Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Európa-liga: hazai pályán kezd a Vidi, az Arsenal és a Sevilla is – előzetes

A Bajnokok Ligája keddi és szerdai dömpingjét követően immár Európa második számú klubsorozata is megkezdi az őszi nagyüzemet. Az El ugyan kevesebb sztárt és pénzt mozgat meg, gyakorta mégis izgalmasabb csatákat hoz, mint a „nagytestvér”. Ráadásul számunkra magyaroknak az idei szezon igazi felüdülés, lévén hosszú évek után újra van képviselője az NB1-nek a csoportfázisban.

Európa Liga csoportkör – 1. forduló
A csoport
Ludogorec Razgrad – Bayer Leverkusen 21:00
AEK Larnaca – Zürich 21:00
Erőteljesen felfelé lóg ki a csoportból a Bayern Leverkusen együttese, amely aligha számíthat ma este barátságos fogadtatásra a bolgár futball kiemelkedő klubjától. Bár látva, hogy a zöld-fehéreket még a Vidi is búcsúztatni tudta a Bajnokok Ligája kvalifikációjában, a „gyógyszergyáriak” alighanem jobban tarthatnak a hazai szurkolók keltette légkörtől.
A svájci Zürichből még bármi lehet ezen az őszön, de az ciprusi AEK alighanem a kvartett pofozógépének szerepét fogja betölteni.

B csoport
RB Leipzig – RB Salzburg 21:00 (tv: Digi Sport 2, élő)
Celtic – Rosenborg 21:00
Ha egyszer valaki majd a nagy Red Bull film készítésére adja majd a fejét, akkor alighanem külön fejezete lesz a két „zászlóshajó” találkozása. Dietrich Mateschitz „energiaital” fejedelem számára még valószínűleg akkor is hatalmas marketing értékkel bír a lipcsei és a salzburgi csapat találkozása, hogy a két gárda a nemzetközi porondon nem használhatja a márkanevet. A német és az osztrák klub mellett találkozik még ma egymással két legendás gárda is. Az egykor szebb napokat is látott, bár a halódó skót futballból még így is kiemelkedő Celtic a korábban folyamatosan BL-résztvevő Rosenborggal csatázik a Cletic Parkban.

C csoport
Slavia Praga – Girondins Bordeaux 21:00
FC Köbenhavn – Zenit Szentpétervár 21:00
Papíron ott van a kontinens tíz legjobb bajnoksága között a cseh liga, amelynek ha nem is a legerősebb képviselője a Slavia, de érdekes lesz látni, hogy mire megy Prágában a Bordeaux. Az a Bordeaux amely régebben már többször is megütötte a bokáját Kelet-, és Közép-Európában. Ugye, Vidi?
A mezőny egyik legerősebb keretével rendelkezik a Zenit, amely a kiegyensúlyozott orosz bajnokságot magabiztosan képes vezetni, így tehát elvileg a Köbenhavn nem feltétlenül kellene, hogy problémát jelentsen Szergej Szemak együttesének.

D csoport
Szpartak Trnava – RSC Anderlecht 21:00
Dinamo Zagreb – Fenerbahce 21:00
Nem akarjuk elkiabálni, de van egy olyan érzésünk, hogy a fénykorát élő horvát futball klubszintű kirakatcsapata, vagyis a Dinamo Zagreb akár már ma megmutathatja, hogy érdemes a csoportelsőségre. Jó persze, remek gárda Fener, de Phillip Cocu és tanítványai nagyon gyengén kezdték még a török Süper Liget, lévén öt forduló alatt alig hat pontot kapartak össze.

E csoport
Arsenal – Vorszkla Poltava 21:00 (tv: Digi Sport 1, élő)
Sporting CP – Qarabag 21:00
Kellemetlen túrák várnak idén ősszel az Arsenalra, lévén Ukrajnába és még távoli Azerbajdzsánba is el kell látogatniuk. Igaz, ma este a csoport leggyengébbjének tartott Voszklát kell fogadniuk az Emirates-ben, és egy jó kezdés megalapozhatja a további lendületet a folytatásban. Kíváncsian várjuk, hogy az egyelőre elég merevnek tűnő Unai Emery végre megadja-e a lehetőséget Bernd Lenonak a kapuban, a magabiztosságából egyre többet veszítő Petr Cech helyett. Az ezer sebből vérző Sporting komoly termékmintát szolgáltathat arról, hogy mit várhatunk idén a lisszaboni együttestől, amelynek most alighanem kisebb gondja is nagyobb annál, mint az El-szereplés.

F csoport
Dudelange – AC Milan 21:00 (tv: Digi Sport 3, élő)
Olimpiakosz Pireusz – Real Betis 21:00
Senki sem gondolta volna, hogy a Dudelange idáig elvergődi magát. A luxemburgi klub hiába torpant meg rögtön a BL-selejtezőjében a fehérváriak ellen, azóta búcsúztatta a Legia Varsót és a CFR Clujt. Mindennek ellenére meg vagyunk győződve róla, hogy csoport másik három klubja főként a gólkülönbségek javítására fogja használni a kiscsapat elleni mérkőzéseket. Szemléltetésképpen: a Dudelange esetleges mai, Milan elleni sikere a fogadóirodáknál 11-szeres pénzt is megér.

G csoport
Rapid Wien – Szpartak Moszkva 18:55
Villarreal – Glasgow Rangers 18:55
Steven Gerrard és az általa irányított Rangers a csoport harmadik számú erejének számít, és meglepetés lenne továbbjutásuk. Ám még a Rapid sikeres szereplése lehet kizárt, főleg ha a bécsi zöld-fehérek ma jól kezdenek a Szpartak ellenében. A már említett Rangers a nemzetközi porondon szintén nagyon rutinos Villareal otthonában kezd, amely együttes a sorozat egyik titkos esélyesének is számít.

H csoport
Olympique Marseille – Eintracht Frankfurt 18:55 (tv: Digi Sport 3, élő)
Lazio – Apollon 18:55
Talán a Lazio van a legjobb formában ebből a négyesből, ám kétségtelen, hogy a Marseille egészen jó meccseket is lehozott már a Ligue 1 idei kiírásában. Szinte teljesen felesleges esélyekről beszélnünk, maximum az egyértelmű, hogy a ciprusi Apollon lóg ki gárdák közül, értelemszerűen lefelé.

I csoport
Besiktas – Sarpsborg 18:55
Genk – Malmö 18:55
A Genk és a Besiktas papírforma továbbjutására ugyan nem kötnénk életbiztosítást, ám kétségtelen, hogy a belga és a török egylet már ma este megmutathatja, hogy az első két helyre ők pályáznak nagy eséllyel. A Malmö az elmúlt években többször is villantott már hol a BL-ben, hol az El-ben, így legalább a rutin a svédek mellett szól. A norvég Sarpsbog még ennek is híján van.

J csoport
Akhisar Belediyespor – Krasnodar 18:55
Sevilla – Standard Liege 18:55
A Sevilla egyértelműen kimagaslik a J csoportból, talán a szezon legnagyobb meglepetése lenne, ha a sorozat háromszoros nyertese nem tudna továbblépni a tavaszi folytatásra. Tulajdonképpen itt is megelőlegezhetetlen a bizalom a további három gárdával kapcsolatban, lévén még az európai szinten ismeretlennel ható Akhisar is átvészelheti a csoportkör viszontagságait. Igaz, a török kupagyőztes együttes jelenleg a bajnokság utolsó helyén szerénykedik.

K csoport
Dinamo Kijev – FK Astana 18:55 (tv: Digi Sport 2, élő)
Stade Rennes – Jablonec 18:55
Kádár Tamás és a Dinamo Kijev egyértelmű favorit a K jelű kvartettben. Meglepődnénk, ha a legmagasabban jegyzett magyar védőt nem láthatnánk februárban is az El-ben. Az ukrán klub ma a kazah Astanat fogadja, amelynek kezdőjében várhatóan ott lesz a szintén válogatott játékosunk, Kleinheisler László, tehát magyaros derbire van kilátás!

L csoport
PAOK – Chelsea 18:55 (tv: Digi Sport 1, élő)
Vidi FC – BATE 18:55 (tv: Sport 1, élő)
Erről a csoportról külön előzetesben értekeztünk, a Vidi érintettsége miatt. RÉSZLETEK ITT!