Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Búcsúzik az angyalföldi szentély

Bezárja kapuit az igen sok mindent megélt Illovszky Rudolf stadion. Nem akármilyen búcsúmeccsnek ígérkezik a szombati rangadó.

illovszky2-e1449652180217-1024x577

Izgalmas programokkal várja szurkolóit a Vasas szombaton, hiszen a klub elbúcsúztatja stadionját, hogy aztán egy új létesítménybe térjenek vissza majd. A klub tájékoztatása szerint délután 14 órától egészen a mérkőzés végéig színvonalas rendezvényekkel szolgálják ki a drukkereket, majd köszönnek el az Illovszky Rudolfról elnevezett létesítményt.

540vasas-stadion-nf13

Lesz sörsátor, kötetlen beszélgetés a klub legendás sportolóival, múltidézés, valamint a labdarúgó szakosztály meghatározó alakjait köszöntik. A részletes program megtekinthető a klub honlapján: http://www.vasasfc.hu/hirek/ingyenes_lesz_a_belepes_a_stadionbucsuztatora_-_a_program-2194

http://www.vasassc.hu/hirek/7057/stadionbucsuztato

A találkozóról természetesen beszámolunk, s helyi érdekességekkel is szolgálunk majd.

201508151923_vasas-videoton_nex5t_dsc18471

S, mint említettük fentebb, igen sok mindent megélt a stadion. Nézzük először is a helyszín mérföldköveit.

1960-ban kezdték építeni, egy évvel később már meg is nyitották a szurkolók előtt. Érdekesség, hogy bár nem a legnagyobb befogadóképességű aréna, a nézőcsúcsot mégis harmincezer ember jelentette 1972. május 28-án, egy Diósgyőr elleni bajnoki alkalmával regisztrálták. Ezt két évvel később a válogatott elleni barátságos találkozón is hozták. Később egyre fogytak a szurkolók, ami egyenes arányos volt a csapat szereplésével. S bár a hatvanas években aranykorát élte a klub, ráadásul 1977-ben eddig utoljára nyert bajnoki címet az együttes, amire 2016-2017-es idényben ismét esélye nyílik – jelenleg ötpontos előnnyel vezetik a tabellát, s növelhetik is a különbséget hétvégi ellenfelükkel, a Videotonnal szemben – valódi rangadóval búcsúzik tehát a stadion.

vasas-vidi

2001-2002-ben kiesett az első osztályból, így kénytelen az NB I/B-ben szerepelni, ám közel másfél éves szenvedés után a pénztelenség miatt végül bedőlt a csapat, és fél évig egyetlen osztályban sem indult a Vasas. 2003 azonban kulcsév volt a klub történetében: Érkezett Jámbor János, és innentől szisztematikus építkezéssel jutott el a mostani magasságokig a klub.

Sok emlékezetes találkozót látott a Fáy utcai pálya, hiszen játszott itt a Real Madrid BEK-elődöntőt, de pályára lépett a korszak kiemelkedő jugoszláv csapata, a Crvena zvezda, míg a közelmúltban már csak az Intertotó-kupa jelentette a nemzetközi szereplést. Utolsó nemzetközi kupameccsét az FK Dubnica ellen vívták a piros-kékek. Az Illovszky stadionban alig több, mint ezer szurkoló látogatott ki. Ezen a mérkőzésen gól nélküli eredményt ért el a csapat.

Jelenleg 6000 férőhelyesként van hitelesítve a stadion, ebből 1500 ülőhely, melyből 550 a fedett, s 4500 állóhely. Az új stadion a tervek szerint – hasonlóan az MTK-éhoz – 5000 férőhelyes lesz, végig befedve. Az átadásra 2017 második felében kerülhet sor, így egy évet biztosan albérletben tölt az együttes. Eltűnik tehát a futópálya, és így sokkal közelebb lehetnek a szurkolók a pályához.

A látványtervek:

stadion_terv_2015

1424437990_vasasstadiontervek_01

Gavalovits Sándor