Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

MLS: New York-i alapszakasz-győztes, Ibráék lemaradtak a rájátszásról, Sallói ismét betalált! – videóval

Tegnap este rendezték meg az MLS 2018-as szezonjának alapszakaszbeli utolsó, 34. fordulóját. Minden még meg nem válaszolt kérdésre megkaptuk a választ, teljes lett a playoff mezőnye, melyben több magyar játékos is érdekelt! A playoff-ba jutásról ellenben lecsúsztak Ibráék, akik hiába vezettek két góllal, míg Sallói újra betalált, és az ő góljával győzött klubja! Ezen felül pedig természetesen megvannak a héten kezdődő rájátszás első párosításai is!

A New York Red Bulls pontrekorddal lett az alapszakasz bajnoka! (forrás: twitter.com/NewYorkRedBulls)

Tegnap este kezdetét vette az MLS, vagyis az észak-amerikai profiliga 2018-as alapszakaszának utolsó, 34. fordulója, azaz eljött a döntés napja, a Decision Day, és teljessé vált a playoff mezőnye!

Nagy volt az öröm New Yorkban, ahol a hazai Red Bulls játékosai hódították el a Supporter’s Shield-et! (forrás: twitter.com/NewYorkRedBulls)

Az alapszakasz megnyerésére, azaz a Supporter’s Shield elhódítására nagy eséllyel pályázott a Keleti Főcsoportban szereplő New York Red Bulls együttese, amely hazai pályán fogadta esélyesként a floridai Orlando City csapatát. A vendég lilák nem tudtak meglepetést okozni, a hazai együttes 1-0-ra győzött, ezzel együtt pedig eldőlt, övék az alapszakaszbeli összesített első hely! A New York-iak győztes gólját Etienne szerezte 53. percben, aki a 15. minutumban büntetőt hibázott, de végülis ő lett a meccs hőse. A New York Red Bulls csapata nyerte meg tehát összevetésben az alapszakasz küzdelmeit, méghozzá rekordot jelentő 71 ponttal!

MLS, ALAPSZAKASZ • 2018 DECISION DAY • 34. FORDULÓ
New York Red Bulls – Orlando City • 1-0 (0-0)
Helyszín: Red Bull Arena, Harrison – 20.023 néző
Gólszerzők: Etienne (53.), ill.


Sallói (a jobb szélen) győztes gólt szerzett csapata színeiben, ezzel pedig klubja megnyerte a Nyugati Főcsoportot! (forrás: twitter.com/danielsalloi)

A Sporting Kansas City a Nyugati Főcsoport első helyezettje lett az alapszakasz végeztével, utolsó hazai bajnokiján pedig a klub, Sallói Dániellel a kezdőjében aratott győzelmet, melyben nem akadályozta meg a csapat tagjait egy kiállítás sem. Vagyis Sallóit biztosan nem, hiszen miután emberhátrányba került klubja, tíz perccel később győzelmet érő gólt szerzett, ezzel a Sporting az újonc Los Angeles FC-t győzte le 2-1 arányban, de a kaliforniai együttes is már korábban biztosítta helyét a rájátszásban. Az első félidőben Espinoza a 37. percben szerzett vezetést a hazaiaknak, majd a fordulás után Vela büntetőből egalizált a 63. minutumban, míg a tizenegyest követő szabálytalanság miatt egy perccel korábban hazai részéről Sinovic kapott piros lapot. Ennek ellenére jött a már fentebb említett gól Sallói részéről a 72. percben, amely mindent eldöntőnek bizonyult!

Sporting Kansas City – Los Angeles FC • 2-1 (1-0)
Helyszín: Children’s Mercy Park, Kansas City – 20.702 néző
Gólszerzők: Espinoza (37.), Sallói (72.), ill. Vela (63. – büntetőből)
Kiállítás: Sinovic (62.), ill.


A Los Angeles Galaxy eközben létfontosságú meccset játszott hazai pályán, ugyanis a klub az utolsó körben még a rájátszásba jutásért küzdött, és győznie kellett a Houston Dynamo vendéglátójaként. A vendég, nemrég kupagyőztes csapat már nem juthatott be a playoffba.

Nagyon jól kezdett a hazai együttes, hiszen a kaliforniai gárda Kamara gyors duplájával, a 27. percben és a 30.-ban is betalált, így kétgólos előnyt harcolt ki tehát félóra elteltével! Ám hiába ez a jó kezdés, és a meccs első felének a megnyerése, a fordulást követően ledolgozta hátrányát a texasi vendégcsapat. Előbb Quioto talált be az 57. percben, majd Manotas duplázott, aki először a 73. minutumban volt eredményes büntetőből, majd 6 perccel ezután már a vezetést szerezte meg csapatának. A hosszabbítás végén, a 98. percben megkapta első sárgáját, majd gyorsan ki is állíttatta magát a vendégek részéről Pena, de ez lényegében már nem befolyásolt az eredmény alakulásában semmit. A Galaxy ezzel pedig nem jutott be a rájátszásba, annak tükrében pedig főleg bánhatják ezt Ibráék, hogy két góllal vezettek.

Los Angeles Galaxy – Houston Dynamo • 2-3 (2-0)
Helyszín: StubHub Center, Carson – 27.068 néző
Gólszerzők: Kamara (27., 30.), ill. Quioto (57.), Manotas (73. – büntetőből; 79.)


Az este folyamán volt egy magyaros rangadó is, hiszen a Nikolics Nemanjával felálló Chicago Fire vendége Stieber Zoltán, és egyben Wayne Rooney klubja volt, vagyis a DC United. A vendég washingtoni klub már ez előző körben kiharcolta a rájátszásba jutást, míg Nikolicséknak korábban elszálltak az esélyeik. Nikolics egyébiránt a 62. percig volt a pályán, míg ezúttal Stieber nem jutott szerephez, a tét nélküli találkozón pedig nem esett gól. A Chicago zsinórban ezzel három nyeretlen meccsel zárta a szezont, míg a DC United 10 meccses veretlen szériát ért el az alapszakasz végére, nem hiába jutottak be a playoffba, ráadásul 7 győzelem jött össze ebben a szériában Stieberéknek!

Chicago Fire – DC United • 0-0
Helyszín: Toyota Park, Bridgeview – 19.459 néző


A további meccsekről is érdemes említést tennünk természetesen. Többek között győzött a New York City, amely 3-1 arányban múlta felül a Philadelphia Union csapatát, de mindkét klub sorsa korábban eldőlt már, mi szerint ott lesznek a playoffban. A tavalyi döntős, tavalyelőtti bajnok Seattle Sounders is győzni tudott, amely 2-1-re a San José Earthquakes csapata ellen tartotta otthon a három pontot, míg a Vancouver Whitecaps a 2015-ös bajnok Portland Timbers ellen nyert ugyanilyen arányban, de már így sem juthatott a kanadai klub a rájátszásba, ellenben mostani ellenfelük már korábban biztosítta ottani helyét. A címvédő, de playoffba nem jutó Toronto FC hazai környezetben győzelemmel zárta a szezont, ugyanis 4-1-re múlta felül a playoffban érdekelt Atlanta United csapatát. A torontóiak utolsó gólját az olasz gólvágó, Giovinco szerezte, a túloldalon pedig a gólkirály Josef Martinez talált be büntetőből. A New England Revolution – Montreal Impact találkozó 1-0-s eredménnyel zárult, de egyik klub sem jutott be a playoffba, míg nagy meglepetésre a Colorado Rapids legyőzte az FC Dallas csapatát, ám előbbi nem lesz ott a rájátszásban, utóbbi viszont igen. A Columbus Crew – Minnesota United találkozót a rossz időjárás miatt félbe is kellett szakítani, majd a folytatás után 2-0-s előnyt szerzett a hazai gárda, ám ki tudott egyenlíteni a vendég együttes, viszont végül a hazaiak tudtak győzni 3-2-re! A Columbus újra ott van a rájátszásban, míg a Minnesota ezúttal sem. Az utolsó körben csupán egy döntetlen született, a többi meccsen mind sikerült dűlőre jutnia valamelyik klubnak. Teljes tehát a rájátszás mezőnye, amit alább meg is tekinthetnek, ahogyan a forduló összes gólját is!


A Keleti Főcsoportból a rájátszásba jutott csapatok:
• New York Red Bulls
• Atlanta United
• New York City
• DC United*
• Columbus Crew
• Philadelphia Union

*Stieber Zoltán klubja

A Nyugati Főcsoportól a rájátszásba jutott csapatok:
• Sporting Kansas City*
• Seattle Sounders
• Los Angeles FC
• FC Dallas
• Portland Timbers
• Real Salt Lake

*Sallói Dániel és Németh Krisztián klubja

A bajnokság alapszakaszának végeredménye (Nyugati és Keleti Főcsoport)

AZ ELSŐ PÁRHARCOK A PLAYOFF-BAN!
Ezen a héten már meg is kezdődnek a rájátszás küzdelmei, pár csapat számára ugyanis már pályára kell lépnie, vagyis a “fél-nyolcaddöntőkben” kell részt vennie, míg a többi klub csak a negyeddöntőktől kapcsolódik be a küzdelmekbe. Mindkét Főcsoport első két helyezettje pihenhet még tehát azelőtt, mielőtt játszania kellene a playoffban. Lássuk mi vár ránk a playoff nyitányán, ahol még a párharcok csupán egy meccsből állnak!

Keleti Főcsoport
November 1., csütörtök, 00:00
New York City – Philadelphia Union

November 2., péntek, 01:00
DC United – Columbus Crew

Nyugati Főcsoport
November 2., péntek, 03:30
Los Angeles FC – Real Salt Lake

November 1., csütörtök, 02:30
FC Dallas – Portland Timbers

Természetesen a rájátszás összes mérkőzéséről is beszámolunk!

GÓLOK
Az MLS igencsak gólgazdag mérkőzéseket hozó liga, melyben ráadásul magyar játékosok is szép számmal termeltek ebben az idényben is. Tavaly a gólkirály 24 találattal Nikolics Nemanja lett, aki a mostani szezonban 15 találatig jutott, ami szintén szép szám, viszont az élen az elképesztő, 31 gólos produktummal a venezuelai Josef Martinez, az Atlanta United játékosa végzett. A sorban második a Los Angeles Galaxy svéd klasszisa, Zlatan Ibrahimovic lett, aki 22 találatig jutott az idényben, míg mögötte 20 góllal a New York Red Bulls gólvágója, Bradley Wright-Phillips végzett. Sallói Dániel, aki a legutolsó fordulóban is betalált, összesen 11 gólig jutott az alapszakaszban, de mivel klubja, a Sporting Kansas City bejutott a rájátszásba, a fiatal magyar támadó még növelheti találatai számát az idényben. De csapattársa, Németh Krisztián is lőheti a gólokat a playoffban, ahogy a DC United csapatával is rájátszásba jutott Stieber Zoltán, aki 5 alkalommal talált be az alapszakaszban.


A CÍMVÉDŐ BUKÁSA

Nagyszerű szezont futott az előző évben a kanadai Toronto FC csapata, amely remeklését megkoronázva története során először lett az MLS bajnoka. Ehhez képest idén Giovinco és társai nagyot zuhantak, és nem jutottak a rájátszásba, olyannyira nem jött ez össze nekik, hogy már fordulókkal az alapszakasz vége előtt eldőlt, a klub nem folytathatja szereplését a playoffban. A csapat mindössze 36 pontot szerzett a 34 forduló leforgása alatt, ami ahhoz képest elég kevés, hogy a legutolsó, playoff-ot érő hely megszerzéséhez a Toronto Konferenciájában, vagyis a Keleti Főcsoportban 50 egység kellett. Végül azért a szezont amennyire lehet, szépen zárta a torontói gárda, amely három zsinórban elvesztett meccs után hazai környezetben győzött a vendégségbe érkező Atlanta United ellen kiütéssel, 4-1-re.