Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Vb 2018: sztárok akiknek ez lehet az utolsó

Már csak néhány nap és kezdetét veszi a 21. labdarúgó-világbajnokság melyet Oroszországban rendeznek meg. Ez minden játékos számára a legfontosabb viadal. Vannak olyanok, akiknek ez lesz az első ilyen jellegű világeseménye, de olyanok is akadnak, akiknek ez lesz az utolsó. Andrés Iniesta, Rafael Márquez, Stephan Lichtsteiner és még talán Cristiano Ronaldo is az utóbbi halmazba tartozik. Ám nem csak őket érinti ez a cikk, mivel rajtuk kívül is rengeteg futballista jár pályafutásának vége felé.

utolsosztarok

– Az A-csoport bővelkedik idősebbnél idősebb játékosokban. Itt található az a kapus, aki rekordot állíthat korával, de sajnos túlkoros sztárok is akadnak. Kezdjük a rendező orosz válogatott játékosaival!

Jurij Zsirkov

A jelenleg 34 éves Zsirkov leginkább hazájában játszott, ám pályafutásának csúcsán két évet a Chelseában töltött. Annak idején még Dzsudzsák Balázs csapattársa is volt az Anzhi Makhachkalánál. 2005-ben debütált a nemzeti csapatnál, azóta pedig 84 mérkőzést húzott le.

Sergey Ignashevich

Ignashevich nem tartozik a legnagyobb nevek közé, ám mivel idén betöltötte a 38. életévét mindenképpen a listán a helye. Érdekesség, hogy így is csak a harmadik helyet csípte el a legidősebb játékosok között.

Képtalálat a következőre: „ignashevich russia”

Kane már megízlelhette milyen a veterán ellen játszani (Fotó: zimbio.com)

Esszám el-Hadari

A vb legidősebb játékosa nem más, mint az egyiptomiak hálóőre. A most 45 éves! el-Hadari Faryd Mondragón 2014-es rekordját fogja átadni a múltnak. A szintén kapus Mondragón 43 évesen és 3 naposan védett a tornán.

Esszám
el-Hadari
két büntetőt hárított a 
elődöntőben /Fotó: AFP

Még 45 évesen is így nyújtózik (Fotó: blikk.hu)

Diego Godín

Godín közel nyolc éve tartozik az Atlético Madrid kötelékébe, és ezalatt az idő alatt rengeteg kupát hódított el. A matracosok játékosaként spanyol bajnoknak, Királykupa és spanyol Szuperkupa győztesnek vallhatja magát. Hazájával 2011-ben Copa Américát nyert, 2010-ben pedig negyedik helyet szerzett a világbajnokságon. Most 32 éves, így könnyen meglehet, hogy nem látjuk többször vb-n.

Maxi Pereira

Godínhoz hasonló eredményeket ért el Pereira is, ám ő nem Spanyolországban, hanem Portugáliában alkotott maradandót a Benfica (és idén a Porto) játékosaként. A jelenleg 34 esztendős hátvéd négyszeres portugál bajnok és hatszoros portugál szuperkupa győztes.

Képtalálat a következőre: „godin maxi pereira”

– A B-csoportban sajnos rengeteg idősebb sztár van, akik közel vannak pályafutásuk végéhez.

Ricardo Quaresma

Mindig is az egyik legnagyobb ígéret volt a portugálok rosszfiúja. Sajnos nem váltotta be a hozzáfűzött reményeket, épp ezért sehol sem tudott hosszabb ideig megmaradni. Trófeái azonban akadnak bőven: a Portoval többszeres bajnok és Szuperkupagyőztes, a Chelsea futballistájaként angol Szuperkupát nyert, míg az Interrel kétszer lett első a Serie A-ban és még a Bajnokok Ligáját is elhódította. A 34 éves támadó a nemzeti csapattal két éve Európa-bajnok lett.

Beto

A május elsején 36. életévét betöltő hálóőr végigjárta az összes portugál nagy csapatot, emellett Romániában is bajnok lett. A 2016-os Európa-bajnokságon nem vett részt, így ő nem tartozik az aranyérmesek közé. A tizenháromszoros válogatott kapusnak ez lehet az utolsó világeseménye.

Bruno Alves

A több, mint tíz éve válogatott Bruno Alves szintén 36 éves. Ő azonban ott volt két éve Franciaországban, ahol óriási meglepetést okozott társaival. Jelenleg a Rangers játékosa, egészen 2019-ig.

Pepe

Az egyik legismertebb és legjobban (szeretett?) futballista a vörösök csapatában. Hírnevet a Real Madridban szerzett, ahol tíz évet töltött el. Tavaly nyáron azonban elhagyta a királyiakat és a Besiktashoz igazolt levezetni. A 35 esztendős bekk háromszor nyert a Reallal bajnokságot és BL-t, de a Porto színeiben is kétszer lett portugál bajnok. Természetesen alapembernek számított az Eb-n.

Cristiano Ronaldo

Sajnos igaz a mondás, az idő tényleg csak úgy repül. A jelenkor, sőt a történelem egyik legnagyobb labdarúgója már 33 éves. A Manchester Unitedben vált világsztárrá, de a Real Madridban éli legszebb éveit. A királyiaknál valami elképesztően játszik: 438 mérkőzésen 450 gólt rúgott és 131 gólpasszt adott. Messivel egyetemben Ronaldo is ötszörös Aranylabdás. Összesen ötször nyert Bajnokok Ligáját, emellett számtalan serleg birtokosa. A portugál válogatottban 2003-ban mutatkozott be, és az azóta lejátszott 150 meccsén 81-szer volt eredményes. Legnagyobb eredményét 2016-ban érte el, mikor a franciaországi Eb-n aranyérmesek lettek a házigazdákkal szemben. Ronaldo a következő világbajnokságon 37 éves lesz, így elképzelhető, hogy azon már nem lesz ott. Bizakodásra adhat okot, hogy egy orvosi szaklap szerint egy huszonéves erőnlétével rendelkezik. Reméljük igazak ezek a hírek és még sokszor láthatjuk őt a futballpályán.

Kapcsolódó kép

Nyugi, ott leszek én négy év múlva is (Fotó: pinterest.co.uk)

Pepe Reina

A 35 éves spanyol kapus a Liverpoolban lett ismert, igaz korábban a Barcelona kapuját is védte néhány alkalommal. Miután elhagyta Angliát a Napolihoz ment, majd egy kis német kaland után Olaszországban telepedett le. Bár idén lejárt a szerződése a Napolival, a Milan rögtön lecsapott rá. Annak ellenére, hogy már 2005-ben bemutatkozott a válogatottban, mindössze harmincnyolc alkalommal kezdett. Mindez azért van, mert egy bizonyos Iker Casillas kiszorította őt a kezdőből. Most is hasonló a helyzet, ám ezúttal David de Gea bizonyult jobbnak nála. A spanyol válogatottal 2010-ben világbajnok lett, előtte és utána pedig Európa-bajnok.

Sergio Ramos

Lehet őt szeretni, nem szeretni, de tény, hogy napjaink egyik legkiemelkedőbb védője. Szinte bárkit megállít, ha kell nem retten vissza az erőszaktól sem. Ramos annyi mindent nyert karrierje során, hogy könnyebb lenne azt leírni milyen trófeája nincs még. Reinához hasonlóan kétszeres Európa-bajnok, egyszeres világbajnok, a Real Mariddal pedig minden létező trófeát elhódított. Fáj leírni, de a következő vb-n 36 éves lesz, és nincs rá sok esély, hogy látni fogjuk őt Katarban.

Andrés Iniesta

Az ikon, a legenda. Nehéz szavakkal leírni milyen csodálatos futballista is ő. Attól függetlenül kinek szurkol az ember, nem lehet őt nem szeretni… és ez óriási dolog. Ha az előbb azt mondtam Ramosról, fáj leírni, hogy valószínűleg nem lesz ott Katarban, akkor ez pokoli. Iniesta huszonkét évig tartozott a Barcelona kötelékéhez, mivel a katalánoknál is nevelkedett. A nagy csapatban való bemutatkozása óta eltelt tömérdek idő alatt ő is begyűjtött minden létező trófeát. A 2010-es vb-döntőn ő szerezte a győztes gólt, mellyel története során először hódította el Spanyolország a világbajnoki címet. Abban az évben közel állt ahhoz is, hogy Aranylabdát nyerjen, ám végül csapattársát Messit jutalmazták. A 34 esztendős varázsló utolsó világbajnokságára készül.

David Silva

Sajnos több spanyol játékos is elmúlt 30, így nagyon elkél a fiatalítás. Köztük van David Silva is, aki a vb megnyerése után a Manchester Cityhez igazolt. Jól döntött, hiszen rengeteg serleg van a birtokában. A válogatottban 2005-ben debütált Luis Aragonés regnálása alatt. 123 meccsen 37 gólt és 33 gólpasszt adott. 32 évesen még benne lehet egy vb, de elképzelhető, hogy addigra szögre akasztja a stoplist.

Kapcsolódó kép

Bár klubszinten ellenfelek voltak, az életben jó barátok (Fotó: player.hu)

– A C-csoportban található a vb negyedik legidősebb futballistája.

Tim Cahill

A 38 éves ausztrál legenda már 2006-ban is ott volt a világbajnokságon. Akkor nagyon jól kezdett, hiszen a nyitómeccsükön Japán ellen kétszer is eredményesnek bizonyult. Végül tovább is jutottak csoportjukból, ám Olaszország megállította őket. Cahill az Evertonban töltötte karrierje nagy részét, ahol 226 meccsen 56 gólt szerzett.

Olivier Giroud

Giroud elsősorban nem a kora miatt került fel a listára, hanem a teljesítménye miatt. Didier Deschamps már idén is óriási bajban volt, hogy mégis kit hagyjon ki a bombaerős francia keretből. Végül döntött, és sokak felháborodására Lacazette helyett az igencsak gyenge szezont maga mögött tudó Giroudot viszi ki. Nem biztos, hogy ez jó döntés, mindenesetre tény, hogy Lacazette tipusú játékossakkal bővelkednek a kék mezesek.

Kapcsolódó kép

Erre a harcias Giroudra nagy szükség lesz a világbajnokságon (Fotó: gettyimages.co.jp)

– A D-csoport összes veteránja megjárta a spanyol első osztályt.

Willy Caballero

Caballerot a legnagyobb angol csapatok cserekapusaként tarják számon. Játszott a Manchester Cityben és a Chelseában, de megfordult az Elchénél és a Málagánál is. 36 évesen valószínűleg a vb-n is csak második számú kapus lesz Sergio Romero mögött.

Javier Mascherano

Fájó szívvel mondtak búcsút a Barcelona szurkolói a nyolc évig náluk szolgáló Mascheranonak. Januárban ugyanis végleg elhagyta a katalán fővárost a korábbi liverpooli, és Kínába igazolt. Rengeteg poszton megfordult az egyébként középpályás játékos, végül azonban belsővédőként alkalmazta őt a Barca. Egyetlen egy gólt szerzett szeretett csapatában, 2017-ben az Osasuna ellen tizenegyesből.  Az argentin válogatottban 2003-ban mutatkozott be, és tagja volt az ezüstérmes együttesnek is.

Luka Modric

Modric közel hat éve az egyik legfontosabb játékosa a Realnak. A Tottenhamtól igazolt középpályás évről évre bizonyít, és Kroosszal együtt félelmetes párost alkotnak. A Real Madriddal mindent megnyert, de a Dinamo Zagrebbel is háromszoros horvát bajnok lett. Horvátország egyik legértékesebb tagja 32 éves, így nem biztos, hogy láthatjuk még világbajnokságon.

Mario Mandzukic

Tömérdek óriási klubban tűnt fel az évek során Mandzukic. A Bayern München, az Atlético Madrid és most a Juventus játékosaként is elhódított valamilyen trófeát. A bajorokkal Bajnokok Ligáját és bajnokságot, a matracosokkal Szuperkupát, míg a torinóiakkal bajnokságot és Szuperkupát nyert. A 32 esztendős támadó a Wolfsburgban vált ismertté. 2007 óta tagja a horvát válogatottnak, 83 mérkőzésen 30-szor volt eredményes.

Kapcsolódó kép

Lehet utoljára látjuk őket világeseményen? (Fotó: dhnet.be)

– Vajon a vb után ki marad válogatott az E-csoportból?

Stephan Lichtsteiner

Lichtsteiner 2008-ban igazolt Olaszországba, így ott ismerte őt meg a nagyvilág. Kezdetben a Lazionál játszott, majd 2011-ben a Juventushoz ment. Nagy meglepetésre nyáron elhagyja a zebrákat és az Arsenalhoz igazol. A svájciak csapatkapitánya januárban töltötte be a 34-et.

Aleksandar Kolarov

A szerbek egyik legközkedveltebb futballistája már 32 éves. Évekig játszott a Manchester Cityben, majd tavaly nyáron a Romához igazolt. A szerb válogatott 2008 óta számíthat rá, ráadásul ő lett a csapatkapitány is.

Filipe Luis

Az Atlético Madrid sztárja 2009-ben mutatkozott be a brazil nemzeti csapatban. Bár egy évet eltöltött a Chelseánál is, 2015-ben mégis visszatért. Angol és spanyol bajnok bajnok, valamint kétszeres Európa-liga győztes. A 32 éves brazil bekk utolsó vb-jére készül.

Thiago Silva

A brazil válogatott kapitánya többször is kikerült a keretből, viszont a világeseményeken rendre ott van. A PSG futballistájának ez lesz a harmadik világbajnokság. 2014-ben tagja volt a negyedik helyet szerző brazil csapatnak. Természetesen rengeteg kupát nyert Franciaországban és Brazíliában. 33 évesen kevés esély van arra, hogy lesz még vb-je.

Képtalálat a következőre: „thiago silva 2018 brasil”

A vb-n nem fog sokat ücsörögni, az biztos (Fotó: goal.com)

– Ötödik világbajnokságára készül az F-csoport sztárja.

Mario Gómez

A németek csillaga hosszú évek óta tartozik a válogatotthoz. Fénykorában 30 millióért érkezett a Bayern Münchenhez, ahol bajnokságot, kupát és nem mellesleg Bajnokok Ligáját nyert. A 32 éves csatár legutóbb nem vett részt a világbajnokságon, így ez lesz neki a második.

Jesus Corona

Márquez mellett van egy másik régi motoros a mexikóiaknál, mégpedig a kapusuk. A 37 esztendős! Corona 2007 óta válogatott, és ő az ötödik legidősebb játékos az idei vb-n.

Rafa Márquez

Egy nagyon elit társasághoz fog tartozni Rafa Márquez, hiszen az ötödik! világbajnokságára készül. Mindössze három labdarúgó mondhatja el magáról, hogy öt vb-n vett részt: Antonio Carbajal, Lothar Matthäus és Gianluigi Buffon, aki ha nem marad le az idei játékról csúcstartó lehetett volna. Karrierje jelentős részét a Barcelonában töltötte, ahol kétszer lett Bajnokok Ligája győztes, és négyszer spanyol bajnok. 1997-ben játszott először a nemzeti csapatban, 1999-ben pedig a Konföderációs kupát hódította el. Sajnálatos módon a világbajnokság után visszavonul a 39 éves! védő.

Kapcsolódó kép

Korát meghazudtoló módon játszik még ma is (Fotó: goal.com)

– Első világbajnokságára készül az angolok veteránja a G-csoportban.

Vincent Kompany

Bár viszonylag friss és fiatalos a belga nemzeti csapat, azért náluk is vannak idősebb játékosok. Köztük van a csk Kompany is, aki több, mint tíz éve játszik a Manchester Cityben. Háromszoros angol bajnok, egyszeres FA-kupa győztes valamint az angol Szuperkupát is elhódította egyszer. Világbajnokságon még 2014-ben szerepelt.

Thomas Vermaelen

Vermaelen évek óta küzd sérülésekkel, ami jelentősen megnehezíti karrierjét. A Barcelona védője idén már sokszor volt bevethető, így talán ennek köszönhető, hogy ott lesz Oroszországban. Ismertséget az Arsenalnál szerzett, ahol öt évet töltött. A 32 éves védő talán utolsó világeseményére készül.

Ashley Young

Nevéhez képest már nem fiatal a Manchester United balhátvédje. Young 2011-ben érkezett a vörös ördögökhöz, az Aston Villa csapatától. A most 32 éves Young az angol válogatottban 2007-ben mutatkozott be, ehhez képest ez lesz az első világbajnoksága.

Képtalálat a következőre: „ashley young 2018 england”

Young végre célba ért (Fotó: thenational.ae)

– A világ egyik legjobb támadójának ez lesz az utolsó világeseménye?

Lukasz Piszczek

A Dortmundot nyolc éve erősítő Piszczek a lengyel válogatott egyik legidősebb tagja. Pályafutása során kétszer nyert német bajnokságot, Német Kupát és német Szuperkupát. A 33 éves bekk 61-szer ölthette magára a nemzeti csapat szerelését.

Radamel Falcao

Egy újabb óriási név, aki nem valószínű, hogy részt fog venni a következő világbajnokságon. Falcao évek óta az elithez tartozik. Megfordult a Portoban, az Atlético Madridban, a Manchester Unitedben, a Chelseában valamint jelenlegi klubjában a Monacoban. A kolumbiai válogatott csapatkapitánya idén is fantasztikusan játszott, 26 mérkőzésen 18 gólt szerzett és 5 gólpasszt adott. A 32 éves csatár 2007 óta válogatott.

Képtalálat a következőre: „falcao 2018 kolumbia”

Falcaora mindig lehet számítani (Fotó: goal.com)

Ebben a cikkben szinte kivétel nélkül 32 évnél idősebb játékosok szerepelnek, de ne feledkezzünk meg azokról, akik épphogy lemaradtak a listáról. Messi, Fàbregas, Piqué, Suarez, Vardy, Neuer, Khedira… ők mind olyanok, akik szintén közel állnak a visszavonuláshoz. Sajnos az idő gyorsan, kíméletlenül telik és senki sem állíthatja meg. Élvezzük ezeknek a futballistáknak hihetetlen és látványos játékát, ameddig csak tudjuk.

Mihók Richárd


VBBBB
Minden, amit a világbajnokságról, annak jelenéről és múltjáról tudni érdemes. Csoport és csapatbemutató cikksorozat, visszatekintő, avagy minden torna története és érdekességei, legek, statisztikák, egyedi és érdekes témák. A világbajnoki kisokos a torna nyitónapjáig minden nap újabb és újabb cikkekkel, témákkal bővül. A FociClub.hu csapata helyzetbe hoz, avagy tarts velünk a tornai kezdetéig és a vb alatt egyaránt, s ígérjük nem maradsz le semmi fontosról.

VB 2018: 32 VÁLOGATOTT, 736 JÁTÉKOS! – ÍME AZ ÖSSZES UTAZÓ KERET

TELJES MENETREND – INFOGRAFIKA

2

A-CSOPORT
B-CSOPORT
C-CSOPORT
D-CSOPORT
E-CSOPORT
F-CSOPORT
G-CSOPORT
H-CSOPORT

3

URUGUAY
PORTUGÁLIA
SPANYOLORSZÁG
FRANCIAORSZÁG
ARGENTÍNA

HORVÁTORSZÁG
BRAZÍLIA
NÉMETORSZÁG
BELGIUM
ANGLIA

5

Helyszínek: Szamara. Rosztov és Volgograd – I. rész
Helyszínek: Szaranszk, Yekatyerinburg és Kalingrád – II. rész
Helyszínek: Vikgográd, Karany és Szocsi – III. rész
Helyszínek: Moszkva és Szentpétervár – IV. rész

4

Rendező ország bemutatása
Lemaradó játékosok álomcsapata
Eddigi győztese, legek- és érdekességek
Ők lehetnek a vb felfedezettjei – I. rész
Ők lehetnek a vb felfedezettjei – II. rész
Első vb-s sztárfocisták
Sztárok, akiknek ez lehet az utolsó
Ez történt Brazíliában 2014-ben
A világbajnokságok eddigi gólkirályai
Nemzetek, akiknek csak vesztes döntője van
Az eddigi tornák aranylabdásai
A vb-n jubilálhatnak a válogatottban

111

A FociClub.hu vb-visszatekintő című rovatában az eddigi 20 torna történetével, érdekességeivel és győzteseivel ismerkedhettek meg. Minden egyes évszám alatt ott egy “kisokos”, avagy tudj meg mindent a sportág legrangosabb eseményéről. Az évszámok kattinthatóak, a nyitómeccsig minden nap bemutatunk egy újabb és újabb tornát. Kellemes kalandozást térben és időben.

1930 | 1934 | 1938
1950 | 1954 | 
1958
1962 | 1966 | 1970
1974 | 
1978 | 
1982
1986 1990 | 1994

1998 | 2002 | 2006
2010 | 2014