Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

U20-as vb: szenegáli kapus a hős, ukrajna kiesett!

A csoportmeccsek során gólt sem kapó ukrán válogatott az éppen csak továbbjutó szenegáli fiatalokkal találkozott az U-20-as világbajnokság nyolcaddöntőjében, és a nézők egy izgalmas mérkőzést láthattak, amit csak a büntetőpárbaj döntött el.

Kép forrása: fifa.com  Sidy Sarr gólja mentette meg Szenegált, majd jött Sy kapus parádéja!

Kép forrása: fifa.com
Sidy Sarr gólja mentette meg Szenegált, majd jött Sy kapus parádéja!

Ukrajna – Szenegál 1-1 (0-0) – büntetőkkel 1-3
Helyszín: North Harbour Stadium, Auckland.
Vezette: Ricardo Marques (BRA)
Gólszerzők: Besedin (70.) ill. Sarr (83.)

Ukrajna csoportelsőként jutott tovább az A jelű kvartettből, ráadásul három meccsen még csak gólt sem kaptak szomszédaink, ellenben kilencet rúgtak. Nem várt hát könnyű meccs a szenegáli válogatottra, mely csak a C csoportban elért harmadik helyezésének köszönhetően került a nyolcaddöntőbe. Ahol aztán az első félidőben mutatott játékkal egyik csapat sem lehetette elégedett, bár az iramra nem lehetett panasz, a nívót sikerült elég alacsonyan tartani. Egy kaput eltaláló lövést sem sikerült feljegyeznünk, s míg az ukránok igyekeztek irányítani, a szenegáli csapat gyors játékosaik révén a kontrákat részesítette előnyben. Az első 45 perc nem hozott gólt, így nagy reményekkel vághattunk neki a folytatásnak.

A második játékrészt Ukrajna kezdte jobban, a 47. percben Kovalenko lábában volt a vezető gól, ám a kapus lábában elakadt a labda. Ezután a szenegáliak szabadrúgása következett, majd a két csapat nyílt sisakkal egymásnak esett, és egymást követték a gyors támadások. Az ukránok továbbra i skisebb fölényben voltak, és végül Besedin remek egyéni megoldásával a 70. percben sikerült is megszerezni a mérkőzés első gólját. Egy perc múlva Burda duplázhatta volna meg az előnyt, ám a szöglet utáni fejesét érvénytelenítette a játékvezető a kapus akadályozásáért. Próbáltak higgadtak maradni a szenegáliak, de láthatóan megzavarodtak a bekapott góltól, és a kék mezes európaiak nem egy alkalommal lerohanták ellenfelüket, de nem sikerült a második gólt is megszerezniük. A 79. percben Sarnavsky kapus védte Boné erős fejesét nagy bravúrral, és maradt az 1-0. Egyre jobban nyomtak a szenegáliak, akik eddig a hajrákat mindig sikeresen megnyomták, és ez alkalommal is sikerült a 83. percben Sarr révén egy szabálytalannak tűnő góllal kiegyenlítenie az afrikai csapatnak. Következhetett a ráadás.

Nagyobb elánnal kezdte a hosszabbítás első perceit az ukrán csapat, és két alkalommal is veszélyeztettek, de az addig néha bizonytalankodó Sy kapus magára talált, és felnőtt társai mellé. Majd lassan ez a kezdeti lelkesedés is eltűnt, és a két csapat megelégedett az első 15 perc után is a döntetlennel. A folytatásban, egészen pontosan a 110. percben megnyerhették volna a meccset az afrikaiak: Wadje remek cselekkel ment el az alapvonal mellett, beemelt labdáját viszont Niam a kapu torkából vágta fölé. Kovalenko válaszolt egy perccel később, de Sy újfent védett. De már egyik csapat sem tudott megújulni, és gólt szerezni, így következhetett a büntetőpárbaj.

Chumak lövését Sy kivédte, míg Sarr nem hibázott, előny a szenegáliaknál, 0-1! második körben Sy ismét nagy bravúrral hárította Kharatin próbálkozását, míg Sylla magabiztosan kijátszotta az ukrán kapust, 0-2! A harmadik körben Habelok labdája éppen csak elkerülte Sy kezét, sikerült szépíteni az ukránoknak, de csak míg nem jött Niang, és már 1-3! Nem hibázhattak többet az ukránok. Sy viszont kivédte Lukchevych büntetőjét, így a fiatal hálóőr hőstettétől feltüzelve jutottak a negyeddöntőbe a szenegáli ifjak!

A góllövőlista élmezőnye:
1. Kovalenko (Ukrajna), MERVÓ BENCE (MAGYARORSZÁG) – 5 gól
2. Mukhtar, Stendera (Németország), Silva (Portugália) – 4 gól
6. Stark (Németország) – 3 gól

A nyolcaddöntők menetrendje:
jún. 10. 06:00    Ghána – Mali  0-3
jún. 10. 06:00    Szerbia – Magyarország 1-1 – (hosszabbítás után 2-1)
jún. 10. 09:30    USA  – Kolumbia 1-0
jún. 10. 09:30    Ukrajna – Szenegál 1-1 (büntetőkkel 1-3)
jún. 11. 06:00    Ausztria – Üzbegisztán
jún. 11. 09:30    Németország – Nigéria
jún. 11. 09:30    Portugália – Új-Zéland
jún. 11. 09:30    Brazília – Uruguay

A negyeddöntőben:
??? – ???
??? – Szenegál
USA – Szerbia
Mali – ???



Demmel László