Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Magyar Eb-keret: Dzsudzsák Balázs

2016.06.14. a nap amire már az egész ország vár, Magyarország 44 év után újra az Eb-n szerepel. A következő napokban bemutatjuk azon játékosokat, akik hazánkat képviselik ezen tornán. Minden este 8 órakor, egy újabb játékost igyekszünk jobban megismertetni a veletek.

A válogatott Eb – kerete:

Kapusok:
Gulácsi Péter, Dibusz Dénes, Király Gábor

védők:
Kádár Tamás, Guzmics Richárd, Lang Ádám, Fiola Attila
Pintér Ádám, Juhász Roland, Korhut Mihály, Bese Barnabás

középpályások:
Kleinheisler László, Stieber Zoltán, Lovrencsics Gergő, Elek Ákos
Nagy Ádám, Gera Zoltán

csatárok:
Szalai Ádám, Németh Krisztián,Nikolics Nemanja, Böde Dániel, Priskin Tamás

Dzsudzsák Balázs

Utolsó részéhez ért sorozatunk, mind a 23 játékoson végigmentünk akik az Európa-bajnokságon szóhoz juthatnak. Ki is maradhatott volna a végére, ha nem a jelenleg a legjobbnak tartott játékos, a csapatkapitány Dzsudzsák Balázs?

1986.12.23-án született. Debrecenben járta végig a szamárlétrát, már a Loki első bajnokcsapatának tagja lehetett, hisz pályára lépett a 2004/05-ös szezonban is. Igaz akkor még csak pár meccsen. 2005/06-ban már 10-szer bevetették, s 2 gólt is sikerült berámolnia. 2006/07-ben már meghatározó játékosa volt a DVSC-nek, 23 pályára lépés 7 gól, s bemutatkozott a válogatottban is. 2007/08 őszén 13 találkozón 5 gól, s jöttek a külföldi megkeresések. Jöttek – jöttek a különböző csapatnevek, de fejlődését szem előtt tartva, nem akarta meglépni a nagyobb bajnokságot. Úgy tartották a menedzserével, hogy először lépjenek egy kicsit, mondjuk Hollandia fele, majd ha ott megerősödött, akkor jöhet egy igazán nagy bajnokság. Egyik nap már majdnem eladták az Ajaxnak, amikor is…

Dzsudzsák PSV nsoPSV mezben (nso.hu)

Váratlanul bejelentették, hogy szerződtette a PSV Eindhoven. 2008 januárjában 2,5 millió Euróért került a holland sztárcsapathoz. Sokan féltették, hogy úgysem fog játszani, de ő rácáfolt a károgókra, kiváló teljesítményt nyújtott. Negyeddöntőig masírozott a PSV-vel az UEFA kupában, ahol is a Fiorentina állta végül útjukat. A bajnokságban 17 találkozón 3 góllal és 3 gólpasszal zárt. Megnyerték a holland bajnokságot is, így indulhattak a Bajnokok Ligájában is. 2008/09-es bajnokságban 11 gólt jegyzett, emellett kiosztott 9 gólpasszt is. A BL-ben viszont gólig nem jutott, csak egyetlen gólpassz fűződött a nevéhez. Még két évig tartozott a PSV keretéhez, a szurkolók megszerették, hisz 3,5 év alatt 157 mérkőzésen lépett pályára a csapat színeiben, ezeken 54 gólt, s 50 gólpasszt adott.

Dzsudzsák Anzsi rangadoAnzsi Mahacskala is volt a kenyéradója (rangado.hu)

2011 nyarán az volt a napi kérdés, melyik napon, épp mely csapat vinné a magyar középpályást. Beszéltek olasz, angol, német sztárcsapatokról. Erre hirtelen semmiből, június végén bejelentették, 14 millió Euróért megvette a játékjogát az orosz Anzsi Mahacskala. Ebben a csapatban játszott már akkor a brazil világbajnok Roberto Carlos, s nagy erőkkel csábították a kameruni Samuel Eto’ot. De mégis mindenki húzta a száját, Dzsudzsák csak a pénzre ment, nem a pályafutását nézte, hanem, azt, mennyit tehet zsebre. Végül váratlanul csak 8 meccsen húzta magára az orosz csapat mezét, mert hirtelen a semmiből megint újabb bejelentés jött. Fél évvel később, ugyanis haszonnal tovább adta az Anzsi a Dinamo Moszkvának. Nagy tervek voltak a Moszkvánál, már ott játszott a német Kevin Kuranyi illetve több orosz válogatott játékos is. 19 millió Eurót adtak a magyar középpályásért. 3,5 évig tartozott a Dinamohoz. De BL-ben nem tudott velük szerepelni, csak Európa – ligában. Első félév 9 bajnoki 3 gólpassz…. Nem sok. Jött a 2012/13-as szezon, a bajnokságban 27 meccs 5 gól, 10 gólpassz, egy szélsőtől nem rossz. 2 El-selejtező, 2 El csoportmeccs, ezeken 1 gólpassz.  2013/14 23 bajnokin 1 gól 3 gólpassz, már nem számított olyan jó mutatónak. 2014/15 újra jó teljesítményt nyújtott, 29 bajnokin 7 gól 11 gólpassz, El-selejtezőt sikerrel vették, az Európa – ligában pedig a nyolcaddöntőig sikerült eljutniuk, ahol is a Napoli állta útjukat. Nyáron újra jöttek a hírek, Dzsudzsákot leigazolja a Hertha, viszi a Lazio, szerződteti ez vagy az a sztárcsapat. Erre fel…

136794_dzsudzsak_balazs - rangado(rangado.hu)

A török Busaspor 1,6 millió Eurót fizetett ki az anyagi gondokkal küzdő Dinamonak. Nem véletlen, hogy az orosz csapat a szezon végén ki is esett az élvonalból. Dzsudzsák a török bajnokságban 23 találkozón 3 gól, 5 passz mutatóval zárt. Nem is voltak megelégedve vele, a tulajdonos közölte, Dzsudzsák eladó! Idén 30 éves lesz, ha még valamit szeretne a pályán elérni, akkor most tudná megtenni. Erre fel napok óta, szaúdi ajánlatról lehet hallani. Majd meglátjuk mi lesz, az Eb-n még megmutathatja mit tud, s utána talán egy nagyobb orosz csapat úgy gondolja, a magyar válogatott csapatkapitányára van szüksége.

U17-es válogatottban 6/1-es az U19-esben 6/5-ös mutatóval zárt. A felnőtteknél Várhidi Péter kapitányi ténykedése alatt mutatkozhatott be, alig több, mint 20 évesen. Görögország elleni Eb-selejtezőn kapott, alig több, mint 10 percet. Részese lehetett, az olaszok elleni parádénak, ráadásul 82 percig kiválóan játszott a fiatal középpályás. Azóta 2007 óta, tehát közel 10 éve, meghatározó játékosa a válogatottnak. 78 alkalommal szerepelt eddig a nemzeti tizenegyben, tehát jó eséllyel pályázik arra, hogy akár Király Gábor csúcsát majd egyszer ő döntse meg, hisz 4 évig még simán a válogatottban szerepelhet. Mint írtam, a görögök ellenében mutatkozott be a válogatottban, s a görögök ellen lőtte az első gólját is, igaz akkor már Erwin Koeman volt a szövetségi kapitány. Igaz ez barátságos meccs volt. 2 gólját is a Koeman éra alatt érte el, igaz az volt az utolsó meccse a holland kapitánynak, akit stílszerűen egy hollandok elleni meccsen búcsúztattunk Hazája szurkolóit egy 6-1-el örvendeztette meg, mi a gólunkat lőtte “Dzsudzsi”.

Magyarország - Hollandia VB-selejtező futball mérkőzésDzsudzsák leteszi, s beveri! (starsandfriends.hu)

Jött Egervári Sándor, aki természetesen számított Dzsudzsákra. San Marino ellenében a 8-0-ás győzelemkor, 1 gólt és 3 gólpasszt osztott ki. A következő finnek elleni találkozón a hosszabbításban a győztes gólt ő érte, majd a litvánok elleni barátságos találkozón is lőtt 1 gólt. Jöttek a meccsek sorban, gólok elmaradtak, igaz a hollandok elleni 5-3-as vereség alkalmával, mind a 3 gólhoz a gólpasszt ő osztotta ki. Majd Luxemburg ellen 1-et, San Marino ellen 2 gólpasszt adott. Izland ellenében barátságos találkozót játszottunk 4-0-ra nyertünk, Dzsudzsák pedig 1 gólt lőtt. Gól-gólpassz Lichtenstein és Csehország ellen. Az írek ellen először viselhette a csapatkapitányi karszalagot. Utána is lőtte a gólokat, kiosztotta a gólpasszokat, de most az összeset nem sorolnám itt fel, az Egervári éra utolsó gólját is ő lőtte, a hollandok elleni 8-1 alkalmával.

Pintér Attila lett a szövetségi kapitány, ő pedig véglegesen neki adta a kapitányi karszalagot. Ezt egyből a dánok elleni barátságos meccsen góllal ünnepelte. Az északírek elleni kudarc alkalmával ő adta a gólpasszt.

Majd jött Dárdai, mentünk Bukarestbe. A csapatkapitány Dzsudzsák Balázs. Szabadrúgás a második félidőben, 25 méterről és ….! Góóóól!!!! Azzal a góllal jött vissza a remény. A további meccseken is pályán volt, mindent megtett a sikerért. Legközelebb a litvánok elleni barátságos meccsen lőtt 1 gólt, s kiosztott 2 gólpasszt. Minden meccsen pályán volt, Bernd Storck is számított rá. Természetesen csapatkapitány maradt. Jól játszott igaz gólt, nem tudott elérni. A norvégok elleni pótselejtezőn is kiválóan játszott, de a gólok elmaradtak.

Idén a horvátok elleni hazai barátságot mérkőzésen, újra szabadrúgáshoz jutottunk, s újra gólt ért el. Elefántcsontpart és Németország ellen is játszott. Az Eb magyar sztárja lehet. Reméljük olyan játékot fog bemutatni, ami után külföldi csapatok sora fogja keresni, s nem azzal fogja meglepni a közvéleményt, hogy valahova messzire igazol, hanem azzal, hogy egy nagyobb európai csapat fogja bemutatni.

Endrődi Dávid