Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Könnyed Nigériai siker Tahiti ellen -videóval

Aligha gondolta valaha is bárki, hogy az egzotikus Tahiti válogatottja megmutathatja magát a világ előtt, egy rangos tornán. Nos, a kis ország kis csapata első mérkőzésén, a jóval nagyobb nevű, Európában játszó légiósokra építő Nigéria ellen volt kényszerű bizonyítani, az első forduló záró meccsén.

A belo horizontei találkozó már az elején is a várakozásoknak megfelelően kezdődött, ugyanis alig telt el öt perc, és vezetett a nigériai válogatott. A „Zöld Sasok” első gólját, a labdát meg tartani nem tudó tahiti védők szerencsétlenkedését kihasználó Elderson szerezte. A Braga védőjének lövésébe ugyan ketten is beleértek, talán ez volt az igazi balszerencse. Az első félóra végére Nigéria már 3-0-ra is elhúzott, az AC Milan tulajdonában lévő Nnamdi Oduamadi duplájával. A fehér mezesek mindegyik gólja tükrözte a valós állapotokat: az afrikai együttes technikailag, taktikailag is az óceániai együttes fölé nőtt, kihasználva annak gyengeségeit. Az első félidőben már nem változott az eredmény, bár néha komoly lehetőségei adódtak a tahitiiaknak is, bár a gólszerzéshez kevés volt egy igazi profi, az először válogatott Marama Vahirua lelkes játéka is.

A folytatásra szemmel láthatóan is még bátrabban jött ki Tahiti, míg a nigériaiak inkább álmoskásan álltak a második 45 perchez. Az 54. percben Eddy Etaeta szövetségi kapitány lecserélte a védelem néhol bizonytalan, néhol remek vezérét, a csapatkapitány Nicolas Vallart. A következő pillanatban azonban megtörtént a csoda, amire szinte az egész stadion népe áhítozott: egy szögletet követően szépített Tahiti. Az egyébként jelentéktelen gólt követően peidg eufórikusan ünnepelt az egész piros mezes csapat, mintha minimum VB döntőt nyertek volna meg. Nos, talán ettől igazán szép ez a játék, hogy ilyen apró dolgoknak is igazán lehet örülni.

Ám mégsem tartott sokáig a kis csapat öröme, ugyanis az első játékrészhez hasonlóan Nigéria ismét három gólt szerzett. Elderson megszerezte második gólját, tehát duplázni tudott, sőt Oduamadinak a triplázás is összejött. A tahitii gól szerzője, Jonathan Tehau pedig mindkét kapust megtréfálta hétfő este. A 6-1-es végeredmény, és a nigériai győzelem végül abszolút papírforma eredmény lett. Tahitnek korábban sem lehettek vérmes reményei, ám az ötletesen játszó Nigéria még csodára is képes lehet ebben a csoportban.

Tahiti – Nigéria 1-6 (0-3)
Mineirao Stadium, Belo Horizonte
Tahiti: Samin – J. Tehau, Vallar (Faatiarau (54. perc), Ludivion – Aitamai, Caroine, Bourebare, Simon (Lemaire, 78.) – Chong Hue, A. Tehau, Vahirua (Atani, 69.).
Nigéria: Enyeama – Elderson, Omeruo (Egwueke, 74. perc), Oboabona, Ambrose – Mba (Ogu, 57.), Mikel, Ogude – Musa, Ujah (Ideye, 52.), Oduamadi.
Gólszerzők: J. Tehau (54. perc), illetve Elderson (5., 80.), Oduamadi (10., 26., 76.), J. Tehau (69., öngól)
Sárgalapok: Omeruo (41. perc)

A ‘B’ csoport állása:
1. Nigéria 1 1 0 0 6-1 3 pont
2. Spanyolország 1 1 0 0 2-1 3 pont
3. Uruguay 1 0 0 1 1-2 0 pont
4. Tahiti 1 0 0 1 1-6 0 pont 


Tahiti 1-6 Nigeria Highlights by goalsandsoccer

Balogh József