül megszereztük a gólt, de sokat kellett szenvednünk és a maximumot kellett nyújtanunk. Ráadásul durva meccs volt, elég ha Pepe vagy Cedric esetére gondolok, de boldogok vagyunk, hogy túl vagyunk rajta és hogy győztünk.”

Cedric Soares: „Ez is a munkánkhoz tartozik, felkészültünk rá, és nincs is ezzel baj, amíg győztesen hagyjuk el a pályát. Kemény meccs volt, de tudtuk mi vár ránk, részletesen tanulmányoztuk az ellenfelet. Tizenegy ember ellen is irányítottunk, aztán emberelőnyben csak idő kérdése volt, mikor törjük fel a védelmüket. A magyar válogatott szervezetten játszott a piros lap után is, lezárták az útvonalakat, a területeket előttünk, szinte minden játékosuk csak védekezett. Türelmesnek kellett lennünk és gyorsan kellett támadnunk, végül sikerült is betalálnunk.”

~GS~