Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

U20-as vb: Az Egyenlő csapatok küzdelméből szerbia került ki győztesen – videóval

Szerbia elsőként ment tovább a D-csoportból, ahol a 2-3. helyeken holtverseny alakult ki az új-zélandi U20-as világbajnokság csoportkörének utolsó fordulójában.

Kép: www.fifa.com

Kép: www.fifa.com

Uruguay és Mali azonos mérleggel állt a mérkőzést megelőzően, így szoros meccsre volt kilátás. Mivel mind a két csapatnak 3-3 pontja volt, ezért gyakorlatilag egy döntetlen mind a két csapatnak továbbjutást hozhatott volna. Ennek ellenére mindkét félni győzni jött, és mindent megtett a gólszerzés érdekében. Ez először Uruguaynak jött össze: Guerra fejelt távolról kapura, amit aztán a védő mögött helyezkedő, de még épp nem lesen álló Acosta csúsztatott a hálóba. Megvolt tehát a dél-amerikai vezetés, de ezt Mali nem hagyta annyiban. A játék képét illetően nagyot fordult a kocka, és az afrikai csapat sokkal közelebb került az egyenlítéshez.

Az első játékrész legvégén aztán jött is az a bizonyos gól: hazaadták a labdát az uruguayi védők, amiért a játékvezető közvetett szabadrúgást ítélt a tizenhatoson belülről. A legurított labdát Adama Traore vágta a kapuba, ami egyenlő állást eredményezett. A második félidőben rengeteget próbálkozott Mali, de kaput csak elvétve találtak – sem ők, sem Uruguay nem talált be többször, így a vége 1-1. Azonos mutatókkal alakult ki holtverseny a két csapat között a táblázaton, de nem kell aggódniuk: a 2-3. helyeken mindkét fél továbbjutott, mivel a harmadik helyezett is 4 pontos, vagyis vélhetően jobban áll majd, mint az F csoport harmadikja.

Mali – Uruguay 1:1
G: Traore (44.) ill. Acosta (17.)

Szerbia – csak úgy mint Mali és Uruguay és Mexikó – három ponttal állt a mérkőzést megelőzően, tehát a továbbjutáshoz győzelemre volt szükség Mexikó ellen. Mexikó eddig csak Uruguay ellen tudott sikert aratni, de ha lendületbe jönnek, akkor bárkinek méltó ellenfelei lehetnek. Nem kezdtek viszont jól: a második percben egy nagy bedobást csúsztatott meg Milinkovic-Savic, aztán pedig az érkező Maksimovic bólintott közvetlen közelről – már a legelején megvolt a vezetés. Mexikó kezdetben nem sok mindent tudott tenni az egyenlítés érdekében, inkább  a szerbek akarata érvényesült.

A félidő végén aztán csak összejött egy újabb szerb gól: Zivkovic gyönyörű szabadrúgásgóllal duplázta meg az előnyt. A második félidőben aztán felébredt Mexikó: a tengeren túli csapat becsülettel támadott, több helyzetet is kidolgozott, ám a gól sehogy sem akart összejönni. Döntő helyzetekben voltak pontatlanok, ami a továbbjutásukba került: 2-0-ás vereségükkel a csalódást keltő negyedik helyen végeztek a csoportban, vagyis senkit sem sikerült megelőzniük. Szerbia csoportelsőként került a nyolcaddöntőbe.

Szerbia – Mexikó 2:0
G: Maksimovic (2.), Zivkovic (43.) ill. –

A D-csoport végeredménye:
1. Szerbia – 6 pont (4-1) – Továbbjutott!
2. Uruguay – 4 pont (3-3) – Továbbjutott!
3. Mali – 4 pont (3-3)
4. Mexiko – 3 pont (2-5)

A góllövőlista élmezőnye:
1. Kovalenko (Ukrajna) – 5 gól
2. MERVÓ BENCE (MAGYARORSZÁG), Andre Silva (Portugália) – 4 gól
3. Mukhtar, Stendera (Németország) – 3 gól
4. Correa (Argentína), Judivan (Brazília), Rochez (Honduras), Stark (Németország), Escobar (Panama), Hyndman, Rubin (USA), Rodrigues, Yeboah (Ghána), Success (Nigéria), Traore (Mali) – 2 gól

A holnapi menetrend:
04:00 Fidzsi – Üzbegisztán
04:00 Honduras – Németország
07:00 Brazília – Észak-Korea
07:00 Magyarország – Nigéria

Baranyai Balázs