Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Afrika Kupa: Balboa hőssé vált, a házigazda már az elődöntőben!

A fekete kontinens legnagyobb sporteseményének második negyeddöntőjében a hazaik léptek pályára a végső győzelemre is esélyesnek tartott Tunézia ellen. A papírforma borult, Egyenlítői-Guinea történelmet írt, Balboa nemzeti hős lett.

Balboa

Balboa góljaival írt történelmet Egyenlítői-Guinea (forrás: fifa.com)

Tunézia – Egyenlítői-Guinea 1-1 (0-0), hosszabbítás után: 1-2
Helyszín:
Estadio de Bata, Bata
Vezette:
Rajindraparsad Seechurn (MRI)
Gólszerzők:
Akaïchi (70′), Balboa (90+2′ – büntetőből, 102′)
Sárga lap:
Ragued (9′), Yacoubi (63′), Akaïchi (66′), Chermiti (86′), Salvador (90+5′)

Tunézia:  A. Mathlouthi – Abdennour, Ben Yousseff, Yacoubi (Msakni 104′) – Maaloul, Sassi, Ragued, H. Mathlouthi – Chikhaoui, Khazri (Ali Moncer 85′) – Akaïchi (Chermiti 85′)

Egyenlítői-Guinea: Ovono – Randy (Bolado 80′), Mbele, da Garcia, Sipo (Belima 86′) – Senobua, Ellong, Zarandona, Balboa – Nsue, Fabiani (Salvador 61′)

A mérkőzés tétje már a legjobb négybe kerülés volt, s odáig korábban Egyenlítői-Guinea sosem jutott el.
A találkozót a tunéziaiak kezdték jobban, akik a 6. percben közel jártak a gólszerzéshez. Khazri észrevette, hogy Chikhaoui jó pozícióban vagy, így laposan betette neki a labdát, ám a célszemély nem tudta góllal befejezni a támadást. A következő nagy lehetőségre a 28. percig kellett várnunk. Ekkor is Tunézia nemzeti csapata kerülhetett volna előnybe, s a főszerepben ismét Khazri volt, de lövését blokkolták, majd Ovono szögletre mentett, ezzel elhárítva a veszélyt. Ezúttal csupán két percet kellett várni az újabb nagy helyzetre, ami ismételten a fehér mezesek előtt adódott. Akaïchi jó meglátását követően Sassi fejelhetett kapura, ám nem jól célzott, így a hálóőrnek nem kellett játékba avatkoznia. A félidő végéhez közeledve (39′) jött az újabb gólszerzési esély. Viszont ekkor már a házigazda válogatottja járt közel a vezetéshez. A tizenhatos széléről lőtt kapura Balboa, miután Abdennournak mondhatott köszönetet Mathlouthi kapus, hiszen a hátvéd akadályozta meg a gólvonalnál, hogy a labda utat találjon a hálóba. Komolyabb alkalom már nem adódott egyik oldalon sem betalálni, így gól nélküli döntetlennel vonulhattak pihenni a játékosok. Kiegyenlített volt a játék labdabirtoklás és lövések tekintetében, valamint abban is, hogy egyik labdarúgó lövését sem kellett közvetlenül védeniük a kapusoknak.

A fordulást követően nem sokkal (51′) máris helyzetbe került Tunézia. Ovono bravúros védést mutatott be, miután Chikhaoui passza után Akaïchi eresztett meg egy jókora löketet, amit a léc alól tudott fölé tolni a hazaiak hálóőre. majd hét perccel később ismételten a győzelemre esélyesebbnek vélt csapat került közel ahhoz, hogy megszerezze a meccs első találatát, ám Khazri távoli lökete sem ment be. A 65. minutumban Ovononak kellett észen lennie, és végül be is gyűjtötte a labdát a gólra törő Akaïchi elől. A 70. percben azonban már a hazaik kapusa sem tudta útját állni Akaïchi lövésének, így előnybe került Tunézia válogatottja. A gólszerző az ötösről tudott betalálni (1-0). A rendes játékidő végéhez közeledve jártak legközelebb a hazaiak az egyenlítéshez. Nsue jó passzt kapott, majd közelről mutatott be nagyszerű lövést, amit hasonló jelzővel illethető védés követett Mathlouthi-tól, így az eredmény nem változott. A 90. percben viszont jött a fordulat, amikor egy igazán véleményes megmozdulás miatt ítélt Egyenlítői-Guinea javára tizenegyest a játékvezető. A labda mögé Balboa állt, aki magabiztosan értékesítette a büntetőt, s kiharcolta ezzel a kétszer tizenöt perces hosszabbítást, életben tartva válogatottja továbbjutási esélyeit (1-1).

A hosszabbításban abszolút hőssé vált az egalizáló Balboa, hiszen válogatottja a tizenhatos előterében szabadrúgáshoz jutott, amit ő végzett el. Az Estoril labdarúgója káprázatosan tekerte el a labdát a sorfal fölött és a tunéziai hálóőr mellett a kapuba! Óriási gólt láthattunk, és ekkor robbant fel csak igazán az aréna (1-2). Ám a 120. percben a kapu közvetlen közeléből egyenlíthettek volna a tunéziaiak, ám a lövés mellé ment. Még két perc hosszabbítást is felmutatott a negyedik játékvezető, ám elszabadultak az indulatok a hosszabbítás hosszabbításának perceiben, a játékvezető ezt pedig nem számította bele a ráadásba, így a jelzett 2 perc elteltével lefújta a mérkőzést. Tunézia válogatottjának a tagjai ezért nekiestek a bírónak, akit az öltözőfolyosón továbbra is letámadtak a vesztes csapat tagjai. Hiába a dühöngés a tunéziaiak részéről, ez már semmin nem változtat, ők kiestek, míg a házigazda Egyenlítői-Guinea az elődöntőbe jutott. Tény, hogy mindkét gólt megelőző bírói döntés jogossága megkérdőjelezhető, de az is igaz, hogy Tunézia ráült az eredményre az előny tudatában, így teret hagyott a hazaiaknak, akik igyekeztek élni a letámadás lehetőségével. Egyenlítői-Guinea válogatottja első alkalommal jutott be Afrika Kupán a legjobb négy közé, sőt, most szerepelnek csak másodjára a kontinensviadalon, hiszen legutóbb is akkor játszhattak a tornán, amikor Gabon mellet társrendezőként adtak otthont az eseménynek. Balboa vélhetően nemzeti hős lett akár jogos volt a büntető és a szabadrúgás, akár nem, hiszen a portugál bajnokságban szereplő labdarúgó higgadtsága és pontos befejezéseinek a száma határtalannak tűnik. A házigazdára az elődöntőben a Guinea – Ghána mérkőzés győztese vár.

Az Afrikai Nemzetek Kupájának góllövőlistája:
3 gólos: 
Bifouma (Kongói Köztársaság), Akaïchi (Tunézia), Balboa (Egyenlítői-Guinea)
2 gólos: Andre Ayew (Ghána), Gradel (Elefántcsontpart), Mbokani, Bokila (Kongói DK)
1 gólos: Nsue (Egyenlítői-Guinea), Oniangue, Nguessi, Dore (Kongói Köztársaság), Aubameyang, Evouna (Gabon), Singuluma, Mayuka (Zambia), Bolasie, Kimwaki (Kongói Demokratikus Köztársaság), Ali Moncer, Chikhaoui (Tunézia),  Ramos (Zöld-foki Köztársaság), Asamoah Gyan, Boye (Ghána), Diouf, Sow, Mbodji (Szenegál), Manyisa, Phala, Masango (Dél-Afrika), Ghoulam, Slimani, Mahrez, Bentaleb (Algéria), Yattara M., Constant (Guinea), Doumbia (Elefántcsontpart), Sambou Yatabare, Sako, Maiga (Mali), Oyongo (Kamerun), Bance (Burkina Faso)
Öngól: Hlatshwayo (Dél-Afrika)

Nagy Dávid