Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Válogatott: Megnevezte szakmai stábját és keretet hirdetett Dárdai

Sajtótájékoztató keretében mutatta be szakmai stábjának tagjait és Románia ellen készülő keretét az idei három tétmérkőzésre felkért Dárdai Pál.

Határozott elképzelésekkel lát munkához Dárdai Pál. – fotó: nso.hu

Az MLSZ székházában megtartott sajtótájékoztatón szó esett Huszti Szabolcsról, a célokról, illetve a játékos filozófiájáról is többek között. A kerethirdetés előtt megtudtuk, kikre számít stábjában az ideiglenes kapitány.
„Nem az eszemre hallgattam, amikor elvállaltam az állást, de rengeteg támogatást kaptam. Régóta Németországban élek, épp ezt a német habitust szeretném belevinni a válogatottba, ezt a pluszt tudom adni a nemzeti csapatnak. Nincs pro licencem, de hároméves koromtól ott ülök az öltözőben, apám mellett ültem, amikor Garami Józsi bácsit láttam, ahogy a vonalakat húzgálja a táblán. Máig őt tartom a legjobb edzőnek Magyarországon. Hogy készen állok-e? Versenyló vagyok, most etetnek a futam előtt, de már mennék a pályára.”

Íme a névsor:
Szabics Imre (másodedző), Andrusch József (kapusedző), Sallói István (megfigyelő), Nyilasi Tibor (stábtag), Késedi Gábor (videóelemző), Dr. Páncsics Gergő (orvos), Halmai Tamás, Végh Barna, Fehér József (fizioterapeuták), Hegyesi László (kit manager), Sztancsik Tamás (sajtófőnök), Tömő Attila (csapatmenedzser)

A másodedzői pozícióval kapcsolatban Dárdai kifejtette, eredeti tervei szerint Lőw Zsoltot, a Red Bull Salzburg segédedzőjét szerette volna maga mellett tudni, ám őt klubja nem engedte el. „Nem titkolom, Lőw Zsolt volt az első számú jelöltem a másodedzői posztra, de sajnos nem tudott megegyezni a klubjával arról, hogy eljöjjön.” Újságírói kérdésre válaszolva elmondta, nem pénzért, hanem segíteni jött. „Belső ösztön, segíteni jöttem, nem kérek pénzt, nem mondhattam nemet.”

Dárdai filozófiája.

A kerettel kapcsolatban az NB I-es labdarúgók nemzetközi rutintalanságát emelte ki, szerinte előbb bizonyítaniuk kell egy erősebb bajnokságban. Ezen kritérium miatt nem kapott most meghívót több, Pintér Attilánál számításba vett játékos. „Az a bajom az NB I-es játékosokkal, hogy nem bizonyítottak erősebb bajnokságban. Kerüljenek ki külföldre, bizonyítsanak – fogalmazta meg határozott véleményét Dárdai. – Amikor összehívjuk a harmincfős keretet, a stábomnak a feladata, hogy felkészítse a romániai mérkőzésre. Akiben nem bíznak, elbizonytalanodik, a felkészülés időszaka alatt meg kell látnunk, ki azok, akik alkalmasak a feladatra.”

Külön kiemelte Dzsudzsák Balázst, Király Gábort, Juhász Rolandot és Gera Zoltánt, mint vezéregyéniséget. A Dinamo Moszkva légiósát a válogatott zsenijének nevezte, kérte ne bántsák és vigyázni kell rá. Majd kitért Huszti Szabolcsra is. A kínai bajnokságban szereplő korábbi Hannover-kedvenccel kapcsolatban elmondta, leszakadt és ha Egervári Sándornak nem sikerült meggyőznie a visszatérésről, akkor neki sem fog menni. Ellenben nem tett felelőtlen kijelentéseket, mint „harapós” vagy „szerethető”.

A keretben a megszokott nevek mellett vannak újoncok is, akik azonban a románok ellen nem biztos, hogy bekerülnek. Ilyen a ferencvárosi Nagy Dominik. „A magyar játékos a túlmotiváltságban fárad el. Nem tudom elképzelni, hogy rendes alapokkal, rendes edzésmunkával és okosan beosztott pihenéssel valaki ne tudja végigjátszani a hatvan-hatvanöt percnyi tiszta játékidőt.”

A keret:
Dibusz Dénes (Ferencváros), Király Gábor (Fulham), Megyeri Balázs (Olympiakos) – kapusok;
Forró Gyula (Újpest), Juhász Roland (Videoton), Kádár Tamás (Diósgyőr), Korcsmár Zsolt (Greuther Fürth), Tamás Krisztián (Varese), Vanczák Vilmos (Sion) – védők;
Dzsudzsák Balázs (Dinamo Moszkva), Elek Ákos (Diósgyőr), Gera Zoltán (Ferencváros), Gyurcsó Ádám (Videoton), Kalmár Zsolt (RB Leipzig), Kovács István (Videoton), Lovrencsics Gergő (Lech Poznań), Nagy Dominik (Ferencváros), Pintér Ádám (Levadiakos), Pölöskei Zsolt (MTK), Simon Krisztián (Újpest), Stieber Zoltán (HSV Hamburg), Tőzsér Dániel (Watford), Varga József (DVSC-Teva), Varga Roland (Győri ETO), Varga Szabolcs (Heerenveen) – középpályások;
Futács Márkó (Mersin Iman Yurdu), Priskin Tamás (Győri ETO), Rudolf Gergely (Győri ETO), Szalai Ádám (Hoffenheim) – támadók

Dárdai elárulta, hogy a jelenleg sérült, valamint klub nélküli futballistákra is számítana a későbbiekben. Nos, Gulácsi Péternek bőrelváltozás miatt kés alá kell feküdnie. Gyömbér Gábor a múlt heti, Újpest elleni összecsapás elején szenvedett térdszalag-sérülést. Bogán Ádám szintén sérülés miatt nem állhat a Bolton és a válogatott rendelkezésére. Míg Koman Vladimir, Németh Krisztián jelen pillanatban csapat nélkül készül.

A sajtótájékoztató vágatlanul:

Szabics: Megtiszteltetés a felkérés

Grazból megérkezett Szabics Imre reagálása. A volt Sturm-támadó örömmel jön, és segít Dárdainak. „Nagy kitüntetés számomra, hogy a Sturm Graz megfigyelői állása mellett a válogatott másodedzői tisztségét is megkaptam.” – idézte az ex-csatárt az ORF.

Gavalovits Sándor