Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

U20-as vb: Történelmet írt Fidzsi – győzött az újonc! – videóval

Az U20-as labdarúgó világbajnokság E-csoportjának 2. fordulójában történelmi eseményre került sor a Honduras – Fidzsi-szigetek meccsen. Utóbbi válogatott még eddig sosem szerepelt világeseményen, és az első körös 8 gólos vereséget követően simán begyűjtötte a három pontot az újonc! A németek is nyertek, ami lényegében már továbbjutást ért.

CGok-JkWQAIh2kG.jpg large

Waqa szerezte hazája második gólját – érthető a kitörő öröm (forrás: twitter.com/FIFAcom)

Honduras – Fidzsi-szigetek 0-3 (0-3)
Helyszín: Christchurch, Christchurch Stadion
Vezette: Kim Jong Hyeok (KOR)
Gólszerzők: Taravou (14′), Waqa (19′), Alvarez (45′ – öngól)

A mérkőzésből kevesebb, mint negyedóra telt el, amikor az újonc Fidzsi-szigetek részéről Taravou történelmi találatot szerezve előnyhöz juttatta csapatát! Igaz, ehhez kellett a kapus rossz labdába érése is. A szigetország korábban még egyetlen vb-n sem szerepelt (0-1). Alig telt el 5 perc, amikor a hondurasi hálóőr megfogta a tizenhatosan belül a hazatett labdát. Így igencsak közeli szabadrúgást végezhetett el Fidzsi, majd a sorfalon át a felsőlécre emelt, és onnan visszapattanó labdát valahogy csak sikerült Waqának bekotornia az ellenfél kapujába (2-0). A történelmi gólok csak szaporodtak, Hondurasnak pedig ma pechje volt. A félidő utolsó percében a szögletet követően Tuivuna fejese Alvarezről ment a kapuba, így öngól született (0-3).

A fordulás után sem jött össze semmi Hondurasnak, pedig hajtottak a közép-amerikaiak, de volt hogy egymás után két nagy védést is bemutatott Nairube kapus. Gól már egyik oldalon sem esett a folytatásban, így példátlan sikert ért el, olyat, amit eddig még soha nem ért el a Fidzsi-szigetek bármely válogatottja is!

Németország – Üzbegisztán 3-0 (1-0)
Helyszín: Christchurch, Christchurch Stadion – 3.393 néző
Vezette: Ramos Palazuelos Cesar Arturo (MEX)
Gólszerzők: Stendera (33′, 84′), Akpoguma (59′)

A német u20-as labdarúgó-válogatott újfent esélyesként lépett a pályára Üzbegisztán ellen is. Ezt a mutatott játék is igazolta, hiszen 6-ból 3 lövésük kapura ment a németeknek, míg az üzbégek kapura veszélytelenek voltak az első félidő során, és még a labdabirtoklásban is Németország volt a jobb. Utóbbi önmagából semmit nem ér, de a 3-ból 1 a kapura tartó lövések közül beakadt! A 33. percben az első meccsen is eredményes, és a német élvonalban szereplő Stendera szerzett előnyt hazája válogatottjának (1-0).

A fordulásig újabb gól nem született, de az 59. minutumban Akpoguma révén növelték előnyüket a sokkal jobban játszó, és a játékot magabiztosan irányító németek (2-0). Az újabb gól a hajrában jött, amikor ismét Stendera tudott eredményes lenni! Az Eintracht Frankfurt labdarúgója a 84. percben állította be a meccs végeredményét (3-0). Győzelmével a németek lényegében már nyolcaddöntősek.

Az F-csoport állása a 2. fordulót követően
1. Németország – 6 pont (11-1)
2. Honduras – 3 pont (4-6)
3. Fidzsi-szigetek – 3 pont (3-8)
4. Üzbegisztán – 0 pont (3-6)

A góllövőlista élmezőnye:
1. MERVÓ BENCE (MAGYARORSZÁG) – 4 gól
2. Mukhtar (Németország), Stendera (Németország) – 3 gól
3. Correa (Argentína), Judivan (Brazília), Rochez (Honduras), Stark (Németország), Kovalenko (Ukrajna), Escobar (Panama), Hyndman (USA), Rubin (USA), Rodrigues (Portugália), Silva (Portugália), Yeboah (Ghána), Success (Nigéria) – 2 gól

A holnapi menetrend
06:00 Ausztria – Argentína
06:00 Panama – Ghána
09:00 Mianmar – Új-Zéland
09:00 Ukrajna – Amerikai Egyesült Államok

Nagy Dávid