Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

U20-as vb: Portugália hengerelt, Kolumbia bukott két pontot!

A második fordulót rendezték meg ma reggel az új-zélandi U20-as világbajnokság C csoportjában, ahol Portugália esélyeshez méltó játékkal múlta felül Katart.

Kép: www.fifa.com

Kép: www.fifa.com

Portugália a torna egyik nagy esélyese. A mostani korosztályuk a Porto és a Benfica révén kitűnően szerepelt tavaly az UEFA Ifjúsági Ligában – a Benfica a döntőbe is bejutott – és válogatott szinten az U19-es Eb döntőig vitték, ahol Németországtól kaptak ki a Megyeri úton. Nos, a keret azóta sem lett gyengébb, és a játékosok azóta sem felejtettek el futballozni. Épp ellenkezőleg. Habár a játékosok zöme csak a tartalékcsapatban pallérozódik, attól még az elmúlt hónapok fizikai alapozása igencsak szembeszökő. Mindenki gyorsabb, erősebb mint egy évvel korábban. A csoportban nem is tudnak velük mit kezdeni. Szenegált 3-0-ra verték az első körben, most pedig Katar következett: az arabok 1-0-ra kaptak ki elsőre Kolumbiától.

Ha a fentiekből valaki azt olvassa ki, hogy a portugál egy jobb csapat, akkor az közel jár az igazsághoz. A fehér mezes Portugália már az első percektől fogva kapujához szegezte ellenfelét, amely egyébként szépen tartotta magát. Meg kell hagyni, a katariak kellemes meglepetést okoztak, annak ellenére is, hogy nem sok közük volt a játékhoz. Ügyesen védekeztek, próbálták távol tartani ellenfelüket a kaputól, a lehetőségekhez mérten a maximumot hozták ki ebből a meccsből – de ez is kevés volt. A portugálok nem fogtak ki túl jó napot. Főleg az elején voltak nagyon pontatlanok, nehezen tudták megjátszani az elöl lévő támadókat. A 34. percben azonban ez végül csak sikerült egyszer, és akkor nem is maradt el a találat. A gólfelelős, Andre Silva talált be, aki nagyon jól mozgott az egész találkozón, egyik legjobbja volt csapatának. Mégsem a legjobb. A meccs embere címet nem is lehet másnak adni, mint Ivo Rodrigueznek, aki megállíthatatlan volt. A 42. percben ollózva vette be a kaput, majd a 66. percben duplázott, a 74-ben pedig egy szép cselsorozat után hozta kihagyhatatlan helyzetbe Vigariót, aki belőtte a negyedik portugál gólt. Szépen küzdöttek a katariak, de nagyon kijött a tudáskülönbség – Portugália megszerezte második győzelmét, és gyakorlatilag már továbbjutott a csoportból.

Katar – Portugália 0:4
G: – ill. Andre Silva (34.), Ivo Rodriguez (42., 66.), Vigario (74.)

A csoport másik mérkőzésén már egy sokkal kiegyenlítettebb küzdelem zajlott. Kolumbia az előző fordulóban 1-0-ra múlta felül Katart, Szenegál viszont kikapott Portugáliától, vagyis inkább az afrikaiaknak volt sürgős a pontszerzés. Az első tíz percben meg is tettek mindent a gólszerzés érdekében. Nagyon nagy tempóban kezdtek, beszorították dél-amerikai ellenfelüket, de nagy helyzetekig mégsem jutottak. Rendre beívelésekből vagy pontrúgásokból tudtak valamiféle veszélyt jelenteni, de a sárga mezes kolumbiaiak nem estek kétségbe. Válaszul ők is vezettek néhány akciót, és igyekeztek gyors támadásikkal zavart okozni a másik kapu előtt. Az egyértelmű volt, hogy a kolumbiai játékosok nagyon jó barátságban vannak a labdával és gyorsak is, az afrikaiak pedig fizikálisan voltak a toppon – habár hosszú ujjúban és kesztyűben játszottak többen is, nem ízlett nekik a hűvös időjárás. A 23. percben aztán jött egy gól a semmiből. Nem egy felépített akcióból, hanem egy remek egyéni alakítás után jött a gól: Thiamtól öt ember is elvehette volna a labdát, de ő olyan ügyesen forgott, hogy nem tudták elvenni, és a tizenhatoson kívülről tüzelt a kapuba. Meglehetősen hullámzó volt a meccs: hol egyik, hol másik fél került fölénybe, és bizony a sárgáknak akadtak gondjaik. A középpályán nagyon hatékony volt a  szenegáli csapat, ami nagyban megnehezítette a dolgukat – a labdaszerzések és a labdatartás egész jól ment Szenegálnak, de nem volt egy igazi karmester sem, aki észt adott volna a támadásoknak.

A félidő végén még egy utolsó rohamra rá tudták szánni magukat a kolumbiaiak, és kis szerencsével is ugyan, de végül is sikerrel jártak. A 42. percben Zapata indult meg az ellenfél tizenhatosán belül, a védő pedig becsúszással próbálkozott. Zapata nem nyúlt a labdához, csak elé állt, a védő eltalálta, elesett, de a labda érintetlen maradt. Tizenegyes. Nagyon okosan csinálta a kolumbiai támadó, aki sértettként saját maga állt a labda mögé. Nagyon magabiztosan járt túl a kapus eszén – alápörgetett a labdának, amely így lassan pottyant a hálóba. A szünetre tehát döntetlen állással mentek a csapatok, a második játékrész viszont már egy egészen más képet festett, mint az első. Az edzői instrukciók nagyon jót tettek a kolumbiai csapatnak, akik onnantól gyakorlatilag a teljes második félidőt uralták. Beszorították Szenegált, és kikerekedett a különbség a két gárda között az egyéni kvalitásokat tekintve. A már említett Zapata, Villarreal Joao Rodriguez vagy Tello olyan minőséget képviselt, amivel nem tudtak versengeni a túloldalon. Az viszont egy másik kérdés, hogy gólt még ők sem tudtak összehozni. Joaónak volt egy 100%-os ziccere, de bevetődve nem talált kaput. Az utolsó percben pedig szintén nem sikerült kihasználni a kapus hibáját, aki kiejtette a labdát. A vége tehát 1-1 lett, ami inkább Kolumbiának jó, hiszen 4 ponttal a csoport második helyén állnak, Szenegál viszont komoly esélyekkel léphet pályára Katar ellen – nem tesznek le a továbbjutásról.

Szenegál – Kolumbia 1:1
G: Thiam (23.) ill. Zapata (43. – büntető)

A C csoport állása:
1. Portugália 6p (7-0)
2. Kolumbia 4p (2-1)
3. Szenegál 1p (1-4)
4. Katar 0p (0-5)

A góllövőlista élmezőnye:
1.
MERVÓ BENCE (MAGYARORSZÁG), Mukhtar (Németország) – 3 gól
3.
Correa (Argentína), Judivan (Brazília), Rochez (Honduras), Stark (Németország), Kovalenko (Ukrajna), Escobar (Panama), Hyndman (USA), Rubin (USA), Yeboah (Ghána), Silva (Portugália), Ivo Rodrigues (Portugália) – 2 gól

A holnapi menetrend:
06:00 Hondurasz U20 – Fidzsi U20
06:00 Nigéria U20 – Észak-Korea U20
09:00 Magyarország U20 – Brazília U20
09:00 Németország U20 – Üzbekisztán U20 (Eurosport 2)

Baranyai Balázs