Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Játékossors: az izraeli másodosztályban folytatja az egykori „görög Messi”

A mai modern labdarúgásban szinte napról napra tűnnek fel remek, fiatal tehetségek. Ezeket az ifjoncokat olykor ideje korán hasonlítják világklasszisokhoz, hogy aztán később eltűnjenek a süllyesztőben és a nevüket is elfeledje a világ. Most az élet egy újabb példát hozott erre…

Az ifjú Ninist nagyon sokra tartották…

Sotiris Ninis neve bizonyára sokak számára ismerősen cseng. Az Albániából származó, de görög nemzetiségű labdarúgót valamivel több, mint egy évtizede az egyik legnagyobb hellén tehetségként tartották számon. A Panathinaikosznál nevelkedő futballista már 16 évesen élvonalbeli találattal büszkélkedhetett, amivel a görög elsőosztály legfiatalabb gólszerzője lett. Anyaegyesületénél több szezont lehúzott, bemutatkozhatott a nemzetközi kupasorozatokban, valamint bajnokságot nyert és közben görög válogatott is lett.

Parmában nem találta meg a számításait Ninis. 

2012. nyarán mikor már lehetett érezni, hogy nem fogja befutni azt a karriert, amit jósoltak neki eligazolt a Parmába. Az olasz csapatnál Roberto Donadoni irányítása alatt sok lehetőséget nem kapott, annak ellenére sem, hogy a klub második legértékesebb játékosa volt a maga 6 millió eurójával. Nem is volt meglepő, hogy a csalódást keltő szezon után visszakerült Görögországba kölcsönbe, némi meglepetésre a PAOK-hoz.

A PAOK-nál szintén nem ment neki kimagaslóan játék, így az idény végén a klub nem vásárolta meg őt. Viszont a Parma sem tartott rá igényt, ezáltal 2014. augusztus 22-én mindössze 24 esztendősen szabadúszóvá vált. Ninisnek egészen novemberig kellett várnia arra, hogy leigazolják, ez a klub pedig nem volt más, mint a Panathinaikosz. Nevelőegyesületénél egészen 2016. januárjáig szerepelt mindössze pernyi játéklehetőségeket kapva, majd eligazolt Belgiumba. Talán senkit sem fogunk meglepni azzal, ha azt mondjuk, hogy itt sem váltotta meg a világot, pedig kipróbálhatta magát a Charleroinál, valamint a Mechelennél is.

Eddig az izraeli futball sem ízlett neki nagyon.

A belga kaland után keletre szerződött, a Maccabi Petah Tikvához, de az izraeli klubnál újfent csalódást okozott. 2018. július 1-én újra szabadúszó lett, s egészen október 7-ig kellett várnia egy új lehetőségre, amit szintén Izraelben kapott meg. A 28 esztendős támadó a Hapoel Ashkelon csapatához igazolt, amely jelenleg az izraeli másodosztályban szerepel. Apróbb a magyar labdarúgáshoz köthető vonatkozás, hogy itt játszik az a brazil Bernardo, aki a Honvéd, a Barcs, a Zalaegerszeg, a Diósgyőr és a Pápa színeiben is megfordult.

Egyik legnagyobb sikere, a 2010-es világbajnokságon való részvétel. 

Sotiris Ninis pályafutása során egyébiránt 173-szor húzhatta magára a Panathinaikosz mezét, emellett 33-szor a görög válogatottban is szerepelt. A nemzeti csapattal részt vett a 2010-es dél-afrikai világbajnokságon, valamint a 2012-es lengyel-ukrán közös rendezésű Európa-bajnokságon is.