Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

U20-as vb: Rubin gólja döntött a nyolcaddöntőben

Szoros meccset hozott Amerika és Kolumbia párharca, de a továbbjutás Barrera lábában maradt – a dél-amerikaiak hatalmas kihagyott zicerként tekinthetnek erre az összecsapásra.

Kép: www.fifa.com

Kép: www.fifa.com

Talán a nyolcaddöntők legjobb párosítása volt az USA-Kolumbia. Két remek képességű futballistákból álló csapat, két színes, lendületes játékstílus. Kíváncsian vártuk, hogy az amerikaiak hogyan viselik az Ukrajnától elszenvedett zakót, Kolumbia pedig kész-e egyenletesen jó teljesítményt nyújtani egész mérkőzésen. Nehéz volt a kezdés. Rögtön az elején megsérült egy amerikai, és hosszú percekig ápolni kellett. A játékvezető a félidő végén 7 percet hosszabbított emiatt, vagyis kicsit nehezen pörgött fel a mérkőzés. A játék megkezdése után próbált érvényesülni az USA, és a középpályán próbáltak labdához jutni. Ha hozzájuk került a labda, akkor zárkóztak az akcióval, és igyekeztek minél többet veszélyeztetni. Ezek a kezdeményezések azonban viszonylag gyorsan alább hagytak. Egy kiegyenlített küzdelem vette kezdetét, ahol mindkét fél kimondottak technikásan, tetszetősen próbált fölénybe kerülni, és a saját játékát játszani. Helyzet azonban elég kevés akadt, a stabil védekezés mindkét oldalon komoly szerepet játszott. A félidő vége felé Kolumbia egyre inkább átvette az irányítást, és akár a vezetést is megszerezhették volna, de Barrera rossz döntést hozott kulcs szituációban.

A második játékrész már egy halványabb kolumbiai csapatot hozott. Megint jött az első félidőben már látott kiegyenlített játék, majd hirtelen történt valami: egy pillanatnyi figyelmetlenség is elég volt ahhoz, hogy Rubin helyzetbe kerüljön, az amerikai csatár pedig nem is hibázott. Majdnem egy órával a kezdés után tehát előnybe került az USA. Arra lehetett számítani, hogy Kolumbia minden követ megmozgat majd az egyenlítésért, és beszorítja ellenfelét – ez azonban nem következett be. Nagyon jó hatással volt a gól az amerikaiakra,a kik nagyon megörültek a sok üres területnek, és próbáltak még több támadást vezetni. Az utolsó fél órából úgy 20 perc ezzel is telt, majd jött az újabb fordulat: a 81. percben szabálytalanság történt az amerikai tizenhatoson belül, amiért Acosta megkapta második sárgáját, Kolumbia pedig büntetőhöz jutott. Az ítélet végrehajtó Barrera lett, aki viszont hibázott – pontosabban Steffen kapus kapta ki a sarokra tartó labdát. A hajrá továbbra is a sárga mezesek nyomása alatt telt, de az amerikaiak nagyon felszívták magukat, és kihúzták a hátralévő időt kapott gólok nélkül. Ezzel 1-0 lett a vége, az USA Szerbiával csap majd össze a negyeddöntőben.

USA – Kolumbia 1:0
G: Rubin (58.)

A nyolcaddöntők menetrendje:
jún. 10. 06:00    Ghána – Mali  0-3
jún. 10. 06:00    Szerbia – Magyarország 1-1 – (hosszabbítás után 2-1)
jún. 10. 09:30    USA  – Kolumbia 1-0
jún. 10. 09:30    Ukrajna – Szenegál 1-1 (büntetőkkel 1-3)
jún. 11. 06:00    Ausztria – Üzbegisztán
jún. 11. 09:30    Németország – Nigéria
jún. 11. 09:30    Portugália – Új-Zéland
jún. 11. 09:30    Brazília – Uruguay

A negyeddöntőben:
??? – ???
??? – Szenegál
USA – Szerbia
Mali – ???

Baranyai Balázs