Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Slovan-DAC – jön az 53. felvidéki El Clásico – felvezető

Vasárnap délután kerül megrendezésre 53. alkalommal a rendkívül nagy érdeklődés övezte Slovan – DAC szlovák bajnoki rangadó. A dunaszerdahelyiek Pozsonyban lépnek pályára a bajnoki címet eldöntő rájátszás második fordulójában. A rangadón négy magyar is szerepet kaphat.

slovandac

 Új aréna helyett a “disznólegelőn”a pozsonyiak…

A Tehelné Pole az ŠK Slovan Bratislava és a szlovák labdarúgó-válogatott hazai stadionja, mely Pozsony Tehelné Pole (magyarul Téglamező) kerületében található, amely jelenleg felújítás alatt igy a Slovan a Pasienky Stadionban játsza mérkőzseit, amely közel 11 500 fő befogadására alkalmas.

A téglamezői aréna 30 085 fő befogadásra alkalmas, a pálya hosszúsága 105, szélessége pedig 68 méter. A stadion építésére az első Szlovák Köztársaság ideje alatt került sor. 1938-ban, mikor a Harmadik Birodalom megszállta Pozsony Petržalka kerületét, a szlovák főváros elveszítette szinte az összes sportlétesítményét. Az építési munkálatok 1939-ben kezdődtek, és bár 1940-ben átadták, egyes munkálatok 1944-ig tartottak. A stadion ezt követően a klub hazai pályája lett. Hivatalos felavatására 1940 szeptemberében került sor, ekkor 25 000 férőhellyel rendelkezett. Az első nemzetközi mérkőzésre 1940. október 27-én került sor a stadionban, mikor a csapat a német Hertha BSC együttesét fogadta. A találkozó 2:2-re végződött. A régi stadion felújítási munkálataira 1961-ben került sor. A tribün hozzáadásával a férőhelyek száma jelentősen megnőtt, és a létesítmény 45 000 fő befogadására volt alkalmas. A felújítás során, a pálya rendbehozatala mellett, a stadiont világítással és eredményjelző táblával látták el. Később a létesítmény kapacitása 30 085 főre csökkent.

_19735

Ősi riválisok egymás ellen 1988 óta

Idén 53. mérkőzésére készülhetett a két ősi rivális, mely több mint egy futballmérkőzés a derbi múltját ismerve. A Fortuna Liga bajnoki rájátszásának 2. fordulójában mérkőzik meg 53. alkalommal a dunaszerdahelyi DAC és a pozsonyi Slovan. Eddigi mérkőzéseiken a pozsonyiak voltak az erdményesebbek, 30 győzelemmel míg a sárga-kékek csak 10 győzelmet tudnak felmutatni a derbik történetében, pontosztoszkodásra pedig 12 alkalomal került sor. Ami a Csallóközben rendezett mérkőzésőket illeti a dunaszerdahelyiek hazai közönség előtt sem túl sikeresek csupán 8 győzelemmel büszkélkedhetnek a pozsonyiak 11 győzelmével szemben. A sárga-kékek legnagyobb arányú győzelmüket még 1989-ben könyvelhették el a Slovan ellen, míg a legelső derbire 1988 októberében került sor a Slovan otthonában. Az eddigi 53 mérkőzésen összesen 140 gólt született a derbi történetében, a legtöbb gólt hozó mérkőzésre pedig 1996-ban került sor, melyet a Slovan 7:1-re nyert meg. Az idei bajnokságban már összecsapott a két rivális a Slovan otthonában, akkor 1-1-es döntetlennel ért véget az összecsapás, míg az új Arénában a főtribün megnyitóján tavaly novemberben mérkőzött utoljára a két rivális, akkor a dunaszerdahelyiek Kalmár Zsolt hajrában szerzett góljával 2-1-re győzni tudtak.

27 éve nem látott magasságokban..

A dunaszerdahelyi együttes remekül kezdte a bajnoki rájátszást és egy 3-0-ás sikert arattak a MOL Arénában Marco Rossi tanítványai a Rózsahegy ellen. Ezzel pedig a DAC 27 éve nem látott magasságokba került a tabellán, legutóbb  a bajnokság e fázisában 1991 tavaszán szintén a második helyen állt a csallóközi együttes 24 fordulót követően.

„Szerénynek kell marandunk. Ugyanis egy olyan csapat elleni párharc vár ránk, amely a bajnokság legerősebb játékoskeretével rendelkezik. Bár a Slovan nagyobb minőséget képvisel, láthattuk, hogy a rájátszás mérkőzései maximálisan kiegyenlítettek. Bárki legyőzhet bárkit, és nehéz előre megjósolni az eredményeket. Ezt már a Slovan is bizonyította, amely 6:0-ra verte a Zsolnát, majd két héttel később kikaptak tőlük. Ha szervezettek leszünk, és sikerül kihasználunk az erősségeinket, akkor Pozsonyban is meglepetést okozhatunk. Az ellenfél neve magában elég motiváció, így abban nem lesz hiány,” – értékelt bizakodva a DAC olasz trénere Marco Rossi a klub honlapjának.

A dunaszerdahelyi együttes 2016 novembere óta nem szenvedett vereséget a pozsonyi Slovan ellen, zsinórban három veretlen mérkőzése a dunaszerdahelyieknek az ősi rivális ellen legutóbb 1996 és 1997 között volt, akkor a Téglamezőn aratott DAC-győzelmet követően két hazai döntetlen következett.

Magyarok a derbiről

A dunaszerdahelyiek egyik meghatározó magyar játékosa Vida Kristopher a derbi előtt a FociClub.hu-nak is nyilatkozott, hogy mit vár a mérkőzéstől.

„A tabella 2. És 3. Helyezettje csap össze nem véletlen vagyunk ebben a pozícióban. Küzdelmes, hajtós mérkőzés lesz. Minden héten kielemezzük az ellenfelet ez most sem volt másképp. Minden edzésen készültünk rá, hogy hogy tudjuk meglepni őket.”

Szakmabeliek közül oldalunk főszerkesztőjét Őszi Ádámot kértük fel mesélje el élményeit a DAC-Slovan rangadó kapcsán.

Sportújságíróként van egy bakancslistám, melyen igen előkelő helyen szerepelt Dunaszerdahely, azon belül pedig egy DAC-Slovan rangadó, melynek hangulatáról már sokat hallottam elbeszélésekből. A Nélküled egy sima youtube videón keresztül is bizsergést okoz és érzelmi hullámvasutat indít bennem. Mindezt az új DAC Arénában teltház előtt megélni fantasztikus élmény volt. Az egész nap, a város, egyszerűen minden erről a meccsről szólt, ott volt a levegőben, körüllengte minden percét az ott eltöltött időnek. A találkozó vége felé kissé csalódott voltam, hiszen nem akart jönni az a bizonyos gól, mely elképesztő hangrobbanást, adrenalint eredményez és megkoronáz minden egyes ilyen túrát. Hasonló volt a szituáció, mint amikor először voltam Dortmundban és álltam a Südtribüne lépcsőzetén egy darab sárga téglaként. A Schalke elleni derbin csakúgy mint a DAC és a Slovan összecsapásán a hajrában érkezett a mindent eldöntő találat. A többit nem tudom elmesélni, át kell élni, szavakkal nem lehet leírni…”

Fortuna Liga, Szlovákia
Bajnoki rájátszás, 2. forduló, 15:20
Slovan Bratislava – FC DAC 1904 Dunaszerdahely
Helyszín: Pozsony, Pasienky

29314684_1772612399468155_3608255179884855296_o

Grafika: Bács András

Ondik Gábor