Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

U20-as VB: Szerbia a brazilokat legyőzve világbajnok! – videóval

Az új-zélandi rendezésű U20-as világbajnoki döntő két résztvevője, a tornán veretlen Brazília, és az egy vereséget számláló Szerbia élvezetes mérkőzésen, hosszabbítás után döntötte el a trófea sorsát.

Kép forrása: dailymail.co.uk  Szerbia joggal örül: U20-as csapata a világ legjobbja!

Kép forrása: dailymail.co.uk
Szerbia joggal örül: U20-as csapata a világ legjobbja!

Brazília U20 – Szerbia U20 1-2 (0-0, 1-1 h.u.:1-2)
Gólszerzők: Pereira (73.) ill. Mandic (70.), Maksimovic (118.)

Sajnos már megszokott, hogy egy sorozat döntőjében a csapatok minimális kockázatot vállalva lépnek pályára, és ezen a meccsen sem volt ez másként. A világon mindenhol esélyesként induló brazil futballisták ellen a szerbek sem vállalták fel a legelején a nyílt támadófocit, inkább a védelem egyszerűségére, de magabiztosságára ügyeltek. Bár nagy fölényben voltak a dél-amerikaiak, a szerb falat áttörni nem volt könnyű, és komoly helyzeteket sem tudtak kialakítani, egy Gabriel löketnél többet nem tudtak felmutatni, míg a másik oldalon a kontrajátékra helyezték a hangsúlyt, de komoly gólszerzési lehetőséget nem jegyezhettünk fel az első 45 perc után.

A második játékrészre rákapcsoltak a brazil ifjak, és erőteljesebben próbálták a szambafocit a szerbek ellen belevinni a játékba, de sokáig ez sem használt. Sőt, ha a veszélyesebb lehetőségeket vesszük, akkor bizony azokat a szerbek alakították ki, Jean egy alkalommal bravúrt kellett, hogy bemutasson, de a 71. percben már ő is tehetetlen volt: Mandic kapott nagyszerű labdát az ötös vonalán egy beívelésből, és nem volt nehéz dolga a kapuba passzolnia. Vezettek a szerbek! Nem sokáig, mert ha kell, akkor bizony Brazília megrázza magát: három perccel a gól után a csereként beálló Pereira megunta a tehetetlenséget, és négy védőt megbolondítva egy egyéni akció végén kilőtte a hosszú alsó sarkot, a torna egyik legszebb gólját szerezve. 1-1, és újra nyílt a meccs! Visszavettek egy kicsit ezen a ponton a felek, és lelassították az akciókat, de még a végére ismét csak Pereira kezdett bele egy egyéni akcióba, ám azt már nem sikerült befejeznie, jöhetett a hosszabbítás.

Ami újfent csak brazil fölényt hozott, és már kezdett kialakulni egy 70-30-as labdabirtoklási arány a sárga mezesek javára, de ezzel megint csak meddő mezőnyfölénybe kerültek, míg a csapat legjobbja, Pereira újra meg nem villant. Egy védőről lepattanó labdát próbált meg a kapuba suhintani kapásból a brazil gólszerző, de a lövésébe sikeresen beleléptek, maradt a döntetlen még egy ideig. És azért csak egy ideig, mert a szerbek a 118. percben kihasználták, hogy ellenfelük igyekszik lezárni a meccset még a tizenegyesrúgások előtt: a brazil csapat teljesen kitámadott, mindenki előrement a szerbek tizenhatosáig, ám ott egy rossz passzt lefülelve megindultak déli szomszédaink, és Maksimovic révén lezárták a világbajnoki finálét. 1-2, és a brazil csapatnak már nem volt lehetősége újra talpra állni, így a 2015. évi U20-as világbajnokság győztese, Szerbia!

Lám, újra csak az utolsó pillanatok hozták meg a sikert Szerbiának, mi pedig elgondolkodhatunk, milyen kevésen is múlt a negyeddöntőben ellenük, kétszer is…

http://www.dailymotion.com/video/x2up5ra_highlights-brazil-u20-1-2-serbia-u20-final-20-06-15-hd_sport

Demmel László