Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Vb 2018: Mandzukic világbajnoki döntőbe lőtte a horvátokat! – videóval

A véghajrához érkezett a XXI. labdarúgó világbajnokság, szerda este a másik döntős kilétére is választ kaptunk. A másik elődöntőben Horvátország és Anglia csapott össze, hogy eldöntsék ki lesz a franciák ellenfele vasárnap este.

Remek hangulat és teltház fogadta a csapatokat a Luzsnyiki Arénában Moskvában. A találkozó remek iramban kezdődött, az első komoly lehetőségre nem is kellett sokat várnunk. A negyedik percben Alli ellen szabálytalankodtak a horvát tizenhatos közvetlen közelében, ami után komoly gólszerzési lehetőség adódott a háromoroszlánosok előtt. A megítélt szabadrúgást a Spurs fiatal tehetsége Kieran Trippier kíméletlenül a bal felsőbe tekerte a közel 18 tagú sorfal fölött, Subasic mozdulni sem tudott a lövésre. Trippier 12. válogatottbeli fellépésén első gólját szerezte. A korai gól láthatóan megfogta a horvát válogatottat, amit az angolok próbáltak kihasználni. A 14. percben egy szögletet követően Maguire bólintott nem sokkal Subasics kapuja mellé, Vida maradt le az angol bekkről. Negyedórányi játékot követően a játék egyre kiegyenlítettebb lett, a 19. percben Perisic lövése kerülte el Pickford kapuját majd egy perccel később Rebic lövését blokkolta az angol védelem. Az angolok egy világbajnokságon sem szereztek annyi gólt, mint az oroszországi vb-n azaz 12 gólt. Az első félóra végén Harry Kane hatalmas lehetőséget szalasztott el,  Alli remek passza után Lingard tálalt Kane elé aki elegánsan próbált a hosszú sarokba gurítani, Subasic azonban remekül olvasta a helyzetet és óriási bravúrral hárított. A kipattanó pedig ismét Kane elé került aki ezúttal is elhibázta a horvátok legnagyobb szerencséjére. A mérkőzés 33. percében a horvátok is megvillantak, Rebic 18 méteres löketét Pickford fogta könnyedén. A 36. percben egy újabb gyors angol támadás után Lingard került ziccerbe, de a Manchester United játékosa nem találta el a kaput és bal kapufa mellé helyezett. Az első játékrész hajrájában az angol védelem nem állt a helyzet magaslatán és kis híján saját magukat hozták nehéz helyzetbe, azonba Rakitic nem tudott élni a lehetőséggel, ami az első játékrész utolsó komoly lehetősége volt a gólszerzésre.

Fordulást követően a horvátok birtokolták többet a labdát próbáltak nyomást helyezni az angol védelemre nem sok sikerrel, ugyanis az angolok támadásaiban sokkal több veszély leselkedett. A 57. percben Lingard lövését blokkolta Lovren majd Trippier beadását Kane elől ismételten Lovren tisztázott. Az egyre erősődő horvát nyomás a 65. percben egy újabb lövést eredményezett, Perisic lövését Walker mentette önfeláldozóan. A 68. percben Horvátország kiegyenlített, miután első tiszta helyzetét gólra váltották Perisic révén aki Walker elől jutatta Pickford hálójába a játékszert. A góllal a horvátok lélektani előnybe kerültek, a megzavarodó angolok pedig hátul hajmeresztő hibákat követtek el, aminek következtében Perisic a bal kapufát találta el majd a kipattanót követően Rebic lövését Pickford fogta. Az utolsó negyedórára óriási iramban fordultak a csapatok, mindkét oldalon akadtak veszélyes helyzetek. A 77. percben Kane kiugratását követően Lingard került helyzetbe, lövése azonban elszállt keresztbe Subasic kapuja előtt majd egy perccel később Henderson durrantott fölé. Nyolc perccel a vége előtt Mandzukic lőhette volna közelebb a döntőhöz a horvátokat, de Pickford résen volt és hárította a kísérletet. A rendes játékidő utolsó percében egy pontrúgást követően Kane a jobb alsó mellé fejelt öt méterről. A mérkőzés rendes játékidejében döntés nem született így következhetett a hosszabbítás.

A horvátok ráadásul zsinórban harmadik túlórájukra készülhettek. A hosszabbítás első félidejében az angolok irányítottak, a 99. percben egy szögletet követően Stones maradt tisztán fejesét azonban a gólvonalról bólintotta ki Vrsaljko óriási mentést bemutatva. A hosszabbítás első félidejének végén Mandzukic nem tudta a hálóba jutattni a labdát, miután Pickford remek ütemben mozdult ki a kapujából és bravúrral hárított. A 107. percben egy szöglet utáni kombinációt követően Brozovic lőtt nem sokkal jobb felső sarok fölé. Két perccel később a horvátok megszerezték a vezetést miután Perisic lefejelt labdáját Mandzukic lőtte az angol kapuba. A mérkőzés végét az angolok emberhátrányban fejezték be miután a gólszerző Trippier nem tudta folytatni miután megsérült és több cseréje már nem volt Southgate együttesének. Horvátország története során először jutott be a világbajnokság fináléjába, ahol vasárnap este Franciaország lesz a horvátok ellenfele.

Horvátország – Anglia 2-1 (0-1, 1-1, 1-1, 2-1)
Helyszín: Luzsnyiki Aréna, Moszkva, 78 011 néző Vezette: Cüneyt Cakir (török)
Gólszerzők: Perisic (68.), Mandzukic (109.) ill. Trippier (5.)
Sárga: Mandzukic (48.), Rebic (96.) ill. Walker (54.)
Kiállítás: – ill. –

Horvátország: Subasic – Strinic (Pivaric 94.), Vida, Lovren, Vrsaljko – Brozovic, Rakitic – Perisic, Modric (Badelj 118.), Rebic (Kramaric 101.) – Mandzukic (Corluka 115.). Szövetségi kapitány: Zlatko Dalic

Anglia: Pickford – Walker (Vardy 112.), Stones, Maguire – Trippier, Alli, Henderson (Dier 97.), Lingard, Young (Rose 91.) – Sterling (Rashford 74.), Kane. Szövetségi kapitány: Gareth Southgate

https://www.youtube.com/watch?v=-Agz2_ouE6E

Képek forrása: fifa.com

Ondik Gábor