Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

La Liga: Suarez duplázott a liga egyik legjobb védelme ellen – videóval!

Nagyon fontos sikert könyvelhetett el az FC Barcelona, amely a La Liga 12. fordulójában a liga egyik legjobb védelmével találkozott. Meglepetés volt viszont, hogy ezúttal nem Messi, hanem egy addig formán kívüli sztár húzta a csapat szekerét.

Kép: AS

Kép: AS

Nem nézett könnyű délután elé a Barcelona, amely a Leganes otthonába látogatott. No persze nem véletlenül mondjuk, hogy ez szenvedős meccsnek ígérkezett: a Leganes az idei szezon egyik kellemes meglepetése, a forduló előtt az Atletico után ők kapták a legkevesebb gólt, vagyis a liga második legjobb védelmével rendelkeztek. Garritano együttese azzal a céllal lépett pályára, hogy megpróbálják leradírozni Messit – ez a szándékuk többnyire be is jött, de ne szaladjunk még ennyire előre.

A Barcelona ismét két ékkel kezdett: Suarez mellett a legutóbb duplázó Paco Alcacer kapott ismét lehetőséget, mögöttük pedig Lionel Messi próbálta meg szervezni a játékot. A középpályán a munka érdemi részét szokás szerint Busquet, Rakitic és Iniesta végezte el. A két szélen viszont ki kell emelni Jordi Albát és Semedót, akik kulcsszerepet töltöttek be ezen a találkozón. Az első percek elég nehezen indultak, kellett pár perc, mire a Barca felvette a ritmust. Ám mivel Messire nagyon vigyáztak a hazai védők, ezért más módot kellett találniuk a támadások vezetésére.

Az esetek döntő többségében a két szélső védő hordta fel a labdákat, vagy pedig Suarez és Alcacer jöttek ki az oldalvonalak mellé, hogy könnyebben meg lehessen játszani őket. A dolog alapvetően működött. Habár nem volt sok helyzete Valverde együttesének és elég lassan haladtak előre, az elképzelés nem tűnt rossznak. Kellett egy kis türelem, mire sikerül komolyabban veszélyeztetni. Helyzetüket nem segítette a sok szabálytalanság, amik miatt tovább lassult a játék – a sárgát kapó Pique pedig kénytelen lesz majd kihagyni a Valencia elleni rangadót is.

A 28. percben aztán eljött a fordulópont: Alcacer kísérelt meg éles szögből egy lövést, ami alapesetben simán a kapusé kellett volna, hogy legyen. Ezúttal viszont elszámolta magát Cuellar és bemozdult. Már lendületben volt, mire észrevette, hogy a labda a rövidre jön. Reflexből visszanyúlt érte, ám az egy kezes védése után a labda az arra ólálkodó Suarez előtt kötött ki, aki a lehetőséget gólra is váltotta. Kellemetlen hiba volt ez hazai szempontból, ami után vakargathatták a fejüket, hogy miként is tudnának vajon visszavágni.

Kép: AS

Kép: AS

Az első félidőben nem sok közük volt ter Stegen kapujához, a német hálóőrnek csak pár alkalommal kellett játékba avatkoznia, ám rendre ura volt a helyzetnek. A Leganes eleinte ötlettelennek tűnt hátrányban, a második félidőben viszont összekapták magukat és nyomást tudtak helyezni a Barcelonára. Feljavult valamelyest a labdabirtoklásuk és sikerült még ter Stegent is bravúrra kényszeríteniük, ám a hazai gárda elbírt volna még egy picit több kreativitást is a támadó harmadban.

A Leganes masszív, jól szervezett csapat és ki is hoztak mindent magukból – más kérdés, hogy ez ezúttal kevésnek bizonyult. Próbáltak támadni, dolgoztak az egyenlítésen, ám a saját portájuk előtt nem sok szerencséjük volt. A 60. percben Alcacer remekül lépett ki és tüzelt közvetlen közelről, a nagyot védő Cuellarról azonban megint csak Suarezhez pattant a labda aki, a kipattanót ismét bevágta (egy arra lábatlankodó védő segítségével). Az uruguayi csatár így idén először duplázott, a Leganes veresége pedig szinte biztossá vált.

Valverde ráadásul korán cserélt: Semedo húzta a lábát, a helyén Aleix Vidal folytatta; Iniesta helyére pedig Paulinho érkezett. Az utolsó fél óra a második gól után már viszonylagos nyugalomban telt. A Leganes játékosai szép lassan kezdtek beletörődni a helyzetükbe, no meg a fáradtság is felütötte a fejét. Habár ter Stegennek több komoly bravúrt is be kellett mutatnia, illetve a vendég védelem néhány alkalommal nem állt a helyzet magaslatán, összességében sima barcelonai siker született, előnyük pedig a hajrában még egyel nőtt is. A 90. percben Paulinho használta ki a kapu előtti kavarodást és szerezte meg idei 4. gólját. Ezzel ki is alakult a 3-0-ás végeredmény.

Nem volt különösebben látványos meccs, viszont fontos lépcsőfok lehet ez a Barca idei szezonjában. Nem csak a három pont itt a lényeg, hanem a rendszer is: először idén sikerült relatíve jól tehermentesíteni és támogatni Suarezt ott középen, amit a dél-amerikai támadó gólokkal hálált meg. A katalánok így pedig tovább javították, amúgy sem épp gyenge mutatóikat: 33 lőtt, 4 kapott gól. Messze ők az idei bajnokság favoritjai.

http://www.dailymotion.com/video/x69usev

http://www.dailymotion.com/video/x69utze

Leganes – Barcelona 0-3 (0-1)
Helyszín: Estadio Municipal de Butarque (Leganes); Vezette: Mallenco
Gólszerzők: Luis Suarez (28., 60.), Paulinho (90.)
Sárga lapok: Siovas, ill. Pique, Luis Suarez
Kiállítás:

Leganes: Cuellar – Diego Rico, Siovas (Raul Garcia), Munoz, Zaldua – Gabriel, Ruben Perez – Szymanowski (Gumbau), Eraso (Beauvue), El Zhar – Amrabat. Vezetőedző: Garitano.

Barcelona: ter Stegen – Jordi Alba, Umtiti, Pique, Semedo (Aleix Vidal) – Iniesta (Paulinho), Busquets, Rakitic – Messi – Luis Suarez, Alcacer (Denis Suarez). Vezetőedző: Valverde.

Délutáni eredmény:

Getafe – Alaves 4-1

Baranyai Balázs