Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Eb: itt van a fiatalok álomcsapata

Most, hogy véget ért az Eb, volt idő kicsit összeszedni a gondolatokat a tornával kapcsolatban és értékelni. Ezúttal összeszedtük a legjobban teljesítő 23 éven aluli játékosokat és összehoztunk egy álomcsapatot – ők lennének.

Kép: thisianfield.com

Kép: thisianfield.com

Danny Ward

Nem volt nehéz dolga a walesi kapusnak, hiszen rajta kívül nem sok fiatal kapus jutott szóhoz. Ő is csak egyszer védett. Az ő tagsága így nem a lehengerlő teljesítményen alapszik, hanem egyáltalán azon, hogy pályára lépett. Nem mellesleg ő egyébként Bogdán Ádám életének megkeserítője is Liverpoolban, tavaly többnyire ő volt Mignolet helyettese.

Kép: lequipe.fr

Kép: lequipe.fr

Ricardo Rodriguez

Az Arsenal kiszemeltje nagyszerű négy meccset produkált – mégis viszonylag kevesen szúrták ki maguknak. A legutóbbi szezont Wolfsburgban töltő védő nagyszerű rúgótechnikával van megáldva és a bal lába a szabadrúgásoknál is gyakran elsül. Ebben a pozícióban rendre a portugál Guerreirót szokták a legjobbnak választani az Eb-ről, de mi most kivételt teszünk – a Dortmundba igazoló Európa-bajnok jól játszott, de Rodriguez talán valamivel még rajta is túltett.

Kép: www.frsportsnews.com

Kép: www.frsportsnews.com

Ben Davies

A csoportkör után az Eb-s álomcsapat tagja volt, de később is remekül játszott. Noha ő is leginkább a védelem baloldalán került bevetésre, mi középen helyeztük el. Nagy szerepe volt a remekül záró walesi védelemben, fiatal kora ellenére nagyon stabilan játszott.

Kép: 444.hu

Kép: 444.hu

Lang Ádám

A másik középhátvéd ki más is lehetne, mint Lang Ádám? A Videoton védője a védelem jobb oldalán mondjuk többet szerepelt, de középen van neki az igazi helye. A csapat egyik legjobbja volt, remek teljesítményt produkált – ez alól csak a belga-meccs kivétel. Ott ugyanis Hazard azt csinált vele amit akart, ahogy a többiek is – igaz, ez nem csak az ő hibája volt, hanem a taktikáé is. Ettől függetlenül megérdemelt a helye.

Kép: www.gazzettaworld.com

Kép: www.gazzettaworld.com

Joshua Kimmich

Ki hitte volna, hogy a Bayern fiatal reménysége így bejátssza magát a csoportkör alatt? Támadásban nagyon hasznos volt és többnyire a védőfeladatait is jó látta el – bár itt azért még van hová fejlődnie. Ettől függetlenül benyújtotta pályázatát Lahm örökére. 2014-ben pont nálunk, Budapesten szerezte meg az U19-es Európa-bajnoki címet, hamarosan más sikereket is elérhet.

Kép: Goal

Kép: Goal

Granit Xhaka

Az újdonsült Arsenalos nem sokat hibázott. Elképesztő passzmennyiséget produkált, ráadásul szinte eladott labda nélkül. Svájc egyik legjobbja volt, többek között miatta is tartani kell az ellenük vívandó vb-selejtező miatt. Ide kívánkozik még, hogy kik maradtak le a csapattagságról: Delle Alli, Calhanoglu, Paul Pogba, Nagy Ádám… Nagy jövő előtt áll, habár ő sokkal inkább a jelen embere.

Kép: squawka.com

Kép: squawka.com

Eric Dier

Első meccsén egy hatalmas szabadrúgásgóllal vétette észre magát, aztán csapata egyik húzóemberévé vált. Persze a PL szerelmeseinek nem kell feltétlenül bemutatni, sokan már a torna előtt is el voltak ájulva tőle. Ilyen fiatalon ilyen éretten játszani nem kis dolog, a Tottenham színeiben idén a BL-ben is bizonyíthat majd.

Kép: www.sbnation.com

Kép: www.sbnation.com

Bartosz Kapustka

Kevés kiemelkedő játékost találni így visszanézve. A mérkőzések milyenségéből fakadóan (reaktív futball) inkább csapatteljesítményekről lehetett beszélni, mint sem játékosokról. Ez főleg a támadószekcióban szembetűnő, ahol hirtelen nagyot esik a színvonal. A szélsők gyötrelmes tornát tudhatnak maguk mögött – többek között ennek is köszönhető, hogy a lengyel Kapustka ilyen kevés játéklehetőség ellenére is be tudott kerülni. Ez leginkább egy gesztus az ő irányába, hiszen jól mozgott és még csak 19 éves – a többiek tapasztaltabban, nagyobb névvel sem tudtak sokkal többet nyújtani nála.

20160710renato-sanches-portugal-valogatott-focieb

Renato Sanches

És akkor a 18 éves Sanches. Aki látta a BL-ben, a Benficában focizni, az nincs meglepődve. Egy energiabomba ez a srác, ráadásul nagyon hatékony. Érdekes, hogy a csoportkörben nem igazán jutott szóhoz, csak később került rá a sor. A nyolcaddöntőben csereként beállva lett a meccs legjobbja, majd a következő körben szintén megkapta ugyanezt az elismerést. Idősebb kollégái igazán elgondolkodhatnának, hogy hogyan is kell ezt csinálni – valahogy úgy, ahogy Sanches teszi.

Kép: www.la-croix.com

Kép: www.la-croix.com

Kingsley Coman

Nem rajta múlt. Villámgyors, képes váratlan megoldásokra – sokszor került viszont úgy pályára, hogy azt rajta kívülálló okok miatt nem tudta megfelelően kamatoztatni. Persze lehet hiányérzete, hiszen pár szép trükkön kívül nem sok minden fűződik a nevéhez, de így is befért. Nem a szélsők Eb-je volt ez.

Kép: www.lagazzettaworld.com

Kép: www.lagazzettaworld.com

Romelu Lukaku

Tette, amit tennie kellett. Várakozásoknak megfelelően szórta a gólokat Lukaku, aki a védők rémálma. A jelenleg még evertoni center gyors, technikás és hihetetlen testi ereje van. Egyenletesebb teljesítményt nyújtott, mint Alvaro Morata.

 

 

Ward

Kimmich   Lang   Davies   Rodrigues

Xhaka   Dier

Coman   Sanches   Kapustka

Lukaku