Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Sokkhatás alatt Olaszország

Olaszország hatalmas meglepetésre mindössze 0-0-s döntetlenre végzett Svédország ellen (részletek itt), így 1958 után ismét lemarad a világbajnokságról…

FIFA World Cup 2018 qualification playoff: Italy vs Sweden

(forrás: ansa.it)

Olaszország lassan ébredezik még csak a tegnap esti sokkból, nagy kérdés, hogy a világbajnokságtól való távolmaradás milyen hatással lesz az olasz labdarúgás egészére. Rengeteg elemző azonnali reformokat követel, kezdve ezt az utánpótláscsapatokban szereplő külföldiek számának drasztikus csökkentésével.

Az internetes és nyomtatott sajtó természetesen címlapon hozza a kiesés tényét, a leggyakrabban használt kifejezések az “összeomlás”, a “csalódottság”, a “katasztrófa”, a “szégyen”, sokatmondó a tekintélyes ‘La Gazzetta dello Sport’ címlapja, amin a fejét fogó Gigi Buffon látható  és hatalmas betűkkel a “vége” szó olvasható.

Az elsőszámú bűnbaknak kikiáltott Giampiero Ventura szavai: “Azért nem mondtam le, mert még nem találkoztam az elnökkel. Sportszakmai szempontból katasztrófális az eredmény, a párharc előtt biztos voltam benne, hogy kiharcoljuk a továbbjutást. Büszek vagyok, hogy részese lehettem ennek a társaságnak és ilyen nagy játékosokkal dolgozhattam együtt.”

Közvetlenül a mérkőzés után Gianluigi Buffon az olasz állami televízió kamerái előtt könnyek között intett búcsút a válogatottnak (bövebben itt). Buffon fantasztikus pályafutását jól jellemzi egy mérkőzés előtti pillanat, amikor az olasz közönség füttyszóval “tisztelgett” a svédek himnusza alatt, a legendás kapus igazi sportemberhez méltóan reagált:

Nemcsak Gigi Buffon, hanem Andrea Barzagli is azonnal a mérkőzése után bejelentette válogatottbeli pályafutásának végét: “Ez pályafutásom messze legnagyobb csalódása, semmi máshoz nem hasonlítható. Nem lesz egyszerű itthagyni a többieket, egyelőre nem is találom a szavakat. Mindannyai nmáshogy éljük meg ezt a helyzetet, egyedül a csalódottság közös. Remélem az utánunk következő fiatalok jobban teljesítenek majd. Buffonnal és De Rossival együtt éltük át a 2006-os vb-győzelmet, Chiellinivel is rengeteg közös élményem van, ez a korszak most véget ért, de kezdődik helyette egy másik” – nyilatkozta a 36 éves védő.Barzagli 2004-ben mutatkozott be a vélogatottban, azóta 73 mérkőzésen szerepelt, legnagyobb sikere természetesen a 2006-os világbajnoki cím.

Minden bizonnyal Daniele De Rossi is utóljára szerepelt az olasz válogatott keretében: “Borzasztó pillanat ez az olasz foci számára, nekünk méginkább, akik a vb-selejtezők alatt pályára léptek. A Szövetségnek ki kell elemeznie a történteket és megtennie a megfelelő lépéseket az újrakezdéshez. Minden hibánk ellenére nem érdemeltük meg a kiesést. 16-17 éve a válogatott környékén vagyok, nehéz belegondolni, hogy a mai volt az utolsó alkalom, hogy magamra ölthettem a  válogatott szerelését.” A Roma középpályása egyébként részese volt egy érdekes jelenetnek a mérkőzés második félideje alatt, amikor kis híján összekapott a szakmai stáb egyik tagjával, ugyanis De Rossi véleménye szerint nem neki kellett volna elmennie melegteni, hanem a kispadon ülő támadóknak (a középpályás végül nem is állt be – a szerk.): “Nagyon feszült pillanatokat éltünk át a kispadon, úgy gondoltam, hogy Insigne vagy El Sharaawy jobban tudna segíteni a csapat játékán.”

cds

(forrás: corrieredellosport.it)

Egylőre kérdéses Giorgio Chiellini jövője: “Nem vagyok az a fajta, aki a játékvezetőt vagy a balszerencsét okolná, ha a pályán nem sikerült kiharcolnunk a győzelmet, akkor megérdemeljük a kiesést. Az újrakezdéshez jó alapot adhat a szurkolók szeretete és a támogtás, amit az egész országtól kaptunk, a jövő játékosainak is szükségük lesz erre a fantasztikus bíztatásra. Még nem tudom, hogy folytatom-e a válogatottban, az biztos, hogy a két év múlva esedékes Európa-bajnokságra nagyon oda kell tennie magát a válogatottnak, most egy új korszak kezdődik.”

FIFA World Cup 2018 qualification playoff: Italy vs Sweden

(forrás: ansa.it)

(zp)