Track & Race Sportügynökség Kft. - A sportrendezvény partner

Mélybe taszított tehetségek: A csalódást keltő brazil!

Egy rendkívül hosszadalmasra sikeredett kihagyás után újra jelentkezünk a “Mélybe taszított tehetségek” című cikksorozatunkkal. Ugyebár a címből adódóan olyan futballistákat mutatunk be, akiknek korábban hatalmas jövőt jósolták, ám végül különböző okokból nem tudták beváltani a hozzáfűzött reményeket. Ennek az oka természetesen nemcsak egy komolyabb sérülés lehetett, hanem például egy rossz döntés az adott játékos részéről. No, de jöjjön mai “áldozatunk” kivesézése, aki nem más, mint Anderson. 

anderson_1

Hatalmas jövőt jósoltak korábban a most 28 esztendős középpályás számára, viszont végül alul teljesített a vártaknak. Nos, természetesen megpróbáltuk kivesézni, hogy ennek mi is lehetett az oka, de emellett a pályafutása eddigi szakaszába is részletesebb betekintés nyerhettek. 

Cikksorozatunk eddigi részei(KATT):
1.: A megbukó francia csodagyerek
2.: A Real Madrid után jött a lejtő
3.: A portugál “hazafi”
4.: A dortmundi örök ígéret
5.: A holland arany ifjú
6.: A Werder után jött a süllyesztő
7.: Az orosz “herceg”
8.: Az olasz “porcelán”
9.: Az afrikai “ágyús”
10.: Az “atomhangya”
11.: A portugál “vörös ördög

12.: A cseh örök ígéret

Anderson mindössze 16 éves volt, amikor 2004-ben csatlakozhatott a Grémio felnőtt csapatához. Első bajnoki mérkőzésén az Internacional ellen léphetett pályára, mellyel szemben 3-1-es vereséget szenvedtek. Az ifjú brazil futballista rendkívül gyorsan a következő szintre emelkedhetett, hiszen 2006 januárban a Portóhoz igazolhatott. 

A portugál együttes már korábban megállapodott Andersonnal kapcsolatban. Először 5 millió eurót fizetett érte a vezetőség, majd a véglegesítés napján további 7 milliót pengettek ki a játékjogáért cserébe. A legjobbak között 2005 májusában, egy Nacional elleni bajnokin mutatkozhatott be, a szezon további részében pedig még két alkalommal kapott lehetőséget. A következő idényben alapemberré vált a Portónál, viszont a Benficával szembeni párharc során egy komolyabb sérülést szenvedett el, így jó pár hónapra kidőlt. A neves klubtól 2007 nyarán távozott, ahol összesen 25 tétmérkőzésen léphetett pályára. 

A következő állomáshelye a Manchester United lett, a Sir Alex Ferguson által irányított “vörös ördögök” mondhatni aranyáron szerződtették, hiszen 20 millió fontot pengetett ki érte. Anderson az első éveiben meghatározó egyéniségnek számított az angol együttesnél, aztán az egyre inkább komolyabb sérülésének hála szépen lassan a háttérbe kezdett szorulni. Ferguson kezei alatt mindig megkapta a lehetőséget a felépülést követően, azonban távozása után nem volt jövője a klubnál. Sikerei helyszínéről 2015 februárjában állt tovább hivatalosan. Minden frontot egybe véve 181 találkozón léphetett pályára a Manchester Unitednél. Utólag megjegyezve a 2013/2014-es kiírás során a Fiorentinánál szerepelt kölcsönben, de csak a tavaszi felében. Jelenleg egyébként az Internacional gárdáját erősíti, ahol eddig szerencséjére elkerülték a sérülések. 

gettyimages-83936461

Anderson a Manchester Unitednél rengeteg sikert ért el, hiszen társaival nyert többek között négy bajnoki címet, elhódították a Bajnokok Ligáját, illetve két alkalommal az Angol Ligakupát is. A 2008-as esztendőben emellett neki ítélték oda a Golden Boy díjat. Nem mellesleg 9 találkozón szerepelhetett a brazil nemzeti csapatban is, hazája válogatottjában 2007-2008-ig számítottak rá. 

Németh Boldizsár