Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

U20-as vb: Szerbia harmadjára is kiszenvedte – a döntőben vannak

Szenegál személyében már egy afrikai csapat kipottyant az elődöntőkben – most kiderült, hogy Mali sikerrel jár-e, vagy mind a két afrikai csapat elvérzik a döntő előtt az új-zélandi U20-as világbajnokságon.

Kép: www.fifa.com

Kép: www.fifa.com

Mali a torna egyik meglepetéscsapataként találta magát az elődöntőben, ahol a náluk talán valamivel esélyesebbnek tartott Szerbia volt az ellenfelük. Szerbia az egyik, ha nem a legjobb védelmet tudhatja magáénak, míg a másik oldalon egy igen komoly csatárokból álló támadósor készült a győzelem megszerzésére. Nagyon izgalmas elképzelések születhettek a mérkőzést megelőzően a játék képéről, illetve hogy mi várható a két csapattól, ám az elméletek már az első 5 perc letelte előtt fölborultak. Érkezett ugyanis egy remek mélységi indítás, egy ügyesen kilépő támadó, és egy lyukas mali védelem. Zivkovic lépett ki, a védők csak loholtak utána, a kapus későn indult el, a labda pedig a sarokban landolt. A védelmi figyelmetlenséget tehát Szerbia egy góllal büntette, a meccs pedig akár el is dőlhetett volna szűkös határidőn belül. Malit nagyon megrázta ez a találat, és a védelem még egy darabig nem állt a helyzet magaslatán. Ekkor jöttek a szerb lehetőségek, amelyek pontot tehettek volna a történet végére. De nem tettek.

Gajic hagyta ki a legnagyobb helyzetet, amikor a kapus által üresen hagyott kapuba nem sikerült betalálnia, ugyanis eltalálta az egyetlen ott áldogáló védőt, aki menteni tudott. 2-3 góllal is vezethetett volna Szerbia, de ők elmulasztották ezt a lehetőséget. Jöttek hát az afrikaiak. Mali gyors támadói egyre inkább kezdtek belejönni, nagyon elemükben voltak. Épp kezdett nehéz helyzetbe kerülni az európai gárda, amikor elsült egy láb: Kone 25 méterről durrantott egy hatalmas lövést a hosszúba, ami 1-1-re módosította az állást. A félidő végéig állandósultak a mali próbálkozások, de gól nem született belőlük, jöhetett a szünet. A pihenő után jócskán visszaesett a játék ritmusa, de Szerbia így is gyorsan helyzetbe tudott kerülni – amit ki is hagytak azzal a lendülettel. Nagyjából kiegyenlített játék zajlott a középpályán, itt-ott kisebb lehetőségek adódtak csak. Aztán elérkezett a 70. perc, amikor ismét beindult a meccs. Egy hatalmas szerb felsőléc borzolta a kedélyeket, majd jöttek a mali próbálkozások is. Akciók egyik kaputól a másikig, néhol kettészakadt a pálya a nagy tempó miatt. Itt már előjöttek az erőnléti gondok – főleg a szerbek számára. A szerbek ugye elég sok hosszabbításos meccset játszottak, ami a hajrában már megérződött a lábakon. Emiatt mi, magyarok is elégedetten csettinthetünk, hiszen a nyolcaddöntőben miattunk kellett túlórázniuk.

Visszatérve a mérkőzéshez: a fáradtság döntő tényezőnek bizonyult, a csapatok ugyanis az utolsó perceket már nehezen bírták, s jöhetett a hosszabbítás. A korábbi vágtázó játékosoknak már csak hűlt helye volt, csak vergődő legények próbálták valahogy odapiszkálni valahogy a labdát, ahova kell. A meccs attól még ment a maga iramában, de nem tűnt valószínűnek egy harmadik gól. Aztán pedig – nem először – a meccs ismét rácáfolt az előzetes várakozásokra: a 101. percben ugyanis az ellenünk is az utolsó pillanatban szögletből fejjel egyenlítő Saponjic talált be (szögletből fejjel). Innentől már egyértelmű volt a hátralévő kicsivel több, mint negyed óra forgatókönyve: Mali támad, a szerbek pedig betolják a gólvonalra a buszt, hátha nem talál be ellenfelük. Ennek ellenére még futotta erejükből néhány ígéretes kontrára is, amelyekből végleg el is dönthették volna a találkozót, ahogy Mali is megtehette volna. Végül tényleg Mali döntött: a 112. percben Kone megkapta második sárgáját, ami végleg sok volt az afrikaiaknak. Az utolsó percek lecsordogáltak szépen, Szerbia pedig mind a három kieséses meccsét hosszabbítás után nyerte. A döntőben tehát ők találkoznak majd Brazíliával, a bronzról pedig egy hamisítatlan afrikai rangadó dönt majd.

Szerbia – Mali 2:1
G: Zivkovic (4.), Kone (39.), Saponjic (101.)

Baranyai Balázs