Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

U20-as vb: Kiütéses magyar siker, Mervó tripla – videóval

 Az új-zélandi U20-as labdarúgó világbajnokság E csoportjának nyitófordulójában kiütéses győzelmet aratott Magyarország, miután 5-1 arányban gázoltak át Észak-Korea válogatottján.

Kép: www.mlsz.hu

Kép: www.mlsz.hu

Rögtön, az első másodperctől fogva letámadott a magyar csapat. Berndt Storck tanítványai nekiestek ellenfelüknek, akik finoman szólva nem erre számítottak. Az első tíz perc viszont így is nagyobb lehetőség nélkül ment le. Ezt a tempót nem sikerült tovább tartani, így tíz perc után már a koreaiak is kezdtek aktivizálódni. De mielőtt még lett volna lehetőségük komolyabb lehetőségek kialakítására, el kellett könyvelniük egy bekapott gólt: Tamás egy megkerülős csellel indult meg a bal szélen, majd Zsótér kaparintotta meg a labdát, aki középre adta és Mervó közelról fejelt a kapuba. Megvolt tehát a vezetés, és ezek után sem esett szét a magyar csapat játéka, hanem kimondottan szervezetten futballoztak a fiúk. Hátrányban azért az ázsiaiak is jobban megrázták magukat, és egyre inkább veszélyt tudtak jelenteni, de a mieinknek is megvoltak a sanszok. A 32. percben viszont váratlanul jött egy egyenlítőgól: nem értették meg egymást a védőink, amit Choe használt ki, 1-1. A mérkőzés szempontjából viszont lélektanilag ekkor érkezett el a legfontosabb pillanat.

A kapott gól után azonnal válaszolt Magyarország: újabb baloldalról érkező beadás, ezúttal Kalmár fejessel kiegészítve: 2-1. A félidőben maradt  az egygólos magyar fölény, de a második félidő nem ígérkezett könnyűnek. A koreaiak támadóbb szellemben indultak neki a fordulás után, de a kettőt cserélő magyarok remekül kontrollálták a játékot, esélyt sem adva nekik. A 49. percben aztán minden eldőlt: Mervó egy zsebkendőnyi területen fordult meg a labdával védői szorításában, majd góllal fejezet be az akciót. Gyakorlatilag eddig tartott a meccs érdemi része, Észak-Korea innentől már csak rohant az eredmény után – eredménytelenül. A 60. percbeen Forgács fejjel volt eredményes, a 82. percben pedig Mervó meglőtte a saját harmadik gólját is – megszégyenítve a teljes koreai védelmet a kapussal az élen. A vége 5-1 arányú magyar siker, amit azért óvatosan kell kezelni: a vártnál is könnyebbre sikerült az első erőpróba, így nehéz megállapítani, mire lesz ez elég Nigériával illetve Brazíliával szemben. A gólkülönbség minden esetre rendben van, és Magyarország az első forduló után Brazíliát megelőzve vezeti a csoportot.

Észak-Korea – Magyarország 1:5
G: Mervó (17., 49., 82.), Choe (32.), Kalmár (33.), Forgács (60.)

A Nigéria-Brazília mérkőzésen szintén hat gól esett. A 4. percben már vezettek is a brazilok: Gabriel Jesus volt eredményes. Talán sokan azt hitték, innen már lefutott a dolog, ám az afrikaiak nem így voltak ezzel. Előbb Success, majd Yahaya talált be, vagyis fél óra elteltével már Nigéria volt előnyben. Az első játékrész végéig azonban nem sikerült kibírniuk: Judivan góljával 2-2-vel mentek szünetelni a csapatok. A második félidő aztán meghozta a várt brazil fölényt. Boscilia először, majd Judivan másodszor talált be, kialakítva a 4-2-es brazil győzelmet. A torna nagy favoritjai tehát ha nem is oly könnyedén, de győzni tudtak, három nap múlva pedig épp Magyarországgal játszanak majd – remélhetőleg csak a csoport elsőség kérdéséről dönt majd az a meccs, a továbbjutók kilétéről nem.

Nigéria – Brazília 2:4
G: Gabriel Jesus (4.), Success (10.), Yahaya (28.), Judivan (34., 82.), Bosccilia (59.)

Az E csoport állása: (pontok, kapott-lőtt gólok száma)
1. Magyarország 3 pont (1-5)
2. Brazília 3 p. (2-4)
3. Nigéria 0 p. (4-2)
4. Észak-Korea 0 p. (2-4)

Góllövőlista:
1. Mervó (Magyarország), Mukhtar (Németország) – 3 gól
3. Correa (Argentína), Judivan (Brazília), Rochez (Honduras), Stark (Németország) – 2 gól

E csoport következő fordulója:
2015. 06. 04. 06:00 Nigéria – Észak-Korea
2015. 06. 04. 09:00 Magyarország – Brazília

Baranyai Balázs