Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

BL: Hátrányból jött vissza a Benfica Foxiék ellen

Egy találkozóval megkezdődött a szerdai BL-nap. A Benfica idegenben szenvedett meg az egy pontért az Astana ellen, úgy, hogy a kazahok majdnem meglepték Rui Vitória csapatát.

foxi

Astana – Benfica 2-2 (2-1)
Helyszín: Astana Arena
Vezette: Ruddy Buquet (francia)
Gólszerzők: Twumasi (19.), Anicic (31.) ill.: R. Jimenez (41., 73.)
Sárga lap: Canas (50.), Schetkin (90+5.) ill.: R. Jimenez (23.), L. Lopez (44.), Jonas (48.)
Kiállítva:

Astana: Eric – Ilic, Postnikov, Anicic, Shomko – Twumasi (Dedechko, 90+1.), Canas, Amksimovic, Foxi (Zukov, 87.) – Kabananga (Schetkin, 84.), Muzhikov

Benfica: J. Cesar – Silvio (A. Almeida, 65.), L. Lopez, Jardel, Eliseu – R. Sanches, Samaris (Talisca, 65.) – Guedes, Jonas (Cristante, 80.), Pizzi – Jimenez

Vajon lesz-e esélye a kazah bajnoknak a portugál kirakatcsapat ellen? Tettük fel a kérdést. Az első mérkőzés tükrében, és az eddigi eredmények alapján vajmi kevés. Ám a portugálok védelméből kiesett a csapatkapitány Luisao, ami némileg növelte a korábbi újpesti Foxi Kethevoamát soraiban tudó sárga-kékek esélyeit, azonban hozzá kell tenni, a Benfica ezekben a hetekben nem éppen a legjobb eredményekkel büszkélkedhet: ugyan a bajnokságban legutóbbi két meccsét megnyerte, a kupából a városi rivális Sporting ellen esett ki. Ezzel szemben az Astana sorozatban három bajnokiját nyerte meg, igaz a kupából ők is kipottyantak a Kajrat Almaty ellenében. Ennyit az előzményekről. A találkozó egy szédületes César védéssel indult, majd fokozatosan vette át az irányítást a Benfica, de helyzet sokáig nem alakult ki, aztán szinte a semmiből a kapu elé került az Astana, meg is született a vezetés. Twumasi érkezett jókor Kabananga beadására. Megzavarodott a vendégek hátsó alakzata, amelyet kihasználva Anicic szerzett gólt Foxi szabadrúgását követően. A lisszaboniak nem adták fel, több kisebb lehetőség után a félidő hajrájában Raul Jimenez fejelt Eric mellett a hálóba. Ezzel visszahozta a reményeit a piros-fehéreknek.

ast-ben

Térfélcsere után valamivel többet volt a labda a hazaiaknál, akik azonban nem sokat tudtak kezdeni a játékszerrel, pedig nem egy kecsegtető szituáció adódott előttük. A legnagyobb alig túl az első negyedórán, ám Maksimovic próbálkozását ártalmatlanná tette Cesar. A portugálok előtt is adódott egy-egy lehetőség, de nem éltek vele, mígnem Jimenez kapásból ragasztott nagy gól Eric kapujába, amellyel egalizált Rui Vitória csapata, visszalökve az utolsó helyre a kazahokat. Ugyanakkor érzékeny veszteség is érte a luzitánokat, Silvio sérülés miatt kénytelen volt elhagyni a játékteret, szaporodtak tehát Vitória gondjai a védelemben, a másik oldalon ezzel szemben sokáig nem változtatott Stanimir Stoilov. A hajrában azonban igyekezett frissíteni a kazahok szakvezetője is, a sokat dolgozó Kabananga helyét Schetkin vette át, de jelentősebb esemény már nem is történt. A Benfica bebiztosította továbbjutását, aztán, hogy ez csoportelsőséget, vagy második helyet jelent, függ az esti Atletico – Galatasaray összecsapástól is.

A csoport állása:

BL_C
(fotók: uefa.com; tabella: eredmenyek.com)

Gavalovits Sándor