Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

NB I: 6-2! A Fradi kiütéssel nyerte a rangadót

Az NB I 3. fordulójának rangadója nem hozott túl sok izgalmat – egyel kevesebb a hibátlan csapat.

Kép: 24.hu

Kép: 24.hu

Két 6 pontos gárda találkozott a Groupama Arénában, így egy dolog biztos volt: a háromból egy hibátlan csapat botlani fog. Horváth Ferenc Diósgyőrének nem volt veszítenivalója, viszont a minőségbeli különbségek egyértelműen a házigazdák mellett szóltak, akiket nem feltétlenül juttatott most nagy előnyhöz a hazai környezet: a szurkolók szombaton tüntetést tartottak és a mérkőzésre kilátogathattak volna többen is. Alig néhány perc elteltével már szólt is a jól ismert ritmus: “Kurva gyenge!” Azt egyelőre nem tudni, hogy mi nem tetszett a szurkolóknak. Mire számítottak?

Ami a játék minőségét illeti, igazából a hazai viszonyokat ismerve nem kellett magyarázkodniuk a fiúknak. A korábbi szombathelyi meccs után az iram és a színvonal érezhetően magasabb volt, ami inkább a piros mezes vendégek játékán érződött negatívan. A Fradi esélyeshez méltóan azonnal magához ragadta a kezdeményezést és támadni kezdett. Böde mellett ezúttal Duricin is ott volt a kezdőben, hogy kicsit tehermentesítse a tavalyi gólkirályt: ez egyfelől nem jött be, hiszen Böde nem sokat volt játékban, másfelől viszont működött, hiszen a mozgékonyabb támadó nagyon hasznosan tette a dolgát.

A munkát és az észt Trinks és Nagy Dominik hozták a támadásokba, mélyebbről Gera segített, ahogy a széleken Ramirez és Lovrencsics is hozzátette a magáét. Lényegében csak idő kérdése volt, hogy mikor szereznek vezetést. A kezdés utáni első rohamokat még sikeresen átvészelték a diósgyőriek, de egy kis szusszanás után újra nekileselkedtek a zöld-fehérek. Ezúttal sikeresen. A német Florian Trinks lőtt a tizenhatoson kívülről nagyon okosan a kapu bal sarkába, ami a derbi végkimenetele szempontjából hatalmas jelentőséggel bírt.

A vendég mester azonnal reagált és behozta Griffiths-et a fiatal Oláh helyére, amivel egyértelműen a nyomásgyakorlás volt a cél. Már nem volt értelme védeni az 1-0-át, de ez a csere önmagában még kevés volt a helyzet megoldására. Ebben a tekintetben igazán tanulhattak volna a Partizani példájából, amely remekül hajtotta végre a középpályás védekezési sémákat, kiegészítve a letámadásokkal – ezek nem rég teljesen tanácstalanná tudták tenni a zöld-fehéreket, ami akkor a bukásukhoz vezetett. Ez a fajta taktikai érettség viszont most nem látszódott egyáltalán a DVTK-n.

A félidőig még csak-csak próbálkoztak, de a fordulás után már szinte közük nem volt a játékhoz. A Fradi nem hozta vissza őket a meccsbe, hanem befejezte a munkát. Az 51. percben Leandro szabadrúgásból duplázta meg csapata fölényét, amivel szinte végérvényesen lezárult a meccs. A folytatásban azért még mentek a hazaiak és ez az eredményen is meglátszott. Például megszerezte az első gólját a klub színeiben a Red Bull Salzburgtól kölcsönbe érkező Duricin, aki a csapat egyik legjobbja volt – Lovrencsics beadása után a vendég védelem asszisztálásával köszönt be. Percekkel később aztán jött az újabb pofon: egy szöglet utáni kipattanót pofozott be hatalmas erővel a jobbhátvéd Emir Dilaver. Ekkor már 4-0 állt az eredményjelzőn.

A szépítés azért összejött a miskolci alakulatnak, méghozzá a csereként beállt Vela rakétájával. A játékon azonban még van mit csiszolni, ahogy erre az amúgy elég halvány napot kifogó Bognár István is rátapintott a szünetben adott nyilatkozatában (“A csapat szarul játszott. Kész, ennyi.”). Ezen felül viszont ez egy sokkal súlyosabb dolog számukra, mint hogy szimplán rosszul játszottak volna. Itt már szinte osztálykülönbségről volt szó. Teljesen szétesett a diósgyőri védelem, ami a hajrában újabb gólokat kapott: Gera ballal volt eredményes és Duricin duplázni tudott (még ha lesen is állt az indítás pillanatában). A végeredményt végül Tamás Márk állította be a 90. percben, így végül egy elegáns 6-2-es győzelemmel vigasztalta magát és a szurkolóit a Fradi.

Egyértelműen komoly különbség volt ezúttal a két gárda között, így abszolút papírforma az eredmény. Jelen állás szerint nehéz lenne olyan csapatot mondani, amely a Ferencváros és a Videoton mellett reális eséllyel pályázik a bajnoki címre.

Ferencváros – Diósgyőr 6-2
G.: Trinks (33.), Leandro (51.), Duricin (63., 86.), Dilaver (67.), Vela (78.), Gera (84.), Tamás (90.)

Szombati eredmények a 3. fordulóból:
Újpest – Paks 1-0
Haladás – Honvéd 1-1

Vasárnapi mérkőzések:
18:00 Debrecen – Gyirmót
18:00 MTK – Mezőkövesd
18:00 Videoton – Vasas (M4 Sport)

Baranyai Balázs