Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Új éllovasa van a török bajnokságnak

Legutóbb a 2009/10-es szezonban fordult az elő Törökországban, hogy nem a nagy trió valamelyike, tehát a Besiktas, a Fenerbahce, vagy a Galatasaray ünnepelje a szezon végén a bajnoki címet. Akkor a Bursaspor gyűjtötte a legtöbb pontot és okozott hatalmas meglepetést. Idén a Basaksehir az a klub, melynek erre a bravúrra esélye nyílhat. Hétvégi vereségével azonban a meglepetéscsapat elvesztette éllovas pozícióját. Engedjék meg, hogy egy kis betekintést nyújtsunk a török Süper Lig idei szezonjába, a pontvadászat aktuális állásába, valamint elkalauzoljuk önöket egy kis történelembe is.

59d484b918c7731b5c06bf42

A Besiktas, a Galatasaray és a Fenerbahce címere és színei

A Bursaspornak sikerült 2010-ben

Egy kis török történelemóra…

A török Süper Lig 1959-ben indult, ekkor egységesítették az ország regionális bajnokságait. A Bursaspor mindössze az ötödik klub volt a 2009/10-es szezonban, aki bajnok tudott lenni. Korábban a Tranzonspor hatszor is az élen végzett, ám az 1983/84-es szezon után a Bursaspor egy sikerét leszámítva mindig a Besiktas, Galatasaray, Fenerbahce trió valamelyike ünnepelhetett.

A rekordbajnok a Galatasaray 20 elsőséggel, őket követi a Fenerbahce 19 arannyal. Az utóbbi két kiírást a Besiktas nyerte, mely így közelebb került ősi riválisaihoz. A klub múzeumában 15 bajnoki serleg díszeleg.

De ki lesz az idei bajnok?

Ha ezt most biztosra megtudnánk mondani, akkor valószínűleg holnap már valahol a Bahamákon nyaralnánk és nem lennének forintos problémáink a hátralévő években. Ha tippelünk, akkor viszont 25 százalék az esélyünk, hiszen az tisztán látszik, hogy a versenyfutás négyesélyes. Igazi Isztambuli belharc, ugyanis mind a négy bajnokaspiránsnak a fővárosban van a székhelye.

Gomis duplája és a Galatasaray hétfő esti 3:0-ás győzelme azt eredményezte, hogy a rekordbajnok a 21. forduló végén az élre állt és maga mögé utasította a Basaksehir csapatát, mely már tavaly is felhívta magára a figyelmet és odaférkőzött a nagyok közé.  A hétvégén a Basaksehir a Fenerbahce vendégeként szenvedett 2:0-ás vereséget, így az élmezőny egészen összerázódott. A Besiktas pedig a sereghajtó vendéglátójaként gálázott.

Teljes képernyő rögzítése 2018. 02. 12. 202011

Nem csak a Galatasaray állt az élre, a duplázó Gomis is beérte a góllövőlistán Burak Yilmazt

Honnan jött a Basaksehir?

2600288A kérdés jogos, a válasz pedig, hogy elég mélyről. Egy olyan klubról beszélünk, mely még csak két esztendő múlva lesz 30 éves, tehát 1990-ben alapították. Több helyi klub összevonásával jött létre és ami külön érdekesség, hogy az Igazságügyi és Sportminisztérium tulajdonában van. A csapat a 2006/07-es szezonban másodikként zárt a másodosztályban, így a klub történetében először kivívta az élvonalbeli tagság jogát. A 2012/13-as kiírásban kiestek, ám egyből megnyerték a másodosztályt, így a 2014/15-ös szezontól újra az élvonal tagjai. Mondhatjuk őket meglepetéscsapatnak, de a klubnál másodregnáló Abdullah Avci keze munkája pontokban mérhető. Újoncként a 2014/15-ös szezonban negyedikek lettek, ezt pedig egy évvel később újra megismételték. Tavaly a csapat történetében először sikerült érmet szerezniük, a Besiktas mögött bejöttek a második helyre. Idén pedig esélyük lehet akár a bajnoki címre is. A nemzetközi porondon is megmutatták magukat, kis híján a Bajnokok Ligája csoportkörébe is bejutottak, de végül be kellett érjék az Európa-ligával, ahol csoport harmadikként búcsúztak. Ha a keretet átfutjuk, láthatjuk, hogy két korábbi Arsenal sztár Clichy és Adebayor is a klub szolgálatában áll.

Végezetül pedig jöjjön a bajnokság tényleges állása, a tabella és a góllövőlista élmezőnye.

Teljes képernyő rögzítése 2018. 02. 12. 201701

Teljes képernyő rögzítése 2018. 02. 12. 201737