Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Az elmúlt 30 év legnagyobb győzelmét aratta Spanyolország Tahiti ellen…

Spanyolország nemzeti válogatottjának csütörtök este a 2013-as Brazília által rendezett Könföderációs kupa csoportkörének a 2. fordulójában Tahiti legjobbjai ellen kellett megmérkőznie. Mint bizonyára mindenki tisztában van azzal, hogy Tahiti nem éppen a legnagyobb futballtudásával emelkedik ki, habár a legnagyobb szívük biztos, hogy nekik van.

Még ezt a hatalmas vereséget sem vették szívükre az óceániak, sőt mi több, a legrosszabb dologban is a legjobbat keresték- vagyis azt, hogy játszhattak a spanyol nagyok ellen. Bár a mérkőzés előtt Roche, Tahiti első számú kapusa sejteni vélte, hogy nem fognak megállni az ibériaiak két számjegyig, de már akkor is kijelentette, hogy búslakodásról szó sem lesz, sőt…

Tehát mint írtuk és mint láthatták a kedves olvasók tegnap este a 21 órás időponttal kezdődő mérkőzésen igen nagy Spanyol diadal született, tíz góllal, ami a Spanyol válogatott legnagyobb győzelme az elmúlt 30 évben. A tíz rúgott gólból Fernando Torres négyet vállalt, de lehetett volna öt is, ha nem hagyja ki a Tahiti ellen befújt tizenegyest. A sorban követi az egykori liverpooli játékost David Villa három, majd David Silva kettő és végül Mata egy találattal, aki egyben zárja is a felsorolást. Hatalmas győzelem, bár nem dicsőséges, ugyanis Tahiti ellen játszi könnyedség volt e győzelem elérése. Ugyanakkor nem az első ilyen nagy gázolása volt a vörös hadseregnek.

Összegyűjtöttük a legutóbbi 10 olyan mérkőzést, melyeken legalább hét gólig eljutott La Furia válogatottja.

10. Spanyolország 7-0 Ciprus /Európa bajnokság, selejtező/ 1971
09. Spanyolország 8-1 Franciaország /Barátságos mérkőzés/ 1929
08. Spanyolország 8-0 Ciprus /Európa bajnokság, selejtező/ 1999
07. Spanyolország 9-0 San Marino /Európa bajnokság, selejtező/ 1999
06. Spanyolország 9-0 Ausztria /Európa bajnokság, selejtező/ 1999
05. Spanyolország 9-0 Albánia /Európa bajnokság, selejtező/ 1990
04. Spanyolország 9-0 Portugália /Világbajnokság, selejtező/ 1934
03. Spanyolország 10-0 Tahiti /Konföderációs kupa/ 2013
02. Spanyolország 12-1 Málta /Európa bajnokság, selejtező/ 1981
01. Spanyolország 13-0 Bulgária /Barátságos mérkőzés/ 1933

Nos mint látjuk, nem ez volt a “vörösök” legnagyobb győzelme, de nem is a legkisebb. Mindent beleadtak amit csak tudtak a csütörtök este lejátszott mérkőzésbe, még felforgatott kerettel is, Tahiti pedig méltósággal állta az ostromlást. Nagyon nagy tiszteletet érdemel az óceáni kis ország nemzeti válogatottja, és szurkolói egyaránt, ugyanis a meccs végén hangos üdvrivalgás közepette ünnepelték a Del Bosque által irányított csapatot, sőt még ajándékkal is meglepték ellenfelüket.

Azonban nem ez volt az első ilyen nagy zakója a Tahiti nemzeti válogatottjának, merthogy 2004-ben ugyanennyi bekapott góllal fejezték be a mérkőzést, méghozzá Új- Zéland ellen. Ebből kilehet következtetni, hogy nem újdonság számukra az efféle eredmény. Most már csak az a kérdés, hogy mikor jön el annak az ideje, hogy ők lövik a 10 gólt és nem ellenfeleik? Előbb- utóbb biztosan.

No de a végére már csak annyit, hogy kevés ilyen nagy tiszteletre méltóbb csapat van, mint Tahiti válogatottja. A tisztelet pedig megérdemelten jár nekik.

Lakatos Miklós