Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Tizenegyesek döntöttek, Szenegál nyerte az Afrika Kupát! – videóval

Az afrikai nemzetek kupájának fináléjában a gól nélküli rendes játékidőt, valamint hosszabbítást követően a szenegáli válogatott büntetőpárbajban felülmúlta Egyiptomot. A szétlövésben a Chelsea kapusa, Édouard Mendy két tizenegyest is hárított.

(Photo by Haykel Hmima/Anadolu Agency via Getty Images)

Ugyan találat nem született, mégis eseménydúsan zajlott a kontinensviadal döntőjének első félideje: a játékrész fő mozzanata Sadio Mané kihagyott büntetőrúgása volt, amit az egyiptomi kapus, Gabaski védett – a tornán sokadik alkalommal remekelve. A túloldalon a legnagyobb sztár, Mohamed Salah mindössze egy alkalommal mutatta meg igazán magát, akkor Mendy kapus eszén nem lehetett túljárni.

A fordulást követően picit csökkent a játék irama, ám néhány veszélyesebb próbálkozást így is feljegyezhettünk: a legnagyobb helyzet Marwan Hamdi előtt adódott, aki azonban célt tévesztett, míg Zizo lövése csak kicsivel kerülte el a lécet. 90 perc után az állás továbbra is 0–0, következhetett a túlóra.

A hosszabbításban Gabaski bizonyult főszereplőnek, számos kulcsfontosságú bravúrral tartotta a lelket az egyiptomiakban. A tizenegyesekhez közeledve egyik csapat sem mert túl nagy kockázatot vállalni, így a szétlövés döntött.

Mindkét hálóőr egy-egy kísérletet hárított, ugyanakkor Egyiptom részéről Mohamed Abdelmonem labdája a kapufán csattant. A mindent eldöntő lehetőség Mané előtt adódott, aki élt is a sansszal, és a meccs eleji hibáját jóvá téve magabiztosan bevágta a büntetőjét.

A szenegáli válogatott fennállása során először ünnepelhet Afrika Kupa-győzelmet.

Afrikai nemzetek kupája, finálé
Szenegál – Egyiptom 0–0 (büntetőkkel 4–2)
Helyszín: Stade d’Olembé; Játékvezető: Victor Gomes
Sárga lap: N. Mendy (17.), Koulibaly (44.), Diallo (54.), Mané (88.), ill. Abdelmonem (5.), Fathi (37.)

Szenegál: É. Mendy – Sarr, Koulibaly, Diallo, Ciss – Kouyaté (P. Gueye 66.), N. Mendy – Sarr (Dia 77.), Gana Gueye, Mané – Diedhiou (Abass 77.). Szövetségi kapitány: Aliou Cissé.

Egyiptom: Gabaski – Ashour, Abdelmonem, Mahmoud Hamdi, El Fotouh – Elneny, Fathi (Lasheen 99.), El Solia (Trézéguet 59.) – Salah, Mostafa Mohamed (Marwan Hamdi 59.), Marmoush (Zizo 59.). Szövetségi kapitány: Carlos Queiroz.

A találkozó videós összefoglalója:

A góllövőlista élmezőnye: