U20-as vb: Gólzáporos meccsen búcsúztak a németek – videó

Már rég maguk mögött hagyva a csapatok a csoportkört, az egyenes kieséses szakasszal folytatták a Dél-Koreában zajló U20-as világbajnokságot. A mai napon három találkozóval folytatódott tovább a torna.

18880065_1124819360995896_4043205984523322079_o

Zambia U20 – Németország U20 4:3 (3:3) – hosszabbítás után
Gólszerzők: Banda (50.), Sakala (68.), Mwepu (86.), Mayembe (107.) ill. Ochs (37.), Serdar (89.), Arweiler (94.)

A nap meglepetését okozta Zambia és Németország találkozása. Előzetesen mindenki arra számított, hogy a rutinosabb német fiatalok könnyedén lépnek át Zambia legjobbjain. A papírformának megfelelően, az első játékrészben a németek domináltak. A vezető találat megszerzéséig 37 percet kellett várni. A Hoffenheimet erősítő Ochs talált be.

A második játékrészben hamar elapadt a németek csekély előnye.  Az 50. percben Banda lőtte be az egyenlítő találtot. A 68. percben pedig már Sakala révén Zambia meg is fordított a találkozó állását. A 86. percben Mwepu is beköszönt a német kapuba, és ekkor úgy tűnt, hogy Ochsék nézhetnek is egy repülőjáratot haza. Ők azonban nem adták fel. Serdar a 89. percben szépített, majd a lefújás előtt egy hajszállal Arweiler hosszabbításra mentette a találkozót.

A 2*15 perc ráadás sem okozott azonban sok örömet a németeknek. Már az első játékrészben hátrányba kerültek. Mayembe a 107. percben ismét előnyhöz juttatta Zambiát. Mivel a hátralévő időben a németek erejéből újabb feltámadásra már nem futotta, így meglepetésre az afrikai ország jutott be a következő körbe.

Anglia U20 – Costa Rica U20 2:1 (1:0)
Gólszerző: Lookman (35. 63.) ill. Leal (89.)

Anglia nem bízta a véletlenre a továbbjutás sorsát. Az első játékrészben ugyan sokáig kellett arra várni, hogy a szigetországiak megszerezzék a vezető találtot, de Lookman révén végül ez is bekövetkezett. Az Evertont erősítő támadó a 35. percben köszönt be Costa Rica kapujába.

A második játékrészben is az angolok futballoztak jobban. A 63. percben ismét az első gól szerzője volt eredményes, és duplázta meg saját, illetve csapatának a góljainak a számát. A 88. percben Chapman kézzel ért a labdát a tizenhatoson belül. A labdarúgó megmozdulása maximum röplabdában lett volna helyénvaló. Jutalmul Costa Rica rúghatott büntetőt. Leal lövését első körben ki tudta ütni a hálóőr, ám a labda visszapattant a rúgó elé, aki a kipattanót már nem hibázta el. Ezzel szépíteni tudott Costa Rica, azonban a lefújás után az angolok örülhettek.

Uruguay U20 – Sszaúd-Arábia U20 1:0 (0:0)
Gólszerző: De La Cruz Arcosa (50. – büntető) ill. –

Nem tartogatott sok gólt Uruguay és Szaúd-Arábia találkozó a legjobb 16 között. Az első játékrészben az első komolyabb helyzetre a 25. percig kellett várni. Schiappacase cselezte át magát a védőkön, át lövése hajszállal kerülte el a bal kapufát. A 40. percben Fahad Ayidh Al Rashidi csapott le egy kipattanóra, ám a labda a kapus kezei között végződött.

A második félidőből csupán 5 perc telt el, amikor Abdullah Al Amri kézzel ért a labdához a tizenhatoson belül. A büntetőt De La Cruz Arcosa értékesítette, a labdát remekül helyzete a léc alá. A találkozón nem is esett több találat, így a rögzített helyzetből elért gól elég volt a továbbjutáshoz.

kép: U20 World Cup Facebook

Nagy Gábor