Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

U20-as vb: Ghána és Ausztria továbbjutott, bajban a rekordbajnok – videóval

Az U20-as labdarúgó-világbajnokság B-csoportjának küzdelmei befejeződtek, így megvan a két biztos továbbjutó. A legjobb csoportharmadikok rangsorában vékony jégen táncol a legtöbb világbajnoki címmel rendelkező Argentína.

2619248_xbig-lnd

Ghánai öröm a Panama elleni meccs után – az afrikaiak drámai végjátékban jutottak tovább! (forrás: fifa.com)

Panama – Ghána 0-1 (0-0)
Helyszín: Auckland, North Harbour Stadion – 3.637 néző
Vezette: Orsato Daniele (ITA)
Gólszerző: Boateng (82′)

Még az 1 ponttal szerénykedő Panamának is volt esélye a továbbjutásra az utolsó csoportmeccse előtt, de a ghánaiak várhatták jobb helyzetből a találkozót.
A mérkőzés első félidejében az afrikaiak lövései voltak hatékonyabbak, de ez csak abban nyilvánult meg, hogy többet kellett mentenie a panamaiak kapusának, gólt azonban egyik csapat sem tudott szerezni.

A második félidőre ugyanebben a tekintetben Panama javult fel, de Ati kapus is állta a sarat. A végjátékban jött a dráma! Előbb – a 82. percben – Boateng révén Ghána került előnybe, így zsebben érezhette a továbbjutást (0-1). Amiben pedig kiteljesedett a dráma: a 90. percben Panama végezhetett el büntetőt, és életben tarthatta volna nyolcaddöntős reményeit, ám Escobar kihagyta a tizenegyest! Ezzel eldőlt minden – a közép-amerikai ország már csoportharmadikként sem mehet tovább, Ghána azonban a kvartett elsőjeként vághat neki a kieséses szakasznak!

Ausztria – Argentína 0-0
Helyszín: Wellington, Wellington Regional Stadion – 13.874 néző
Vezette: Sato Ryuji (JPN)

Az osztrákoknak előzetesen a pontszerzés is elégnek tűnt ahhoz, hogy továbjuthassanak, de a hatszoros világbajnok argentin válogatott győzelemre tört. A dél-amerikai korosztályos válogatott ellenfele az első játékrészben sem tudott sok pozitívat felmutatni: nagy labdabirtoklási hátrány (30-70%), valamint veszélytelenség Argentína kapujára (4 lövés, 1 kapura tartó). Az argentinok irányították a játékot, de a kapuralövésekkel zárult akcióknál is a helyén volt Casali, gól pedig egyik oldalon sem esett.

A fordulás után az elképesztő kategória szintjére emelkedett az argentinok nyomása. A válogatott 17 lövéséből 6 ment kapura, labdabirtoklás tekintetében pedig 72-28%-osra változott az eredmény. Viszont ami legfontosabb eredmények terén, az nem mutatott változást. Ezzel Ausztria továbbjutott, és ott van a nyolcaddöntőben, míg Argentína ugyan ott lehet a legjobb csoportharmadikok rangsorában az első négy között, de még a többi csoport zárómeccsei hátra vannak, melyek nagyban döntenek az argentinok sorsáról is.

A B-csoport végeredménye:
1. Ghána – 7 pont (5-3) – Továbbjutott!
2. Ausztria – 5 pont (3-2) – Továbbjutott!
3. Argentína – 2 pont (4-5)
4. Panama – 1 pont (3-5)

A góllövőlista élmezőnye:
1. MERVÓ BENCE (MAGYARORSZÁG) – 4 gól
2. Mukhtar, Stendera (Németország) – 3 gól
3. Correa (Argentína), Judivan (Brazília), Rochez (Honduras), Stark (Németország), Kovalenko (Ukrajna), Escobar (Panama), Hyndman, Rubin (USA), Rodrigues, Silva (Portugália), Yeboah (Ghána), Success (Nigéria) – 2 gól

A holnapi menetrend:
03:00 Szenegál – Katar
03:00 Portugália – Kolumbia
06:00 Szerbia – Mexikó
06:00 Mali – Uruguay

Nagy Dávid