Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Mélybe taszított tehetségek: a portugál “vörös ördög”

Egy kisebb kihagyás után újra jelentkezünk a “Mélybe taszított tehetségek” című cikksorozatunkkal. Az elmúlt részekben jó pár olyan labdarúgó pályafutásával megismerkedhettetek, akiknek valamilyen okból kifolyólag nem sikerült teljesíteniük a hozzájuk fűzött reményt. Többek között olvashattátok már Quaresma, Sahin, Adebayor vagy éppen Robbinho bukásának okait.

Manchester_United_Wallpaper_Nani_001

A “Mélybe taszított tehetségek” című rovatunk 11. részével jelentkezünk, ahol korunk talán egyik, ha nem a legnagyobb örök ígéretét, nevezetesen Nanit mutatjuk be. A portugál szélső gyorsan befutott, de ugyan olyan lendülettel ketté is törött a karrierje. Aki figyelmesen elolvassa cikkünket, az fényt deríthet az okára. 

Cikksorozatunk eddigi részei (KATT):
1.rész: A megbukó francia csodagyerek 

2.rész: A Real Madrid után jött a lejtő
3.rész: A portugál “hazafi”
4.rész: A dortmundi örök ígéret
5.rész: A holland arany ifjú 
6.rész: A Werder után jött a süllyesztő
7.rész: Az orosz “herceg”
8.rész: Az olasz “porcelán”
9.rész: Az afrikai “ágyús”
10.rész: Az “atomhangya”

Luís Carlos Almeida da Cunha, vagy ismertebb nevén Nani, a Sporting Lisszabon utánpótlásában szerezte meg a labdarúgás alapjait, majd ott is vált profi futballistává. A felnőttek között a 2005/2006-os szezon folyamán debütálhatott. A portugál szélső csupán 19 esztendős volt, mikor felkerült a legjobbak közé. Tehetségéhez nem fért kétség, hiszen szinte rögtön alapembernek számított nevelő együttesénél. Két évnyi szolgálat után remek teljesítménye miatt tovább is állhatott az ifjú játékos. Minden frontot egybe véve 66 mérkőzésen léphetett pályára, mely során 10 találatot és ugyan ennyi gólpasszt jegyezhettek fel a neve mellé. A 2007-es nyári átigazolási piac során a Manchester United csapott le rá.

Nani a legjobban pillanatban tette át a székhelyét Angliába, mivel a 2007/2008-as idényben a “vörös ördögök” kirobbanó eredményt produkált. A Sir Alex Ferguson vezette klub megnyerte többek között a bajnoki címet és a Bajnokok Ligáját is. A következő szezonban nagy meglepetésre többnyire csereként számítottak rá, majd az utána jövő három esztendőben alapemberré vált és természetesen remekül is teljesített. Nani rengeteg gólt szerzett, de még több találatot készített elő társainak. A következő két idényben összeszedett sérülései, azonban beárnyékolták a nehezen felépített angliai karrierjét. A 2014/2015-ös szezonban kölcsönadták előző állomáshelyére, azaz a Sportingoz. A neves portugál együttesnél újra képes volt régi formáját hozni. A szélső támadó 2015 nyarán végleg elhagyta Manchester. Összesen 230 tétmérkőzésen kapott lehetőséget a “vörös ördögök” szerelésében, ezalatt pedig 40 gólig jutott illetve 73 gólpasszt osztott ki. Nani jelenleg a török Fenerbache játékosa, ahol eddig nem lehet panasz a játékára, hiszen 28 találkozón eddig 8 találatig jutott és számos asszisztott jegyezhettek fel a neve mellé. 

Nani angol földön az FA-kupát kivéve minden megnyert, míg nemzetközi szinten begyűjtötte társaival a BL-t és a Klub Vb-t is. A 2010/2011-es kiírás során nyújtott teljesítménye miatt, Manchester Unitednál a szezon legjobbjának választották meg. 

Képforrása: football.wikia.com

Németh Boldizsár